Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  úterý 16.4.2024, svátek má Irena 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


GLORIA – TV tip – Sharon Stoneová jako ochránkyně malého chlapce

03.02.2017   Stanislav Polauf   Film   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

GLORIA – TV tip – Sharon Stoneová jako ochránkyně malého chlapceNení to poprvé, co hollywoodským scénáristům dochází dech a režiséři se vrhají na staré látky a již dříve zfilmované náměty. Téma ženy, která ochraňuje malého chlapce před postihem gangsterů tu už bylo vícekrát a celý příběh filmu GLORIA už pamětníci mohli vidět v kinech. Pod nepatrně jiným návem GLORIE s Genou Rowlandsovou ho natočil v roce 1980 režisér John Cassavetes. Pod novou verzí je nyní podepsán renomovaný tvůrce John Huston a titulní role se ujala Sharon Stoneová.




Luxusní prostitutka Gloria je právě propuštěná na podmínku z vězení, kde (pochopitelně) seděla zcela nevinně, protože vzala na sebe vinu svého newyorského milence Kevina (Jeremy Northam), povoláním gangstera. První její kroky vedou k proradnému milenci pro peníze. Ten se svými muži právě vyvraždil rodinu člověka, který údajně gangstery podvedl. Masakr rodiny přežil jen sedmiletý autistický syn Nicky (Jean-Luke Figueroa). Když Glorie peníze nedostane, prostě je ukradne a vezme s sebou i malého Nickyho, který má u sebe důležité diskety, které ohrožují celé posvětí. Dvojice prchá před pomstou a na útěku se postupně nesourodý pár cynické ženy a drzého chlapce sbližuje...
To je začátek dramatického příběhu útěku před bandou zlosynů, kteří se nezastaví před ničím. Nelítostná štvanice vede nerovnou dvojici od města k městu a během ní se mění i vzájemné vztahy mezi chlapcem a jeho nucenou opatrovnicí - od počáteční nedůvěry až k téměř fatálnímu poutu.
Proč právě Sydney Lumet (1924-2011) sáhl po tomto námětu je nejasné. Režisér, jehož nehynoucí slávu založil již jeho první celovečerní film – soudní drama DVANÁCT ROZNĚVANÝCH MUŽŮ, si už v pozdním věku mohl užívat slávu danou i Oscarem za celoživotní dílo. Mezi taková veledíla filmového plátna jako třeba POLED Z MOSTU, PAHOREK, SERPICO, VRAŽDA V ORIENT EXPRESU či PSÍ ODPOLEDNE tak vložil i dílo méně významné. Je patrné, že námět mu není příliš blízký a bylo by asi vhodnější, kdyby televize sáhla po dřívějším původním Cassavatesovu zpracování. Jeho Glorie, natočená v roce 1980 s Genou Rowlandsovou téma rozvinutí „rodinné“ lásky ve světě všepůsobícího Zla ztvárnila sice nekonvenčně, ale přesvědčivěji. Tím však není řečeno, že film je špatný. Má to pravé napětí, psychologický rozměr a kvalitní herecké výkony. Chce diváka pobavit, podotkněme kvalitně pobavit, což není málo.
Sharon Stoneová (*1958), slavná ze ZÁKLADNÍHO PRINCIPU i CASINA, opět dokazuje, že je dobrou herečkou. Dělá co může, aby dala své postavě věrohodnost a aby divák věřil proměně jejího vztahu k dítěti. Neobejde se to mnohdy bez přehrávání a trochy hysterie. A její malý partner? Jean-Luke Figueroa (později se ještě jednou mihne v našich kinech v thrilleru IMPÉRIUM) je prostě další dětský herec, v němž najdete zalíbení od první chvíle.
Fota: cfd.cz, wyborcza.pl, cinemaxasie.com
*********************************
GLORIA
USA 1999, režie Sidney Lumet
Uvádí Nova Cinema v úterý 7. února od 22,25 hodin
a ve středu 8. února od 23,55 hodin








Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.1012 s