Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  pátek 19.4.2024, svátek má Rostislav 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


BOUŘLIVÉ SRDCE – TV tip – Val Kilmer a Sam Shepard v indiánské rezervaci

02.02.2018   Stanislav Polauf   Film   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

BOUŘLIVÉ SRDCE – TV tip – Val Kilmer a Sam Shepard v indiánské rezervaciNa první pohled se to dvěma policistům zdá jednoduché – najít vraha jednoho Indiána na jejich vlastním území. Když se ale dva agenti FBI Ray Levoi a jeho nadřízený Frank Coutelle dostanou na místo vraždy v rezervaci Bear Creek čeká je jeden problém za druhým. Nejen, že nejsou vítáni, protože zdejší Siouxové mají svou vlastní policii, která zatím řešila jen drobnosti jako šarvátky a dopravní nehody. Je tu však také parta novodobých zvlčilých kovbojů, samozvaných strážců pořádku, jakési místní domobrany, kterou vede dobrý Frankův známý.

Rozdělení Siouxové jsou nesmiřitelní. Z vraždy je obviněn jeden z tzv. Hnutí za nezávislost Jimmy. Policisté ho přijdou zatknout uprostřed tradičního ¨kouřové obřadu“ ale Jimmy jim uteče. A stejně jako jsou rozděleni Indiáni, stále více se rozcházejí názory a činy obou policistů. Zatímco Frank (Sam Shepard - NEBESKÉ DNY, FRANCES, SEX PISTOLS, PŘÍPAD PELIKÁN, BRATŘI) je poměry znechucen a místo hledání pachatele hp zajímá spíše povyražení, Ray (Val Kilmer – DOORS, BAMAN NAVŽDY, SVATÝ, TOP GUN) se nehodlá povalovat v hospodě a pátrá sám. Případ ho zajímá i proto, že má v sobě po otci (který zemřel v jeho sedmi letech a on se za něho styděl) kapku indiánské krve. To sice zdejšímu policistovi Walterovi zvanému Vraní Kůň (Graham Greene - nominovaný na Oscara za roli v TANCI S VLKY) nestačí, ale přesto mu sdělí řadu závažných detailů, jež získal při podrobném ohledání místa činu.

Ray se postupně sbližuje jak s ním tak s místním šamanem, který mu připomene některé zapomenuté vzpomínky. Když stopy, které vedou k dalšímu podezřelému, se ukáží jako falešné, Ray pochopí, že mezi Indiány žádný vrah není. Ve hře je něco úplně jiného – samozřejmě peníze a přírodní bohatství, které bylo na území Siouxů nalezeno...
Val Kilmer
Scénárista John Fusco a režisér Michael Apted se inspirovali skutečnou událostí z roku 1970 a jejich nápadu se jako producent ujal Robert De Niro. Fuscův scénář vychází z dokonalé znalosti prostředí, tradic i mentality Indiánů. Mystická atmosféra životního stylu Siouxů vystupuje na povrch nejen jako zajímavost, ale osloví diváka svojí výjimečností. A nejen to – film úderně ukazuje situaci, jak dnes žijí potomci těch, jimž kdysi patřila celá Amerika. Bohem zapomenutí pustina, nuzné chatrče, bídné silnice – to vše je uzavřená část Ameriky, kde se jakoby zastavil čas. Přitom - jak Frank říká Rayovi „Siouxové kdysi vlastnili celou oblast až do Kanady.“ 
Sam Shepard
Smutné je pomyšlení na dávnou velikost Indiánů, z níž zbyly jen tajemné rituály či nesrozumitelná řeč. Proniknout do jejich světa se těžce daří i Rayovi, ale nakonec se naučí luštit nezvyklá slovní spojení, pochopit vize i symbolickém obrazy a zaklínadla.  Dokonalá emancipace Indiánů zřejmě není možná – stále zůstávají izolování v ostrůvku „třetího světa“ uprostřed civilizované Ameriky, která je do bezútěšných rezervací zahnala. 
 
Film tak řeší nejen kriminální záhadu, ale má silný sociální náboj a nenechá nikoho lhostejným. Stejně tak jako prozře jeden z vyšetřovatelů, uvědomí si i divák situaci, která se ho sice přímo netýká, ale vůči níž by neměl být nikdo z civilizovaného světa lhostejný. Pak vám nepřijde zatěžko pochopit, že ve vědění Indiánů je ještě něco, co nám ostatním zůstane utajeno a že je třeba vyčistit své srdce, aby bouřlivě přijalo část tohoto odvěkého dědictví.
Graham Greene a Val Kilmer
Z tvorby renomovaného režiséra Michaela Apteda připomeneme třeba film AGATHA s Dustinem Hoffmanem a Vanessou Redgraveovou o záhadném zmizený královny detektivek Agathy Christie, či příběh ženy, která se v Africe podílí na záchraně života goril GORILY V MLZE se Sigourney Weawerovou. Rok před BOUŘLIVÝM SRDCEM natočil zajímavý dramatický thriller KAUZA WARDOVÝCH. Z jeho dalších filmů můžete znát thriller ZÁBLESK VE TMĚ, strhující drama o „dívce z lesa“ NELL s Jodie Fosterovou, lékařský thriller SMRTÍCÍ LÉČBA s Hugo Grantem a Gene Hackmanem, bondovku JEDEN SVĚT NESTAČÍ  s Pierce Brosnanem případně film o vniku dešifrovacího přístroje za 2. světové války ENIGMA  s Kate Winsletovou a Dougraym Scottem.  Naposledy se v našich kinech hrál snímek NA DIVOKÉ VLNĚ  o tragicky zesnulém surfaři a akční thriller V UTAJENÍ. 
Foto: sam-shepard.com, imfdb.org, imdb.com
***********************************
BOUŘLIVÉ SRDCE
(Thunderheart), USA 1992,
režie Michael Apted,
uvádí ve čtvrtek 8. února Nova Cinema
 








Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.7324 s