Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  čtvrtek 18.4.2024, svátek má Valérie 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Skeptičtí vůči českým autorům? Přečtěte si Naslouchače

25.08.2016   Tereza Vítková   Literatura   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Skeptičtí vůči českým autorům? Přečtěte si NaslouchačeNebudu si vymýšlet, že skutečně kvalitně píšících autorů máte v Česku málo. Oni tu jsou. My to víme moc dobře. Byť někdy dělají drahoty a tajuplně se schovávají, v nadšeném očekávání, že je my sami vyhrabeme, jsou tu. A píší vážně dobře. Obdivuhodní jsou hlavně ti, kteří iniciativu nikdy nepustili z ruky a dávají se do potu a slz (snad jen tu krev vynecháme) plného procesu, kdy se snaží své dílo dokopat k plnohodnotnému vydání. A zase naštěstí pro ně tu je nakladatelství Host, které oplývá empatií a začínající české autory hned neodhazuje na skládku. A ještě že tak pro nás, protože co bychom si vůbec počali, kdyby reflektory slávy nikdy neokusil Naslouchač, výtečně napsané a neodolatelné české fantasy?

To bychom prosím nikdy nemohli s pusou dokořán a vypoulenýma očima radostně a s nekonečným údivem přemítat nad tím, že co se fantasy žánru týče, nejen že se vyrovnáme – ale máme dokonce šanci předčít zahraniční autory. Jazykovou bariéru vynecháme, jelikož s tou se zkrátka nic nenadělá, ale důležité je teoretické vědomí, že to jde. A že se to Petře Stehlíkové špičkově podařilo. Ve své knize nás hned s první stranou přenáší o tři století dopředu, do válkou zničené země, z čehož lidem přístupná je pouze jedna její část a od druhé, neznámými jedovatými plyny zamořené, je chrání štít čerpající energii ze sklenitu – nerostu, který je prakticky vzato středobodem celého příběhu.
 

Místem, kde se setkáváme s naší hlavní hrdinkou Ilan, je jedno ze sklenařských měst, v jejichž blízkosti a nikde jinde lze sklenit těžit. Ilan patří k národu sklenařů, kteří kdysi sklenit objevili a zjistili, k čemu všemu se dá využívat, čemuž se hojně těšili – to ovšem jen do doby, dokud nebyli zotročeni, uvrhnuti do středověkých podmínek a nebyl jim odepřen přístup ke všemu, co si pracně a v ohrožení vlastního zdraví s úsilím vydobili. Po bezcitném nástupu mnohahodinových směn v dolech se u budoucích generací začaly objevovat tělesné deformace, které už nikdy nevymyzeli. Stále jsou ovšem možné případy, kdy se dítě narodí zdravé a neposkvrněné – a právě taková je naše třináctiletá Ilan.
 

Nejen, že není znetvořená, ještě k tomu oplývá velmi vzácným darem naslouchání sklenitu. Jako dívka by ovšem ani tak nebyla nijak ceněná, proto ji matka již od dětství vydává za chlapce, s vyhlídkou, že jí tak zajistí alespoň na tamní poměry lepší život. Ilan se tak stává učněm sklenařského brusiče, a pro její již v mládí vyjímečné schopnosti se jí rozhodne ujmout kapitán pětadvacítky - skupiny vojáků, jejichž úkolem je ochrana sklenařských měst před nestvůrnými tvory žijícími za hranicemi štítu. Příběh celé knihy začíná právě jejich, byť jednostraným, prvním setkáním, načež nás čeká téměř sto stran, které popisují Ilanina dětská léta a historii nové země, v níž se nacházíme; vše, co setkání předcházelo.

Pravé zápletky proto přicházejí až poté, avšak vzhledem k tomu, že Naslouchač je knihou z úplně nového fantasy prostředí a ukrývá v sobě spousty nových pojmů, nejen sklenařských, úvod je na místě, jelikož tak máme možnost pěkně popořádku se dozvědět jakže to všechno bylo, namísto přítomnostního vyjádření, že to tak prostě je. A ačkoliv je tento dlouhý úvod jen soupisem Ilaniny a obecné minulosti, nejedná se o nezáživné sáhodlouhé popisy, ale o vyprávění všednodennosti ze sklenařského ghetta, které dokáže překvapovat s každým dalším nově nastoupeným tajemstvím a dokonce nadzvedneme obočí i nad dávkou akce, kterou úvody běžně postrádají.

 

Po nastoupení do služeb pětadvacítky je Ilan nucena své tajemství skrývat ještě vehementněji a pracněji než doposud, na cestách s bojovníky se spolu s ní dozvídáme o nových zákoutích temného světa, v něž žije a s každým dalším překvapením se nám z něj chce míň a míň. Nutno podotknout, že to nám docela ulehčí zakončení příběhu, které je z knihy nejslabší a působí dosti uspěchaně a jakoby nedodělaně, tento pocit by ovšem dokázal napravit povedený úvod do dalšího dílu, který, doufejme, na nás v budoucnu čeká – jelikož od tohoto výtečně vykresleného světa se zkrátka nedá jen tak odprostit a pomineme-li onen závěrečný kolaps, nelze v knize najít jedinou chybičku. Ani jednu.

Naslouchač je proto knihou, kterou si nesmíte nechat ujít hlavně tehdy, nemáte-li české spisovatele v lásce, jelikož Petra Stehlíková vám ukáže, že se ani trochu nemusíte obávat, že by vás jejich knížky kously. Autentické a krásně vylíčené charaktery na pozadí otrokářského a stejně tak mistrně vymyšleného a popsaného příběhu vám nedovolí na knihu nahlížet jinak než pozitivně, a na veřejnosti o ní hlásat cokoliv jiného, než že jste po dlouhé době prožili knižní lásku. Proto mi nezbývá než jen tleskat nad uměním nadané české autorky a pevně věřím, že tak v budoucnu budu moct učinit i nad jejími dalšími díly, jelikož by byla zatraceně velká škoda, kdyby se rozhodla svůj um nevyužít.

Petra Stehlíková – Naslouchač
vydal Host v roce 2016,
374 stran, pevná vazba


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0341 s