Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  čtvrtek 18.4.2024, svátek má Valérie 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Pour féliciter 2017

21.01.2017   Dagmar Hermannová   Společnost   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Pour féliciter 2017
     ...ta víra a naděje tam musí být -  a možná, že jsou změny k lepšímu už za humny... protože ta sedmnáctka tady je!

Starý rok odešel a nebyl nic moc, nového je zatím jen kousek. Jaký asi bude?  Svět kolem nás je plný neklidu, nejistoty a obav. Ale sedmička i sedmnáctka jsou považovány za šťastná čísla a poslední dvojčíslí každého roku přes desítku se opakuje vždycky jen jednou za sto let. Vnímali lidé v roce 1917, před sto lety, rok se 17 na konci jako šťastný? V každém případě se za těch sto let stala u nás i ve světě spousta událostí a společnost se úplně změnila.

Papírová novoročenka s přáním do nového roku se stala populární v průběhu devatenáctého století. O proniknutí zkratky "PF" - z francouzského pour féliciter- "pro blahopřání" - do českého prostředí se v první polovině devatenáctého století zasloužil pražský purkrabí, hrabě Karel Chotek z Chotkova a Vojnína, když v té době patřila francouzština k povinné jazykové výbavě vyšších společenských vrstev. Do nového roku se na papírových přáních a pohlednicích obvykle přeje zdraví, štěstí, láska, úspěch a spokojenost.  Toto lidé potřebují nejvíce, i když se snažíme vylepšit si to ještě blažeností danou spotřebními možnostmi, kde platí přímá úměra, čím více peněz, tím více možností (a tedy více zdraví, štěstí, lásky a spokojenosti).
 
Že to tak nefunguje, na to přijdeme postupně všichni, i když je to jasné už od dávna. V obyčejných chalupách bývalo více štěstí, lásky, a spokojenosti, než ve šlechtických sídlech,ale boháči nikdy nepřišli na to, čím to může být.

Kdysi na výletě jsem pod jedním starým zpustlým hradem četla nápis na zetlelém kříži a vzpomněla jsem si na legendu o králi, který hledal štěstí celý život... "byl bohatý a všechno měl, na cokoliv jen pomyslel. Přesto vždy navečer se zasní a zahání myšlénky dotěrné... Proč nejsem šťastný? Každého večera vzdychal víc, až smutkem sešedla jeho líc, přišli lékaři i proroci, žádný mu nemohl pomoci..." Potom se mu zjevila víla a poradila mu, že jestli chce být šťastný, má si obléknout košili šťastného člověka. Král zajásal, že to bude jednoduché, ale nikdo z dvořanů, ani z městské a obecní vrchnosti, šťastný nebyl. Na břehu řeky k poledni, skončila poslední výprava, a tam seděl rybář. Když se ho královští poslové ptali, jestli je šťastný, odpověděl, že je šťastný stále, a také bohatý, protože slunce svítí i na něho, květiny na louce kvetou i pro něho, a více si ke štěstí netřeba přát. Královští poslové mu ihned nabídli peníze a zlato výměnou za košili, jenomže rybář žádnou neměl. :Ten  nápis na zetlelém kříži pod hradem zní "&Stěstí je v lásce, v pokoře duše a v obyčejných radostech." 
 
Údajně se novoročenka "pour féliciter" v řadě zemí již přestává používat, dokonce prý ji nepoužívají ani samotní Francouzi. Nakonec - nezáleží ani tak na tom, jakými slovy si přejeme štěstí, lásku a úspěch, jako na tom, jestli to myslíme upřímně a jestli sami věříme v lepší časy. Ta víra a naděje tam musí být a možná, že jsou změny k lepšímu už za humny.  Je o tom i přísloví, že štěstí občas tiše zaklepe na každé dveře, ale přeslechneme je, protože očekáváme, že k nám vrazí za rachotu bubnu.
     
Představuji si krásnou "ladovskou" zimu. Během Vánoc nebo hned potom napadne hodně sněhu, který vydrží až do poloviny ledna, všechno je bílé a čisté, mrazík je hodný jako pohádkový dědeček mrazíček, a do toho když zasvítí slunce...! A jednou ráno v novém roce  se probudíme a  zjistíme, že život je super, že se máme všichni rádi a že u nás doma je to nejkrásnější.  Jeden náš slavný básník složil báseň, že všechny krásy světa ho nechaly chladným, ale o naší zemi napsal..."tu nemohu se vynadívat a všechno ve mně začne zpívat - zpívat, i plakat - maminko má, jak je to hezké u nás doma!"
 
Já věřím, že všechno, co si přejeme, se letos splní, protože ta sedmnáctka tady je!


Zdroj fotografie: pixabay.com (autor Danielam)

 


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0377 s