Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  sobota 20.4.2024, svátek má Marcela 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Stvůry

05.11.2016   Renata Šindelářová   Literatura   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

StvůryPrvotinu Luďka Kubáta Stvůry vydalo v letošním roce nakladateství MOBA a označilo ji nálepkou "původní česká detektivka". Autor pocházející z Klášterce nad Ohří zasadil děj do prostředí svého města a jeho okolí, což samozřejmě vzbudilo především regionální zájem. Nahlédnout do života malíře Karafiáta, jehož klidné vody zčeří vražda jeho ženy, však samozřejme rádi nahlédnou všichni milovníci detektivního žánru.

Román je i přes vyšetřování několika vražd povětšinou pohodovým popisem Karafiátova života a i když ke konci samozřejmě děj graduje, nijak nervy drásající napětí, při kterých si budete okusovat nehty, nečekejte. Stvůry jsou pěknou, dobře zpracovanou kriminálkou, kterou zvládnou přečíst i slabší povahy. Autor si zbytečně nelibuje v nechutných popisech detailů, ale naopak má k nám čtenářům ohled.

Snad by se dokonce dílo mohlo bez ztráty kytičky zařadit i do kategorie společenský román s kriminální zápletkou, přestože dle obálky spadá do původní české detektivky. Ne že by snad příběh byl méně kvalitní, je to pouze tím, že jsme v posledních letech příliš uvykli na všudypřítomné a gradující násilí, a tak ho nějak podvědomě v detektivce očekáváme pořád víc a víc. Už dávno nám nestačí jen se trohcu bát a chytit viníka. Ve skutečnosti se ale příběh v románu Luďka Kubáta mnohem více blíží realitě než morbidní a nervy drásající severský thriller. A tahle podobnost s realitou může být z určitého úhlu pohledu mnohem děsivější. 

Stvůry jsou zkrátka typickou českou detektivkou, která je zasazena do českého prostředí a jejíž hlavní hrdinové jsou obyčejní lidé. Děj se odehrává v severočeském městečku Klášterec nad Ohří, které autor coby místní výborně zná. A hlavní hrdinové nejsou ani super špióni s geniálními schopnostmi, ani bestiální masoví vrazi, jejichž agresivita stále stoupá - přestože v tomto ohledu je k thrilleru dobře nakročeno.

Slušně nakročeno má do literárního světa i sám autor Luděk Kubát, který Stvůrami ztratil své literární panictví. Jsme zvědaví, co to bude příště. Prý zase detektivka, sliboval pan Kubát na křtu své knihy. A o mrtvoly prý zase nebude nouze...


Kubát Luděk, Stvůry
nakladatelství MOBA, 2016
Zdroj foto: kosmas.cz


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

Reakce k článku


Od: luděk kubát - 28.11.2016 - 14:09

stvůry
díky, Renato


ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0871 s