Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  čtvrtek 18.4.2024, svátek má Valérie 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Vítězství aneb modrá je dobrá

18.11.2004   Jan Hladík   Společnost   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

 Vítězství aneb modrá je dobráNikdo nepochybuje o tom, že ODS zvítězila ve volbách do jedné třetiny Senátu. Získala plné dvě třetiny mandátů, které byly k dispozici. Jakou povahu toto vítězství ale má? Je vůbec nad čím jásat?

Od některých členů ODS, např. od pana Římana v Sedmičce TV NOVA, jsme mohli slyšet velmi silná slova o tom, že politická mapa republiky se nyní bude radikálně měnit a bylo nám naznačeno, že dny současné vlády jsou v podstatě sečteny. Voliči v krajských a senátních volbách dali přece svými hlasy pro ODS najevo svoji nespokojenost se současnou vládní koalicí.

Maličko bych tento názor poupravil. Voliči dali svou masivní neúčastí v senátních, ale i v krajských volbách jasně najevo, že mají plné zuby nejen této vlády, ale všech našich současných tzv. špičkových politiků. Oslavovat velké vítězství za situace, kdy se v druhém kole senátních voleb k urnám dostavilo pouhých 18,4% voličů, svědčí přinejmenším o ztrátě soudnosti mezi špičkami ODS. Není nad čím jásat. Kdo vůbec jsou ti lidé, kteří k volbám přišli? Disciplinovaní voliči KSČM, neméně disciplinovaní voliči KDU-ČSL a pak také velcí obdivovatelé Václava Klause a jeho nástupců - rovněž velmi disciplinovaní voliči ODS. Zbývající část voličů se rekrutovala z řad zodpovědné menšiny občanů, kterým není osud této země lhostejný a volit chodí vždy. Ostatní nepřišli. Jistě tím našim politikům chtěli něco naznačit a obávám se, že pokud by to měla být podpora občanským demokratům, vyjádřili by ji jinak. Snad voliči nepřišli proto, že Senát je obecně velmi neoblíbený a ani kraje mnohým obyvatelům této země nepřirostli zrovna k srdci, snad proto, že v záplavě voleb tyto většina obyvatel nepovažovala za důležité. I proto je vypovídací hodnota těchto voleb malá a vítězství ODS má tak trochu trpkou příchuť. Vypovídá jenom o tom, že ODS je momentálně u občanů trochu více oblíbená než vládní ČSSD, což je asi tak všechno. Způsob volby do Senátu při malé účasti občanů může snadno přivodit "drtivé" vítězství jedné strany, kterého jsme byli nyní svědky. Právě skončené volby nic neznamenají pro výsledek voleb do Poslanecké sněmovny, ty jsou jednak ještě dosti daleko, jednak se v nich hraje se zcela jinými kartami za, doufejme, větší voličské účasti. A to nadšenému Topolánkovi a jeho spolubojovníkům zdá se momentálně uniká. Občanští demokraté slavili úspěch v krajských volbách i před čtyřmi roky, ale volby do Poslanecké sněmovny jim pak způsobily velké zklamání. Nezapomínejme také na to, že Stanislav Gross se do čela ČSSD postavil teprve nedávno a má ještě dost času i reálných možností sociálně demokratický Titanik zachránit. Výhodou pro něj může být i onen fakt, že není momentálně počítán mezi favority a jak se říká, ze zadních pozic se vždy útočí nejlépe.

Ostatně, sama ODS má dobře našlápnuto k tomu, aby Grossovi v jeho snaze vydatně pomohla. ČSSD je momentálně v hluboké krizi, chybí ji osobnosti, ale ani předseda ODS Topolánek, ať už v kauze Kořistka či v přímých předvolebních televizních duelech se S.Grossem nijak nepřesvědčil, že by patřil k velkým osobnostem své strany. Ba i hejtman a místopředseda strany Bendl patří k těm, kteří pravidelně plní svými výroky zábavný pořad paní Bubílkové a proto jeho poslední výlet do historie ani nikoho příliš nepřekvapil. Tedy i z tohoto pohledu si obě strany nemají co vyčítat.

A co více. ODS obviňuje ČSSD z toho, že dosazuje na významná místa v zemi osoby, které se nějak provinily za bývalého režimu. Skutečně není asi sporu o tom, že by bývalé struktury neměly zasahovat do současné politiky, jak si ale pak vysvětlit, že na předvolebním billboardu paní Marie Kousalíkové, kandidátky ODS do Senátu za Prahu 6, se vedle Jaromíra Jágra objevil i např. Ondřej Hejma. (Nemám to ověřené, ale soudím, že svojí tváří na bilboardech podporoval i jiné kandidáty ODS.) Že modrá je dobrá vědí jistě všichni příznivci Žlutého psa, stejně tak celá republika zná Ondřeje Hejmu jako předsedu poroty první série Superstar; co už se ale ví bohužel méně je fakt, že jméno pana Hejmy můžeme nalézt na seznamu spolupracovníků StB. Mezi těmi, kdož se o politiku zajímají byť jen trochu vážněji je to nicméně informace dobře známá a jistě o tom ví i vedení ODS. Jaké poselství tedy ODS posílá voličům, když se veřejně chlubí podporou od agenta StB? Je to chování hodné vítěze parlamentních voleb v demokratické zemi?

Použiji-li slovník z oblíbené hry v ODS - tenisu, ODS se podařilo vyhrát jeden set a bude podávat, k vítězství v zápase je však ještě zatraceně daleko. Pokud se občanští demokraté velmi rychle nevrátí z nadoblačných výšin nohama pevně na zem, reálně jim hrozí, že za dva roky opět zapláčou nad výsledkem jako ti pověstní sedláci u Chlumce. Aby i za dva roky modrá byla dobrá, musí ODS odvést ještě pořádný kus poctivé práce. A hlavně - bez podpory agentů StB.



Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0847 s