Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  sobota 20.4.2024, svátek má Marcela 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Srdcová dáma

02.02.2017   Radka Zadinová   Literatura   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Srdcová dámaVolné pokračování knihy o detektivech z D.C. "Posvěcené zlo" k nadšeným čtenářům dorazilo ve druhém vydání letos v lednu. "Srdcová dáma" je kniha, která mě snad bavila ještě víc, než již zmíněné "Posvěcené zlo". Autorku zajisté nemusím představovat - Nora Roberts (dříve Robertsová) píše příběhy, které už desetiletí uchvacují čtenářky a čtenáře (ano, i muži jejím příběhům podléhají) po celém světě. Umí vystavět skvěle propracovaný, napínavý děj, kde se čtenář nestačí nudit. Její hrdinky se vždy maličko liší -a maličko se sobě podobají. Jako každá žena kolem nás. Všechny máme v sobě touhu po lásce, něze, pochopení. Po čistém lidském štěstí a radosti. Po někom, kdo život bude sdílet s námi, kdo bude vedle nás stát ve chvílích, kdy se potřebujeme o někoho opřít, vyplakat se na něčím rameni, nechat se obejmout, povzbudit - nebo prostě potřebujeme s někým sdílet to krásné, co prožíváme.

A všechny, i když tohle všechno v sobě máme, jsme svým způsobem jiné.

Stejně jako hrdinky knih Nory Robertsové. Ani Grace McCabová není jiná. Žije si svůj život po svém, píše, cestuje, užívá si života plnými doušky a je spokojená. Muže ve svém životě přijímá, když přijdou, a nechá je odejít, když to neklape - bez větší bolesti na srdci. Nespěchá na lásku, nehledá útěchu, je šťastná s tím, co jí život dal, a ono toho není zrovna málo. Její sestra Kathleen však takové štěstí v životě nemá. O lásku přišla a s ní i o domov, určité postavení ve společnosti, i o syna. To ji zřejmě trápí nejvíc a dělá vše pro to, aby ho mohla dostat zpátky do péče. Právníci a soud s jejím zámožným a vlivným exmanželem ale stojí spoustu peněz, které nemá. A pomoc od sestry přijmout odmítá. Jako učitelka nemá šanci dát potřebnou sumu dohromady a tak přijímá ještě další práci - po nocích pod jménem Desirée prodává svůj vlastní hlas. Sex po telefonu jí nic nepřináší - kromě dost slušného finančního přilepšení.

Jenže ačkoli se cítí v bezpečí, její iluze je pouze zdánlivá. Před skrytým zlem nikdo v bezpečí není.

Grace, která k sestře přijíždí na návštěvu, se musí vyrovnat hned s několika věcmi, které dosud nemusela řešit. S láskou, která jí zvolna motá hlavu - a také se smrtí sestry, která ji srazí na kolena a zaskočí. Zjišťuje, že ačkoli si nikdy nerozuměly, sestra pro ni znamenala víc, než by čekala - a její smrt tu stojí jako velká otázka: Proč?

Grace nechce stát stranou vyšetřování, což se ale zase nelíbí jejímu příteli, který tento případ shodou okolností vyšetřuje. A smrt nečeká, ale velmi brzy přichází znovu.

Příběh s velmi zajímavou obálkou, kterou nám připravilo nakladatelství Motto ve spolupráci s Albatros Media, se rozvíjí tempem, který v nás, čtenářích, až tají dech. Musíte zkrátka číst, dokud není u konce. Bála jsem se, brečela, byla dojatá. Jasně, Nora Robertsová je maličko předvídatelná, většinou to s jejími hrdiny dopadne dobře - jak jinak. Ale než se k tomu zdárnému konci dostanou, čeká je plno nástrah, nedorozumění, mnohdy i bolesti. A osud těch, jejichž příběh dobrý konec nemá - tzv. vedlejší postavy - vám také není lhostejný. Mě z toho mrazilo. Jak málo někdy stačí, aby se osud zvrtl tím nesprávným směrem - a druhá šance už nikdy nepřijde. Život končí - tak jako končí kniha. K té se však časem můžete vrátit. Smrt však tuhle možnost jednou provždy bere.

Každopádně, i když jsem tuto knihu četla již podruhé, bavila mě možná víc, než když jsem ji četla poprvé. Člověk spoustu věcí zapomene a rád si je zase osvěží. A lidé, kteří tvoří mozaiku příběhu knihy "Srdcová dáma", mi přirostli k srdci. Mohl to být totiž kdokoli z mého okolí. Mohlo se to stát komukoli z nás. Takže, žijte, ale buďte opatrní. Nikdy nevíte, kdo naslouchá...

Nora Roberts, Srdcová dáma, Albatros Media 2017


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0382 s