Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  sobota 20.4.2024, svátek má Marcela 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


RANHOJIČ – TV tip – záblesky poznání v temnotě středověku

16.12.2016   Stanislav Polauf   Film   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

RANHOJIČ – TV tip – záblesky poznání v temnotě středověku 
Výpravná historická freska z doby 11. století mísí poznání, dobrodružství, romantiku i exotiku. Výsledkem je velkofilm plný efektů, který dává nahlédnout na medicínu (či spíše ranhojičství) této doby, kdy náboženský fanatismus nedovoloval rozvoji lékařské vědy.

Dávné znalosti z antiky byly již zapomenuty a o nových postupech nemohlo být ani řeči. Učení mudrci sice na dvorech panovníků vedli velké učené disputace, ale bez potřebných znalostí a zejména zkušeností. Mezi prostým lidem museli praxi vykonávat lidé bez vzdělání – ranhojiči – nebo též lazebníci, mastičkáři či bradýři. Léčba stylem pokus omyl byla zcela běžná i  když se občas léčba povedla nebo si příroda pomohla sama.
 
Tento svět začal v roce 1982 popisovat americký spisovatel Noah Gordon. Jeho kniha  RANHOJIČ se v druhé polovině osmdesátých let stala světovým bestsellerem a dala vzniknout celé úspěšné historicko-lékařské trilogii „Dynastie Coleových“. V dalších letech vyšly i knihy &SAMAN a LÉKAŘKA. Všechny se s velkým úspěchem prodávají i u nás.
Film režiséra Philippa Stölzla (vzpomeňme jeho vynikajícího horolezeckého NORDWANDU) rozvíjí základní příběh knihy. Poznáme mladíka Roba Coleho (Tom Payne), který jako sirototek byl po smrti matky oddělen od svých sourozenců a svěřen do péče putovnímu lazaretu. Zde se ho ujal jeden z ranhojičů (Stellan Skarsg?rd ) a učinil z něj svého učedníka. Mladík přitom objeví své nezvyklé nadání – pouhým dotekem dokáže určit, zda dotyčný brzy zemře či se uzdraví. Mistr spolu s učněm se toulají středověkou krajinou mezi chudými lidmi a otrhanými sirotkami a „léčení“ spočívá především trhání zubů a okázalém šarlatánství.
S tím se však mladý muž dychtivý poznání nehodlá spokojit. Když se doslechne o legendárním lékaři Avicennovi (Ben Kingsley) rozhodne se pro dalekou cestu přes Konstantinopolis do exotické Persie. Cesta je to pekelná – a její filmové zobrazení přinese vše, co velkofilm má mít: karavany, velbloudy, divoké hordy, žíznivé bloudění pouští, ale také exotiku měst a nádheru paláců. Dojde pochopitelně také na romantickou lásku. Aby mohl do školy nastoupit musí mladík před Ibn Sinou (Avicennou) zatajit své křesťanství. Sám si odvážně udělá břízku a prohlásí se židem. Jenže to není to poslední – znovu a znovu riskuje mladý Rob Cole téměř vše, aby ukojil svoji touhu po poznání a aby se mohl stát skutečným lékařem. Ale i nad svobodomyslným Orientem se začínají stahovat mračna náboženského radikalismu...
Přestože velkofilmy přinášejí především velkolepou podívanou a dobrodružný příběh, filmPhiippa Stölzla se pokouší i o objektivní pohled na lékařskou vědu tehdejší doby. Ukazuje, jak dobové předsudky a hlavně víra, omezují lidské snažení a schopnosti. Poznáte, za jakou cenu museli lékaři své znalosti získávat – třeba i za cenu obvinění z čarodějnictví. Jen se podivíte, pro bohatství uložené v objemné knize Noaha Gordona nebylo možno využít na televizní seriál (nedá se nevzpomenout na slovenskou ságu LÉKAŘ UMÍRAJÍCÍHO ČASU věnovanou Jánu Jeseniovi.)
Foto: bontonfilm.cz, movietown.org
**********************************
RANHOJIČ
(Der Medicus, The Physician)
Německo 2013, režie Philipp Stölzl
uvádí ČT2 v pátek 23. prosince od 20,00 hodin








Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0343 s