Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  sobota 20.4.2024, svátek má Marcela 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


A zrodí se píseň

23.01.2018   Veronika Švarcová   Literatura   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

A zrodí se píseňLoňská novinka Samanthy Shannonové přicházela již jako třetí pokračování série Kostičas. Najít solidní čtivo, natož pokračování, je rok od roku náročnější, tudíž mé obavy se mísily s napětím.
Pochvalné recenze na minulé dva díly pěly chválu jak na samotnou autorku, tak na její literární počin. Než přivítáme letošní knižní novinky, ráda bych zavzpomínala právě na tuto knihu.

Syndikát vidoucích vede od určité chvíle mladičká Paige. Jako jedna z mála přeživších může vypovídat o krutostech a internaci nepřirozených lidí spolupracujícími s duchy či éterem. Ten nás obklopuje více než 200 let. Ví o záhadných bytostech, kteří vidoucí zneužívají k přežití ve světe. Mezitím vláda Scion úzkostně tají vše zmíněné i mnoho dalšího. Vše je prostoupeno krutostí vůči nepřirozeným a mocichtivostí Ratájců.
Syndikát vidoucích v podobě Sněmu nepřirozených nyní stojí před hrozbou přístroje, který dokáže odhalit vše, co zůstávalo doposud utajeno. Pokud bude uveden v činnost hrozí vidoucím izolace, vězení nebo dokonce smrt.

Kniha má kouzlo nepředvídatelnosti, což je příjemné, natož u třetího dílu. Poprvé popisuje život vidoucích nejenom v Británii a Skotsku, ale pojednává i o vlivu politiky ve světovém měřítku. Dotýká se i takových témat jako diktatura, strach nebo zbrojení.
Díl sám o sobě působí rozporuplně. Není špatný, to pozor, ale jako by Samantha najednou nevěděla, co s hlavní hrdinkou. Strážce se tu objevuje opravdu jenom sporadicky a jeho postava ustupuje do pozadí. Hlavní hrdinka vůbec nepusobí rázně, s vizí, jako v minulých dílech. Nechá se vláčet událostmi a v podstatě reaguje až na to, co přichází.
Podobná rozporuplnost se tak promítla i v náladě fanoušků. Kostičas a Vidořád posadil tzv. "na zadek". Zaujali svoji originalitou a rozhodně vytvořil hlavní hrdinku poutavěji, než tomu bylo v knihách jiných autorů. Jenže dva díly nadchnou, u třetího je již zapotřebí, aby se i samotný hrdina vyvíjel. A to je hlavní slabinou knihy. 
Akce, myšlenky, svižnost, spiritualita, to vše děj obsahuje, jenom si začínáte během čtení říkat, na co chce vlastně Samantha Shannonová nalákat v dalších plánovaných pokračováních. Již nyní udělal z Paige něco nepřekonatelného a bohužel jí to spíš uškodilo než posílilo. Ztratila poměrně dost čtenářů.

Pořád věřím, že kniha má potenciál. Není jednoduché se do ní začíst. Vůbec nezkoušejte přeskočit nějaký díl. I tak je to občas o maximálním soustředění. Nemáme zde stupnici hodnocení. Pokud však mohu poměřit negativa a pozitiva, stále pluska vyhrávají. Doufám, že další díl přinese svěžest a nerozhodne se těžit z toho, co nám již Samantha nabídla. 

Samantha Shannonová vystudovala anglický jazyk a literaturu na Oxfordské univerzitě. Roku 2013 zaujala románem Kostičas, prvním dílem z plánované sedmidílné série z dystopického světa, kde jsou pronásledováni vidoucí, lidé nadaní jasnozřivností. Následoval druhý díl Vidořád. Po necelých třech letech autorka konečně vydala třetí pokračování A zrodí se píseň.

A zrodí se píseň
Samantha Shannonová
Host, 2017


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0332 s