Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  sobota 20.4.2024, svátek má Marcela 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Intenzivní výstava. Lněnička i Bukovský.

19.10.2016   Ivo Fencl   Výtvarné umění   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Intenzivní výstava. Lněnička i Bukovský.Do čtvrtého listopadu si v patře Studijní a vědecké knihovny Plzeňského krajemůžete projít výstavu dvou přátelících se výtvarníků Stanislava Bukovského a Antonína Lněničky, kterou jsme s Hanou &Sikovou uvedli na vernisáži v úterý 11. října v sepětí s uhrančivými tóny písně z filmu Světla ramp s českým textem „Hudba začla hrát“ v podání Čestmíra Kunze, neměnícím pranic na skutečnosti, že oba výše jmenovaní kofři nejsou ani svými bušícími srdci, ani stále chlapeckou duší nijak zvlášť starými klauny.


Přesto mi byli teprve tři roky (1967) a oni už ustavovali uměleckou skupinu Intensitještě s několika výtvarníky. Bukovskému (*13. 4. 1944) tenkrát bylo třiadvacet, Lněničkovi (*17. 9. 1934) takřka o deset let více; zajímavou otázkou přitom zůstane, kde by tento výtvarník s takřka fotografickou pamětí a narozený v Praze byl dnes, kdyby jeho otec nesehnal roku 1940 výdělečné místo ve &Skodovce v Plzni, za nímž se rodina odstěhovala.
Lněnička tam absolvoval obchodní akademii, ale v šedesátých letech studoval keramiku a u vcelku slovutných pánů Maura, Topinky, Weniga a Fládra si osvojil na další ze škol řadu výtvarných technik. Roku 1977 pak založil v Plzni „Keramické středisko“ a ke spolupráci přizval „Standu“ Bukovského, jinak i konstruktéra ve zmíněných &Skodových závodech a také pilného zaměstnance Plzeňského výstaviště, dej mu Pán Bůh věčnou slávu.
Bukovský si základy keramiky osvojil i prostřednictvím Miroslava Rašína, profesora Experimentálního gymnázia Na vítězné pláni v Praze, a podstatu řezbářství zase díky Václavu Kašparovi ze Žákavé u Nezvěstic. Ve Středisku vytvářeli oba keramické artefakty pro památkové objekty, respektive pro potřebu památkových ústavů, a to nejčastěji na náměty zahradního architekta inženýra Karla Drhovského, pozdějšího ředitele dnešního Památkového ústavu, o kterém jsem nedávno psal v článku o jeho příteli Pepíku Velkovi (http://literarky.cz/blogy/ivo-fencl/22578-jak-to-chodilo-a-i-to-dobre-aneb-karel-drhovsky-oima-josefa-velka), který byl dle názoru Karla Drhovského (a zcela mimochodem řečeno) dost možná násilně eliminován. Zavražděn.
Ale do Plzně. Roku 1989 byli Lněnička i Bukovský jmenováni Ústředím uměleckých řemesel a Ministerstvem kultury „pracovníky uměleckého řemesla v oboru keramiky“, abych to vyjádřil s drobným zjednodušením. Nicméně Keramické středisko roku 1990 zaniklo.
Dva roky nato odešel Bukovský, kterému bylo 48 let, na volnou nohu, zatímco Lněnička pracoval mimo jiné jako pedagog v plzeňském Kulturním středisku Esprit a takřka dvaadvacet let učil keramice žáky Galerie D ve čtvrti Košutka, kde měl možnost keramiku i vyrábět.
Možná stejně podstatným jako tyto přeryvy ale je, že se vedle nich oba zaobírali volnou a svobodnou výtvarnou tvorbou. Bukovský navíc začal pořádat třeba i výstavy z oblasti historie a oba se dali na psaní, přičemž jako ilustrátora Stanislav nepovolal sebe, ale Antonína. Odhalíme to i v případě jejich aktuální společné knížkyPohádky, kterou jsem doprovodil krátkým prologem a která náleží do dlouhé řady Plzeňských kalendářů. Kromě ní toho na výstavě najdete ještě moc, přičemž Bukovský souběžně vystavuje ještě v galerii Artamo.
Jak se zdá, oba dál pracují dosti intenzivně.


 




Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0426 s