Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  sobota 20.4.2024, svátek má Marcela 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


V Praze se chystá světová premiéra muzikálu

09.08.2016   Petr D. Mráček   Divadlo   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

V Praze se chystá světová premiéra muzikálu Světová premiéra stylizovaného muzikálu »2116« pohybujícího se na pomezí hudebního, tanečního a fyzického divadla, je jedinečnou osobní výpovědí velikána sci-fi žánru Raye Bradburyho. Premiéra se uskuteční 18. srpna v divadle Semafor.

Hra, kterou sám autor označil za svou nejlepší, je mistrovým posledním a zásadním poselstvím současným i budoucím generacím. V intergalaktickém prostředí dohlíží na bezpečnost lidí organizace Universal Security Agency, která zároveň drží celou populaci pod neustálým a všudypřítomným dozorem. Stejně tak nad námi dnes dohlíží nesmrtelná duše Raye Bradburyho. 

Ačkoli se aktivně účastnil příprav a plánoval světovou premiéru v Praze, samotného uvedení muzikálu se Bradbury nedožil. Jeho přítel a spoluautor Steve Josephson, v něhož měl Bradbury plnou důvěru, nyní oživuje mistrův odkaz v neopakovatelném příběhu o divadelní společnosti uprchlíků před zákonem stíhaných z pohledu dnešní doby za zcela absurdní skutky.

Vedle více než 50 let starého příběhu manželů Wycherlyových sledujeme osudy herců, postav z předchozích Bradburyho děl, kteří nám odhalují dosud neznámou kapitolu svých životů.
Historie muzikálu:

Cesta muzikálu Raye Bradburyho »2116« na divadelní prkna byla dlouhá a spletitá. V 50. letech minulého století se filmová legenda Charles Laughton se svou ženou Elsou Lanchester obrátili na Bradburyho s prosbou, zda by pro ně napsal muzikál, s kterým by vystupovali v Londýně. Bradbury nabídku s potěšením přijal.

Manželé Laughtonovi se poté spojili s poněkud výstředním režisérem Jamesem Whalem, který se společně s Bradburym a skladatelem Rayem Hendersonem pustil do příprav celého projektu. Dřív než ale inscenace spatřila světlo světa, byl režisér Whale nalezen mrtev a celý projekt následoval podobně nešťastný osud.

Píše se rok 2009 a Ray Bradbury stále touží uskutečnit svůj sen o „malém“ muzikálu. Jeho námět se dostal do rukou uměleckého ředitele skupiny Gallimaufry („Galimatyáš“), Stevea Josephsona. Ten se s námětem, libretem a některými texty písní (doprovodná hudba se bohužel nezachovala) obrací na skladatele Johna Hokea. Tito dva pak pod laskavým vedením Bradburyho podklady převádějí do podoby uměleckého díla.

Premiéra tohoto nového přepracování (s rozšířeným námětem a novými písňovými texty z pera Josephsona) proběhla v listopadu 2009 v kalifornském městě Laguna Beach. Následně se představení hraje i v Pasadeně, kde sklízí řadu nadšených recenzí.

V roce 2010 Josephson inscenuje rozšířenou dvouaktovou verzi muzikálu v rámci největšího uměleckého festivalu světa Fringe v Edinburghu. Nová tvář muzikálu, které dal Josephson pod dohledem Bradburyho výslednou a mistrem schválenou podobu, přinesla umělecké skupině další nadšené reakce kritiky a vynesla ji až do finále soutěžní kategorie „Nejlepší nový muzikál".

25. července byla novinářům představena malá ochutnávka na muzikál. Předvedené tři skladby byly svižné, aspirující na zajímavý projekt. Určitě půjde o dílo pro všechny generace, převážně ale osloví mladší publikum. Zda tomu tak bude, se uvidí již 18. srpna na světové premiéře.

 


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0457 s