Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  pátek 19.4.2024, svátek má Rostislav 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Karel Janeček ocenil 12 laskavců!

26.04.2017   Aneta Šimonková   Společnost   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Karel Janeček ocenil 12 laskavců!V neděli 23. dubna 2017 proběhlo ve Stavovském divadle historicky první slavnostní ocenění #laskavec Nadace Karla Janečka. Projekt probouzí touhu po objevování a konání laskavých skutků. Dobrosrdeční lidé byli oceněni za nezištné laskavé skutky. Součástí večera byla Meta-přednáška Petra Ludwiga, autora knihy Konec prokrastinace.

V průběhu minulého a na začátku letošního roku měli lidé možnost nominovat někoho, koho si váží a obdivují za to, co dělá pro společnost. Každý měsíc vybraný laskavec získal v rámci komorního ocenění finanční odměnu 66 Kč (46 656 Kč). 12 oceněných laskavců představila Nadace Karla Janečka v rámci slavnostní ceremonie v neděli 23. dubna ve Stavovském divadle. Akci moderovala herečka Iva Pazderková. „Přemýšleli jsme, jak udělat oceňování co nejzajímavější. A vymysleli jsme, že součástí večera bude Meta-přednáška Petra Ludwiga, autora bestselleru Konec prokrastinace. Petr se zaměřil na otázky, jako například jak laskavost ovlivňuje zdraví a vztahy. Jak můžeme posilovat laskavé chování u sebe a u druhých. A jak žít život více eudaimonicky,“ vysvětlila koordinátorka projektu #laskavec Dominika Vrkotová.
 
Ocenění laskavci z celé ČR
Historicky prvním oceněným se stal učitel matematiky, fyziky a finanční gramotnosti Jindřich Hašek ze Základní školy Krušnohorská 11 v Karlových Varech, který se svým žákům věnuje na úkor svého osobního volna a nad rámec své pracovní doby. Některé děti z nižších příjmových skupin dokonce podporuje z vlastních peněz. Mezi dalšími oceněnými je například Otec &Sebestián z Moravské Třebové, který pomáhá lidem bez domova. Vlasta Říhová z Havířova, která se stará o maminky v nouzi nebo Miroslav Bouška z pražských Kobylis, který se věnuje opuštěným kočkám.
 
„Stává se, že dobré skutky bereme jako samozřejmost. My si myslíme, že si laskavci zaslouží pozornost a poděkování. Často do svých laskavostí dávají nejen čas, ale i peníze. Jsou inspirací pro své okolí. Máme velkou radost, že se nám ozývají lidé, kteří se na základě zhlédnutí videa o laskavci chtějí připojit a dělat také něco pozitivního. Založili jsme facebookovou skupinu Laskavost plodí laskavost a tam se tito lidé mohou potkat a propojit. Dlouhodobou vizí projektu je dostat laskavost do škol a firem,“ říká Dominika Vrkotová.
Laskavci jsou šťastnější
Laskavosti se věnuje Pozitivní psychologie, věda, jež zkoumá zvyšování kvality života. Laskavost je v Pozitivní psychologii chápána jako jedna ze silných stránek charakteru. Je to vlastnost, která nejen že významně přispívá ke kvalitě našeho života, ale má i širší společenský přesah. Výsledky zahraničních studií poukazují na to, že lidé, kteří vykonávají laskavé činy, dobré skutky či projevují altruistické jednání, udávají vyšší životní spokojenost, mají lepší kvalitu mezilidských vztahů a jsou šťastnější. Výsledky našich českých výzkumů vyznívají podobně: lidé, kteří nejsou zaměřeni pouze na dosahování svých cílů a uspokojování svých vlastních tužeb, ale věnují se také nějaké dobrovolné, charitativní či jinak prospěšné činnosti, prožívají ve srovnání s ostatními větší smysluplnost života, mají výrazně optimističtější očekávání do budoucna a celkově jsou se svým životem spokojenější. Kultivace vlastní laskavosti, vstřícnosti a ochoty pomoci je tedy efektivním způsobem, jak být prospěšným členem společnosti a zvýšit míru své spokojenosti a štěstí,“ řekla doc. PhDr. Alena Slezáčková, Ph.D., Psychologický ústav, Masarykova univerzita.
 
Ocenění laskavci:
Jindřich Hašek – učitel z Karlových Varů, který se snaží, aby děti neznaly jenom školu a domov.
Hana Vaňousová z Poříčí nad Sázavou - každý den, ať je déšť, mráz nebo sníh převádí přes přechod děti na cestě do školy a pořádá kulturní akce pro seniory.
 
Lenka Frková a Anežka Jedličková - vytvořily mini útulek Voříškov u Prahy a starají se o odložené psí duše.
 
Miloslava Samcová - zkrášluje jihočeskou krajinu a zabývá se myšlenkou, jak znovu dostat člověka do přírody.
 
Igor Dostál - věnuje se pozitivnímu zpravodajství a stojí za projekty Zlínský nočník, Book2Go a KnihoTrh.
 
Otec &Sebestián - pomáhá lidem bez domova v Moravské Třebové.
 
Vendulka Koupilová - ze Senice na Hané věnuje se pacientům i mimo ordinaci a pořádá letní tábory pro děti.

Miroslav Bouška - již přes 20 let se stará o opuštěné kočky v pražských Kobylisích.


Zdeňka Morávková - kultivuje krajinu a vytváří komunity v Rychlebských horách.


Vlasta Říhová z Havířova pomáhá maminkám v nouzi.

Nejmladší laskavec Michaela Mikulenková pořádá benefiční akce v Brně, na kterých hovoří o problematice handicapovaných lidí.
 
Olga &Strejbarová z Jihlavy - pomáhá opuštěným seniorům a vytvořila facebookovou skupina Ježíškova vnoučata.
 
Příběhy a videa oceněných naleznete na www.nadacekj.cz/laskavec


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0277 s