Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  sobota 20.4.2024, svátek má Marcela 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


ANDĚLSKÝ PODÍL – TV tip – whisky, to je naše gusto

23.12.2016   Stanislav Polauf   Film   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

ANDĚLSKÝ PODÍL – TV tip – whisky, to je naše gustoÚstřední čtveřice tohoto filmu rozhodně nejsou žádní „andílci“. A film také nerozšiřuje vánočně přemrštěnou pohádkovou sérii všech česky vysílajících televizí, ale míří na dospělé diváky. Hlavně pánové, kterým není sklenka dobrého alkoholu cizí, se nejen pobaví, ale i leccos se dozvědí o výrobě i tradici skotské whisky. 





Začátek filmu vyhlíží jako typický sociálně kritický film, jakých z dílny režiséra Kena Loache vyšlo již hodně (počínaje prvními filmy z dělnického prostředí SMŮLA NA PATÁCH a KES).  Soudce odsuzuje čtyři delikventy k veřejným pracem. Jsou mezi nimi prostomyslný brýlatý Albert, který spadl opilý do kolejiště a jen pouhou náhodou ho nepřejel vlak, zlodějka Mo, která ukradla v obchodě papouška, výtržník Rhino, který opilý vylezl na jezdeckou sochu a také bitkař Robert (či také Robbie nebo Rob), který už jednou byl za těžké ublížení ve vězení a nyní opět napadl policisty při zatýkání. Pod dohledem staršího dobromyslného Harryho nastupují do práce vymalovat komunitní centrum. Typičtí společenští outsideři, vyvržení společností na „smetiště dějin“ se spřátelí a Harry je vezme na exkurzi do palírny. Robbie tam odhalí svůj nečekaný degustační talent – dokáže i poslepu poznat různé druhy whisky.
Nápad nenechá na sebe dlouho čekat a parta se rozhodne odcizit (respektive odčerpat) whisky ze vzácného soudku, který má být vydražen na víc než milion liber. „Velká whisková loupež“ se podaří, zdaří se i její prodej a pro Robbieho, jemuž se mezitím narodil syn, může začít nový život...
&Sestasedmdesátiletý Ken Loach (spolu se svým letitým scénáristou Paulem Lavertym) natočil jeden za svých nejdiváčtějších filmů. Jde sice o mírně hořkou, ale přesto dokonale zvládnutou komedii s dobře napsanými hrubozrnnými dialogy lidí „z ulice“  a bystře odpozorovanými situacemi, kdy každý detail či gesto mají svůj význam. Film je natočen realisticky, nehraje si na efekty a netlačí příliš na sociální nótu. Na své si přijdou i skotské kilty, které si čtveřice vezme na svoji výpravu do palírny se vzácným obsahem, kde se vydávají za Carntneský klub sladové whisky.
Do hlavních rolí objevil Ken Loach neokoukané a naprosto věrohodně působící (ne)herce. Polepšeného rváče Robbieho citlivě vystihl debutující Paul Brannigan, který se předtím sám mezi kriminálníky pohyboval a zažil i vězení. Gary Maitland jako natvrdlý Albert sice neví kdo je Mona Lisa, ale v zákonech obchodu má jasno.
A ten „andělský podíl“, který dal filmu název? Odborníci jím vystihují dvouprocentní úbytek alkoholu ze sudu, který každoročně zmizí přirozeným odpařováním. Tentokrát si naši hrdinové svůj andělský podíl odlili a s ním i svoje nové místo ve společnosti. A věřte, že při sledování filmu určitě na dobrou whisky chuť dostanete, takže i proto je to pro vás vánoční dárek. Však také na festivalu v Karlových Varech skončil v hlasování diváků těsně na druhém místě a na prestižním festivalu v Cannes byl v roce 2012 oceněn Cenou poroty.
********************************
ANDĚLSKÝ PODÍL
(Angel´s Share),
Velká Británie, Francie, Belgie, Itálie 2012,

režie Ken Loach,
uvádí ČT art v pátek 30. prosince od 22,20 hodin










Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 1.3825 s