Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  pátek 19.4.2024, svátek má Rostislav 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Prahu v listopadu ovládnou severské země

13.11.2016   redakce   Film   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Prahu v listopadu ovládnou severské zeměV pražském kině Evald se od 17. do 22. listopadu uskuteční filmová přehlídka severských filmů NORDFEST. Akce probíhá ve spolupráci se Skandinávským domem. Třinácté vydání této akce prezentuje současnou skandinávskou kinematografii. Letos zde bude celkem uvedeno čtrnáct titulů ze severských zemí. Na přehlídku pak plynule naváže filmově-literární festival Dny Severu.

Na zahájení Nordfestu 17. listopadu v 19:00 v Evaldu promítáme drama Jsem Tvá (Norsko 2013, režie Iram Haq). Celovečerní debut talentované zpěvačky, herečky a režisérky Iram Haq zpracovává téma východních emigrantů v severských zemích. V hlavní roli se představí nepálská herečka Amrita Acharia, která je známá díky roli Irri v seriálu Hra o trůny.
Na programu je také další úspěšný titul z cyklu Severské filmové čtvrtky drama Hotel (&Svédsko 2013, režie Lisa Langseth). Tento netradiční snímek svým námětem a hravostí připomíná legendární Idioty od Larse von Triera a ve &Svédsku byl nominován na hlavní filmovou cenu Zlatého brouka. Hlavní úlohu ve filmu ztvárnila švédská oscarová hvězda Alicia Vikander (Královská aféra, Dánská dívka). Diváky jistě potěší i to nejlepší ze severských kraťasů s názvem Severské kraťasy BEST OF, které jsou ozvěnami druhého ročníku populární přehlídky Severské kraťasy probíhající v Evaldu naposledy v červnu 2016. Nyní uvedeme to nejlepší, po jednom snímku z každé severské země, s bonusovým příběhem inspirovaným kulturou původních obyvatel Sámů.
Dále budou na NORDFESTU uvedeny severské tituly, které se s úspěchem hrály v českých kinech, např. horkou novinku vstupující do kin 10. listopadu tragikomedii Muž jménem Ove (&Svédsko 2015, režie Hannes Holm), nejnovější počin oceňovaného režiséra Thomase Vinterberga drama Komuna (Dánsko 2016), drama Fúsi (Island, Dánsko 2015, režie Dagur Kári), komedii Mrzout (Finsko 2014, režie Dome Karukoski) či kultovní černou komedii Stoletý stařík, který vylezl z okna a zmizel (&Svédsko 2013, režie Felix Herngren). Pro rodiče s dětmi jsou určena odpolední představení: filmová novinka – příběh třináctileté dívky a jejích dvou sourozenců, kteří se ocitnou na neobydleném ostrově v arktické části Norska Akce Arktida (Norsko 2014, režie Grethe B?e –Waal). Dále promítneme ztřeštěný rodinný snímek Jo Nesb?: Doktor Proktor a prdící prášek (Norsko, Německo, &Svédsko 2014, režie Arild Fröhlich).  
Diváci se můžou těšit na doprovodnou akci: besedu Drsná krása švédské přírody, na kterou je tradičně vstup zdarma, dne 17. listopadu v 17:30hod v Evaldu. Editor Severských listů Michael Stanovský na ní představí nejsevernější končiny &Svédska, území hor, jezer a mokřadů. Provede posluchače po laponské Královské stezce a nejdivočejším národním parku Sarek, ale dojde i na Medvědí zemi jižního &Svédska, ráj pro všechny ornitology.
 
Jednotlivé vstupné na filmové představení činí 110 Kč. Další informace o programu jsou k dispozici zde: www.nordfest.cz 

 
Na Nordfest plynule naváže sedmý ročník multižánrového festivalu Dny Severu, který Skandinávský dům pořádá ve spolupráci s kinem Evald a dalšími partnery. Tématem je hudba v různých podobách, jako motiv literárních a filmových děl. „Severskou hudbu představíme proto, že tvoří nedílnou součást jak literatury, tak filmu, ale hlavně severské kultury obecně,“ vysvětluje organizátorka Johana Lajdová ze Skandinávského domu. Velká část festivalového programu se přitom letos poprvé uskuteční také v Brně. Festival se koná od 23. listopadu do 2. prosince.
Hlavními hosty festivalu budou jeden z nejvýznamnějších norských spisovatelů současnosti Lars Saabye Christensen, autor knih Beatles, Model a Poloviční bratr, a švédská spisovatelka Katarina Bivaldová, která zaujala románem Čtenáři z Broken Wheel doporučují. Oba autoři se představí na literární besedě v Praze a Brně, kterou doplní čtení ukázek z knih. Kromě ní se návštěvníci rozmanitého programu mohou těšit na komponovaný filmový pořad Aleše Stuchlého a Víta Schmarze a hudební večer poezie.
Hudba různých žánrů bude znít také na filmovém plátně. Z pestré nabídky si diváci mohou vybrat například filmovou adaptaci kultovního románu L. S. Christensena Beatles (Norsko, 2014) o dospívání čtyř chlapců, kteří se touží stát obdobou slavné britské kapely, či islandské drama Hlava plná metalu (2013) o dívce, která se pokouší vyrovnat se s tragickou smrtí bratra a zároveň se touží stát blackmetalovou hvězdou. Festival dále uvede švédské drama Neplač pro mě (2013) inspirované životem H?kana Hellströma, jedné z největších současných švédských rockových hvězd, a islandský hudební snímek Heima (2007), který sleduje koncertní turné pravděpodobně nejúspěšnější islandské kapely Sigur Rós.
 
Více informací o programu, místech konání a vstupném na www.skandinavskydum.cz/2016/dny-severu-2016.
 


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0689 s