Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  čtvrtek 18.4.2024, svátek má Valérie 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


ČTYŘI SVATBY A JEDEN POHŘEB – TV tip – Pět dobrých důvodů zůstat svobodný

18.11.2016   Stanislav Polauf   Film   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

ČTYŘI SVATBY A JEDEN POHŘEB – TV tip – Pět dobrých důvodů zůstat svobodnýTento film uváděla naše kina (a nyní i televize) jako „romantickou komedii.“ Už to naznačuje, že půjde o film divácky příjemný a atraktivní, o čemž svědčí také jeho mimořádný ohlas v zemi svého vzniku. Jestliže některé tituly filmů klamou či jsou zavádějící, tak tentokrát jeho název platí doslova – vše se odehraje skutečně mezi čtyřmi svatbami a jedním pohřbem, respektive při nich.




Filmografie dodnes režijně činného čtyřiasedmdesátiletého Mika Newella je velmi bohatá a rozmanitá. Připomeňme jen několik z jeho filmů, uvedených v našich kinech. Než natočil v roce 1993 ČTYŘI STATBY A JEDEN POHŘEB, měl už kromě desítek televizních filmů,  za sebou velmi úspěšné snímky jako třeba psychologické drama ze života poslední popravené ženy v Británii TANEC S CIZINCEM. Hned po mimořádně divácky úspěšných „svatbách“ natočil film NEOBVYKLÉ DOBRODRUŽSTVÍ, zasazující drama mladé adeptky herectví do temné poválečné atmosféry, gangsterku KRYCÍ JMÉNO DONNIE BRASCO, komedii BLÁZNIVÁ RUNWAY, romantickou komedii z prestižní anglické univerzity ÚSMĚV MONY LISY, film HARRY POTTER A OHNIVÝ POHÁR, romantické drama podle románu Garcii Gabriela Marqueze LÁSKA ZA ČASŮ CHOLERY a přepis románu Charlese Dickense NADĚJNÉ VYHLÍDKY.
 
Film ČTYŘI SVATBY A JEDEN POHŘEB zachycuje úsek ze života osmi přátel z vyšší střední vrstvy. Scházejí se převážně na svatbách, kde tráví čas nezávaznými hovory. Všichni jsou již ve věku, kdy by se měli usadit a tak jejich prvořadou starostí je hledání vhodných partnerů. Hledá hluchý David (David Bower), prostořeká Fiona (Kristin Scott Thomasová), její nepříliš chytrý a o to bohatší bratr Tom (James Fleet), trochu střelená Scarlett (Charlotte Colemanová) a také duo homosexuálů Garethe (Simon Callow) a Martthew (John Hannah).
Simon Collon, John Hannah a Charlotte Colemanová
Hlavně však hledá - a nakonec i nachází sama sebe – ústřední dvojice Charles a Carrie (v podání zlobivého kluka příjemného vzhledu Huga Granta a chvíli odměřené, chvíli uvolněné, ale vždy krásné Andie MacDowellové - viz foto níže). Vyústění jejich romantického vztahu je rafinovaně prodlužováno – potkají se na první svatbě, kdy si Charles uvědomí, že právě ona by mohla být tou jeho vyvolenou, jenže na druhé svatbě mu dívka představí svého snoubence, třetí svatba je její  a čtvrtá zase pro změnu Charlesova. Mezitím se společnost sejde na pohřbu jednoho člena party, vitálního homosexuála Garetha, který náhle zemřel při Carriině svatbě. Tento rámec je pak doplněn řadou drobných epizod, tu úsměvných, chvíli romantických a dojemných, ale vždy životně opravdových. V závěru se dočkáte i fotografií, které dokládají, jak to vlastně se všemi nakonec dopadlo.
 
Za velký divácký úspěch vděčí film humornému nadhledu, chytře napsaným dialogům, ze života pečlivě odpozorovaným situacím, drobnokresbě postav i pochopení pro lidské slabosti. Nejde o film, který by na vás zaútočil dramatickým dějem a vyhrocenými vztahy - spíše je to „oddechovka,“ která rozdává dobrou náladu. A jen tak mimochodem – v strhující miniroličce popleteného kněze, který při oddávání s vážnou tváří plácá rouhavé nesmysly, se mihne komik Rowan Atkinson, známější spíše jako Mr. Bean.
Foto: ceskatelevize.cz, csfd.cz, arara.cz
****************************************
 ČTYŘI SVATBY A JEDEN POHŘEB
(Four Weddings and a Funeral), Velká Británie 1993,
režie Mike Newell,
uvádí Prima Max v pondělí 21. listopadu ve 20,15 hodin
a opakuje v úterý 22. 11. v 15,05 hodin










Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0398 s