Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  pátek 19.4.2024, svátek má Rostislav 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


VYCHÁZEJÍCÍ SLUNCE - knižní tip – prorocký román Michaela Crichtona

07.10.2018   Stanislav Polauf   Literatura   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

VYCHÁZEJÍCÍ SLUNCE - knižní tip – prorocký román Michaela CrichtonaO filmu, který pod stejným názvem podle románu amerického spisovatele Michaela Crichtona (1942-2008) natočil režisér Philip Kaufman jsme již ve webmagazinu psali – viz http://www.webmagazin.cz/index.php?stype=all&id=10477. Nyní se knižních pultech znovu objevuje literární předloha (dokonce ve 4. vydání) dík nakladatelství Plus (společnost Albatros Media a.s.) Jak vyjde srovnání nesporně úspěšného filmu s knižním bestsellerem?
 








Nejprve dovolte, uvést vás do problematiky citací z výše uvedeného článku:
„VYCHÁZEJÍ SLUNCE je detektivka, která nás zavede na večírek, pořádaný japonským koncernem Nakamoto v jeho výstavném sídle v Los Angeles. Sešla se zde společnost vysoce postavených osobností politického a obchodního světa. Právě zde však dojde k vraždě luxusní prostitutky, o níž bylo známo, že miluje, když ji milenci škrtí.
K odhalení toho, kdo poslední stiskl krk nebohé dívky, je povolán mladý ambiciózní poručík Web Smith (Wesley Snipes). Protože vyšetřování má probíhat vpodstatě na japonské půdě dostává k ruce kapitána Johna Connora (Sean Connery), který má bohaté zkušenosti stratéga i psychologa a je znalcem japonské mentality. Smith má zpočátku ke svému kolegovi nedůvěru, ale postupně si uvědomí, že bez jeho pomoci by si se strojeností Japonců neporadil. Postupně vytvoří dokonalý tým, který kousek po kousku rozplétá síť složitých vztahů, které vedly k tragédii. Do hry se dostane nahrávka z videokamery, jimiž je budova doslova prošpikována, na své si přijde počítačová technika, která pomůže najít cestu k vrahovi.“


Pokud jste viděli film předtím, než jste dostali do rukou knihu, byli jste určitě spokojeni jak s příběhem, jeho řešením a konec konců i s postavami Seana Conneryho (prvního Jamese Bonda) a černého dobrodruha z akčních filmů Wesley Snipese. Po přečtení románu – jak už to často bývá – byste možná na těchto postech viděli zcela jiné typy detektivů, ale výběr herců už je právem každého režiséra. Určitě přijmout a ocenit však musíte atmosféru, s jakou se film noří do amerického velkoměsta i do prostředí nadnárodních společností. Nepochybně film zdatně přejímá kriminální rámec a detektivní pátrání. Píšu-li zdatně, pak v rámci možností filmových vyjadřovacích prostředků v duchu toho, jak napsal Bolesław Michałek, že film je „zubožení literatury.“.
Reklamní foto filmu se Seanem Connerym a  Wesleyem Snipesem
 
Skutečný zážitek vyprodukuje až četba knihy. Příkladů najdete mnoho, tady si třeba všimněte manipulace s pásky, kde je nahrána vražda – i skutečně technicky zdatný odborník nestačí sledovat v knize perfektně popsané podrobnosti a sledovat vše, čeho je moderní technika schopna (nebo byla schopna v roce 1992, kdy byl román napsán). Film tak daleko jít nemůže. Když si pomyslíme, jak technika od této doby šla strmě nahoru – raději nedomýšlet, co by nás čekalo dnes. Ale konec konců nejde ani tak o samotnou vraždu bezvýznamné dívky ani o nalezení pachatele, jak je tomu v klasické detektivce. Dovolíme si opět zacitovat z již zmíněného článku ve webmagazinu:
„Až potud by se dalo mluvit o klasické detektivce včetně známých motivů jako je záměna vrahů, falešné stopy a podobně. Už v Crichtonově románu a částečně i ve filmu se však objevuje další motiv - střetnutí dvou mentalit Východu a Západu a spolu s ním skrytý leč o to nebezpečnější boj o dominanci v průmyslu a obchodu. Právě tu se uplatní zkušenosti Johna Connora, který léta strávil v Japonsku a je poučen o tom, co znamenají kontakty s japonskou mafií a špičkami businessu. Aféra se posouvá až ke špičkám americké politiky, stojí život jednoho senátora a odhaluje zákulisí výprodeje špičkových amerických technologií.“

Právě tady se plně uplatní převaha literatury nad filmovým přepisem. To, co film může jen naznačit, kniha v plném rozsahu rozvíjí. A je to rozvinutí nadmíru nepříjemné. Nepříjemné hlavně pro Spojené státy, které v souboji s japonskou ekonomikou a technikou jsou v podstatě bez šance na vítězství. Až vám zatrne, zda všechny popisované skutečnosti odpovídají realitě. Pokud ano, což má dosvědčit obsáhlý seznam literatury na konci knihy, pak se lze jen divit, proč už dnes USA nejsou zcela v područí japonských koncernů. Nebo jsou a my o tom málo víme?

Sám autor v doslovu napsal prorocká slova:
„Dříve nebo později se Spojené státy musí vypořádat se skutečností, že Japonsko se stalo vůdčím průmyslovým národem na světě. Skutečností je, že země velikosti Montany, s polovinou naší populace, bude mít brzy ekonomiku na úrovni té naší. Neuspěli však tím, že dělali věci tak jako my. Japonsko není západní průmyslový stát, je organizované úplně jinak, A Japonci vynalezli nový druh obchodu – nepřátelský obchod, obchod jako válku, obchod s cílem zničit konkurenci – což Amerika několik desetiletí nedokázala pochopit. Spojené státy neustále trvají na tom, aby Japonci postupovali jako my. Ale ti stále častěji ptají, proč se máme měnit my? Vedeme si lépe než vy. A skutečně tomu tak je. Jaká by měla být odpověď Ameriky? je absurdní dávat Japoncům vinu za jejich úspěchy nebo navrhovat, aby svou ekonomiku zpomalili. Japonci považují takové reakce za dětské fňukání a mají pravdu. Pro Spojené státy je patřičnější, aby se probudily, dívaly se na Japonsko bez příkras a chovaly se realisticky.“

Silná, tvrdá jsou slova tohoto mementa cíleného do vlastních řad. Jak byla vyslyšena|? Na to už si musí čtenář, který z knihy pozná v detailech japonskou morálku, kulturní i obchodní zvyklosti, odpovědět sám.
***************************************************
Michael Crichton: VYCHÁZEJÍCÍ SLUNCE
Jedna vražda, dvě soupeřící mocnosti
Z anglického originálu Rising Sun přeložil Vladimír Hanák
Vydalo nakladatelství Plus v Praze roku 2018
 ve společnosti Albatros media a.s.

 
 


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0794 s