Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  čtvrtek 18.4.2024, svátek má Valérie 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


ČERNÝ JESTŘÁB SESTŘELEN – TV tip – válečné drama podle skutečné události

04.02.2022   Stanislav Polauf   Film   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

ČERNÝ JESTŘÁB SESTŘELEN – TV tip – válečné drama podle skutečné událostiKdyž se v roce 1992 vydalo dvacet tisíc vojáků americké námořní pěchoty do Somálska ve Výchovní Africe, aby tam potlačili občanskou válku, v niž vůdce vítězného klanu zadržoval zásilky humanitární pomoci a na tři sta tisíc lidí zemřelo hlady, svět se o tom dozvěděl. O rok později však dojde k dalšímu incidentu, když diktátorští vojáci zmasakrují čtyřiadvacet Pákistánců z mírových jednotek OSN. Do Somálska opět zamířili americké oddíly Rangers, ale o akci už se příliš nemluvilo.






Nová vojenská mise se zdála být jednoduchá a měla skončit za několik dní. Pokus o únos dvou vysokých důstojníků tamního generála Aidida však skončil krvavou bitvou a masakrem s těžkými ztrátami na životech.  Americká jednotka se dostala pod těžkou palbu, zůstala uvězněna v obklíčené budově a Somálcům se podařilo sestřelit dva vrtulníky Black Hawk (Černý jestřáb). Patnáct hodin trvalo osvobození vojáků, z nichž devatenáct se již nikdy domů nevrátilo a mnozí další skončili v nemocnicích s vážnými zraněními.
&Spatně naplánovaná mírová operace měla být zapomenuta (stejně jako řada jiných nepovedených akcí Američanů ve světě), ale spisovatel Marek Browden ji popsal ve stejnojmenném bestselleru (česky 1999, nakl. Pragma). Jako zajímavého námětu se jí ujal producent Jerry Bruckheimer (POLICAJT V BEVERLY HILLS, CON AIR, ARMAGEDDON, PEARL HARBUR) a k režii si vybral skušeného tvůrce akčních filmů Ridley Scotta (VETŘELEC, BLADE RUNNER, GLADIÁTOR).
Film se po krátkém prologu plně soustřeďuje na celou válečnou situaci. Přestože je nahlížen očima seržanta Eversmanna (John Harnett - viz foto), který musí nečekaně převzít velení malé skupinky, nemá film hlavního hrdinu. Není zde žádný Tom Cruise či Arnold Schwarzenegger. Je věnován všem bezejmenným vojákům, které okolnosti a „mírové“ mise vysílají do světa dělat „pořádek“. Producent Buckheimer říká: „Vždy jsem měl rád příběhy o bratrství mezi muži, kteří zachraňují život svého kamaráda s větší vervou než svůj.“ Stejně jako v řadě (většině) hollywoodských filmů se téma hrdinství stalo tím hlavním. Ke škodě díla, které by bylo mnohem přesvědčivější, kdyby se tvůrci soustředili, místo až příliš detailních popisů válečného zvěrstva a „hrdinných“ aktérů v něm, na kritiku amerického velení, které plánovanou operaci takticky nezvládlo. A to už nemluvíme o tom, kdy se američtí filmaři dokáží kriticky podívat na ne vždy nezbytnou expanzi tamních vojenských sil doslova v celém světě...
Ctiteli akčních válečných filmů byl tento snímek příznivě přijat. I kritika se k režii Ridley Scotta vyjadřovala příznivě (nominován na Oscara byl Ridley Scott a kameraman Slawomir Idziak, dva Oscary získal film za střih a mix zvuku). Syrově dokumentární záznam z jedné lokální války však dává také námět k zamyšlení. Naznačuje to jemně i režisér Ridlery Scott: „Chtěl jsem, aby po jeho zhlédnutí lidé odešli a přemýšleli. Je to něco mezi hraným a dokumentárním filmem.“ Těch otázek, které film určitě vzbudí, je však daleko více  a nelze je obsáhnout v kratičkém článku. Z mnoha důvodů stojí film za zhlédnutí, ale i k tomu, aby se s jeho „ideologií“ divák vyrovnal. Doporučujeme přečíst znamenitý článek Kamila Fily Nové umění & stará ideologie –VÍTĚZNÉ TAŽENÍ EFÉBŮ ve Filmu a době č. 2/2002.
Foto: sledujufilmy.cz, tradera.com, csfd.cz
********************************************
ČERNÝ JESTŘÁB SESTŘELEN
(Black Hawn Down)
USA 2001, režie Ridley Scott
uvádí AMC v ůterý 8. února od 20,00 hodin





 


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0304 s