Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  čtvrtek 18.4.2024, svátek má Valérie 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Jak se z Česka stává poušť

19.08.2018   Adriana Šindelářová   Společnost   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Jak se z Česka stává poušť

Jsem ještěrka a běžně teplo potřebuji k tomu, abych udržovala svoji tělesnou teplotu. Poslední dobou je mi ale vážně docela horko. Taková vedra nepamatuji! A navíc mám žízeň.

Jsem sýkorka a ráda létám. Z té výšky jsem si všimla, že se krajina poslední dobou nějak divně změnila – tam, kde dříve rostla zelená tráva, je dnes hnědá, suchá planina. A navíc mám žízeň.

Jsem krtek a spoustu lidí štvu tím, že jim rozrývám zahrádky. Jenže jak si tak lezu pod tou zemí, zjistil jsem, že ubylo velké množství podzemní vody. A navíc mám žízeň.

Česká republika má z hlediska vodních zdrojů nevýhodnou polohu. Nejenže je celé naše území závislé na úhrnu srážek, ale většina vody, která spadne, odteče vodními toky až do moře. Donedávna se mohl náš stát těšit z pravidelného přísunu dlouhodobých srážek. Několikadenní trvalé deště dovolily, aby se uložilo velké množství podzemní vody. Klima se ovšem začalo měnit a s ním také distribuce srážek. Všimli jste si toho, že dlouhodobé deště už nejsou tak pravidelným úkazem a jejich místo nahradily krátkodobé prudké lijáky doprovázející bouřky? V horším případě pak několik měsíců na některých místech nespadla ani kapka. Země usychá, hlína tvrdne, a když pak konečně něco málo spadne, vlhkost se nevstřebá. V horším případě spadne v krátkém čase během letní bouřky tolik srážek, že kombinace ztvrdlé země a velkého množství vody způsobí bleskové záplavy.

Pokud jste si těchto změn nevšimli, pak jsem vám to právě řekla. A pokud jste si všimli, jistě vás nepotěší zpráva, že velice pravděpodobně bude hůř. Léto, které zažíváme letos – tedy suché léto s úmornými vedry – zřejmě nebude pro následující roky žádnou výjimkou. Měli bychom tedy naše chování přizpůsobit tomu, že vody ubývá a v přírodě zavládlo sucho. Jak?


Zbytečně nezakládejte ohně – nebezpečí požárů platí v suchém období celou dobu, nikoliv jen ve chvíli, kdy Český hydrometeorologický ústav vydá výstrahu.

&Setřete vodou – zahradu si zalít můžete, ale nenechávejte vodu zbytečně téct. Pokud si vážně (opravdu vážně!) potřebujete nutně umýt auto, učiňte tak alespoň s kýblem v ruce a ne s puštěnou hadicí.

Pomozte zvířatům a tvořte oázy – stačí dát k oknu misku s vodou a občas kouknout, zda není potřeba doplnit. Pokud chcete pomoci menším savcům, pak zvolte větší misku nejlépe z materiálu, který se nepřevrhne, a umístěte ji někam na zem blízko křovin.


Člověk není oddělený od přírody. Pořád jsme součástí jednoho velkého ekosystému. Spousta z nás žije v mylné představě, že jsme páni tvorstva. Jenže co se stane přírodě, stane se i člověku. Proto bychom měli přírodě pomáhat. Potřebujeme zvířata a rostliny stejně tak jako ony nás.


Zdroj fotografie: pixabay.com



Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0455 s