Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  pátek 19.4.2024, svátek má Rostislav 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Odvrácená tvář náboženství – část I.

25.11.2004   Radek Dolanský   Společnost   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Odvrácená tvář náboženství – část I.Již dlouhý čas mne tato problematika stále víc irituje a tak jsem se rozhodl promluvit. I když od dob Jana z Husi není toto téma zrovna bezpečné asi jako vtipy na Brežněva před Kremlem, ale risknu to, protože jsem přesvědčen, že mlčeti možná ochrání moji osobu od síry pekelné, ale nenahradí to světlo vržené do temných zákoutí lidstva. Pokud to nevyjde, slibuji, že ještě pošlu pár motáků z Kostnice.

POZOR! Můj příspěvek nehovoří o víře, která je výhradně soukromou záležitosti každého jedince. Chci psát o náboženstvích, církvích, sektách, apod., a to ve smyslu nadpisu o věcech o kterých se mlčí.
Často slýcháváme, že lidstvo nesmí nikdy zapomenout na zvěrstva způsobená nacismem, komunismem, různými Pol Poty, Sandinovci apod. V tomto výčtu uzurpátorů však chybí náboženství, církve a to jako jedna z nejtemnějších částí historie lidstva. Na evropském kontinentu jsou to především křesťanské církve, proto budu psát především o tomto náboženství. I když jsou křesťané pouhým historickým zlomkem věřících v řadě vyznavačů různých Rámů, Krišnů, Khálí, Šivů a jiných bohů, dokázali se velmi nechvalně zapsat do paměti lidstva. Uznávám, že se tato poznání můžou příčit i člověku, který věří v cokoliv jiného. Je to pochopitelné. Zvěrstva nacismu a komunismu mají ještě živé pamětníky. Existují filmové a fotografické dokumenty, desítky zpovědí čekajících na smrt. Sdělovací prostředky a filmová studia nám tohle všechno neustále vštěpují do myslí.
Na druhou stranu hrůzy páchané před čtyřmi pěti stovkami let, před tisícem let, s neustálou snahou o jejich vyretušování z lidské paměti, nám už nepřijdou tak krutá. A přece běsnění náboženských fanatiků nedostihla žádná jiná ideologie i když k tomu směřovaly.
Vzpomeňme, například, v doložených dokumentech, křesťanskou honbu na Židy trvající bezmála dvě tisíciletí.
Ještě první křesťané se považovali za příslušníky židovského národa. Samozřejmě, vždyť i Ježíš z Nazaretu byl Žid, pokud byl. Je zapotřebí zmínit, že mnoho protižidovských podnětů pochází přímo z původních křesťanských pramenů, především z Janova evangelia. Rozsudek, vrcholící v 1. polovině XX. století, byl vyřčen již v takzvaném období Otců: „Židé zabili Krista a jsou tak vždy a všude zodpovědni za jeho smrt.“ Od těch dob perzekuce Židů už jen narůstala.
Židé nesměli vypovídat u soudu jako svědci, kde jednou stranou byl křesťan. Synoda v Elvíře roku 306 zakázala svatby a pohlavní styky mezi křesťany a Židy. Koncily v Orleáns v šestém století zakazují konverze křesťanů k židovství, trulanská synoda roku 602 přináší zákaz křesťanům nechat se ošetřit židovským lékařem. A jako předzvěst hrůz, které se staly o 700 let později – IV. lateránský koncil přikazuje Židům nosit
žlutou značku! nebo židovský klobouk.
Můžeme jen konstatovat, že tažení křesťanů proti Židům skončilo násilnou smrtí ŠESTI MILIONŮ Židů ve vyhlazovacích táborech. A za spolupráci katolické církve s fašisty při holocaustu se omluvil jeden jediný člověk i když jménem církve. Pavel Wojtyla, toho času papež Jan Pavel II. Nechci ani pomyslet co sil jej muselo stát toto malé velké vítězství ve zkostnatělém systému vatikánské oligarchie. I když se můžeme jen dohadovat, zda papežova prvotní pohnutka nebyla ovlivněna tím, že mnoho z těch šesti milionů byli jeho krajané.
Rozpínavost křesťanského náboženství respektive moci nepokračovala ani v nejmenším tak, jak praví Písmo. Slibované porozumění, trpělivost s hříšníky a boží láska se nedostavovaly. Zato šiřitelé Jeho učení přesvědčovali o dobrovolnosti přijetí víry mečem a ohněm. Bez ohledu na to, že tito takzvaní pohané měli svou vlastní víru i své bohy a nepotřebovali toho křesťanského, který prostřednictvím „zástupců“ na Zemi pouze plenil, kořistil a vraždil. Chtě nechtě mi vytane na mysli paralela s vnucováním svého učení dvěma, v 1. polovině XX. století, rodícími se ideologiemi.
A křesťané přesvědčují o své víře, jediné správné a možné, i nadále. Když Evropa v krvi nezlomných byla donucena uvěřit a církev se stala mocnější než vládcové tehdejšího světa, přicházejí křižácké války. Snad by někdo chtěl odvést pozornost od problému, v tomto případě katolické církve, tvrzením, že šlo přece o území a majetky. Samozřejmě – také. Ale prvotním úkolem bylo likvidovat nevěřící. Byl to výmysl Vatikánu a pokud křižácké tažení neinicioval sám papež, musel je schválit. Může být takový spolek svatý?
Kolumbus objevil Ameriku. Fanaticky pobožné Španělsko poslalo své misionáře, aby „divochy“ obrátili na pravou víru. Ve jménu Boha a kříže, moci a zlata byli vyvražděni jihoameričtí Inkové, zničena jedinečná kultura a její památky. Byli vyvražděni severoameričtí Aztékové. Pro Boha spravedlivého a víru svatou. Zbožní Španělé se chovali o mnoho hůře než ta poslední lidská bytost, kterou nazývali pohanem či barbarem. A Bůh mlčel! Nebo spokojeně mručel?
Moc církve stále vzrůstá. A s ní také hlad po majetku, ale i strach. Jakýpak strach? Už Lukretius pravil: „Náboženství je vedlejším produktem strachu. A strach plodí krutost.“ Krutost katolické církve dala vzniknout inkvizici. Již první letmé seznámení s inkvizicí musí naplnit člověka studem, že patří k stejnému živočišnému druhu. Vzniká jedna z nejodpornějších knih, která kdy spatřila světlo světa – Kladivo na čarodějnice. Toto dílo sepsané tlupou omezených sadistů bylo církví schvalováno a horlivě doporučováno. Samotný papež! napsal k této knize předmluvu. Oproti takovým vykladačům slova božího a prý jeho zástupcům na Zemi působí nacisté jako spolek neškodných dobrodějů. (Velmi podobně se o této problematice zmiňuje i velikán sci-fi, vědec Arthur C. Clarke ve své knize 3001: Poslední vesmírná odysea.)


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

Reakce k článku


Od: Neznaboh - 25.11.2004 - 12:15

Klobouk dolů,
Radku Dolanský! Lépe bych to nenapsal, souhlasím s Vámi. Vraždit ve jménu jakéhokoliv Boha je podle mne snad to nejhorší, co mohlo nastat v historii lidstva. Někteří (zvláště pak věřící) mne zcela jistě označí za "neznaboha" (a mají pravdu), protože tomuto "učení" jsem se vyhl (i když jako malý jsem byl "lámán" některými příbuznými, avšak nepodlehl jsem), dokonce jsem to celé bral jako dobrou pohádku. Jeden známý mi sdělil, že když byl před pár lety dlouhodobě služebně v Izraeli a také v Palestině (a měl snad dokonce na obou stranách několik přátel), jak se na něj utrhli a označili ho za komunistu, když jim na otázku "v jaké náboženství věří" odpověděl, že "není věřící, že žádné náboženství nepreferuje". To jen dokazuje jejich neznalost toho "druhého" a zatracovaného světa "neznabohů", který by měl přestat existovat - zrovna tak asi jako oni se dívají na mne (také neznám v kostce, v co a jak věří), když označím jedny i druhé za vrahy. Ve škole nás před 20 lety učili, že války jsou spravedlivé a nespravedlivé - domnívám se, že za vším bylo to, že jeden věřil v něco jiného, než ten druhý, nic víc.


Od: Radek Dolanský - 30.11.2004 - 13:52

Neznabohu,
v některých částech světa, třeba i v některých oblastech "tak kulturních USA", trochu nebezpečná přezdívka. Jsem rád za Tvoji reakci, ale zároveň je mi smutno, že děláme kříž nad křížem, který slibuje něco co je zatím (téměř 2000 let) fantasy & science fiction nebo ubohé lži. R.D.


Od: Zdenál - 13.12.2004 - 12:22

Ehm...
Fanaticky pobožné Španělsko poslalo své misionáře, aby „divochy“ obrátili na pravou víru. Ve jménu Boha a kříže, moci a zlata byli vyvražděni jihoameričtí Inkové, zničena jedinečná kultura a její památky

Zajímal jste se někdy podrobněji "jedinečnou historií a kulturou" Aztéků a Inků? Je zřejmé že ne, tak to udělejte. Napovím vám že jakmile Španělé vyhlásili (tuším) Inkům válku přidaly se k nim prakticky všechny okolní kmeny. Proč? To si zjistěte sám a věřím že se to dá s inkvizicí směle srovnávat...


Od: Radek Dolanský - 14.12.2004 - 13:22

Zdenále,
máte úžasnou schopnost vytrhávat věty z kontextu (to platí o všech komentářích k mým příspěvkům). To dělají lidé, kteří chtějí svést smysl debaty někam úplně jinam. Taktéž i vy. Stačí, když si přečtete název tohoto příspěvku a mělo by vám dojít, že nepíšu o jihoamerických kmenových válkách, ale o náboženstvích, v tomto případě o křesťanství.


Od: Petra - 11.2.2005 - 10:44

Souhlasím. Často se hlásá, že náboženství jsou o lásce, o lásce k bližnímu a odpouštění nepřátelům, na drohou stranu se vedou války za víru. Zbytečně pro to umřelo spoustu lidí. Pěknej hnus byl středověk, kdy někdo někoho zabije a u ,,spravedlivého" boha si koupí odpustek. Mimoto každý má právo na svůj názor a svou víru.


ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.125 s