Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  sobota 20.4.2024, svátek má Marcela 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


FRANCOUZSKÁ SPOJKA . TV TIP – pátrání po obchodnících s drogami

07.12.2018   Stanislav Polauf   Film   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

FRANCOUZSKÁ SPOJKA . TV TIP – pátrání po obchodnících s drogamiDnes a denně se setkáváme ve zprávách s tím, že byli zadrženi překupníci či převažeči drog (nyní nově důchodci, chtějící si přivydělat). Není to problém nový – už v šedesátých letech fungoval jeden kanál mířící z Turecka přes Francii do USA. Řada policistů se pokoušela tuto „francouzskou spojku“ přetnout. Jejich snahu zdokumentoval americký spisovatel Robin Moore v knize FRANCOUZSKÁ SPOJKA (nebo též ANGELVINOVA AFÉRA podle francouzského televizního hlasatele, který byl do případu zapleten).






Následoval zájem filmařů. V roce 1971 natočil režisér William Friedkin (Vymítač ďábla, Mzda strachu, Žít a zemřít v L.A.) na motivy knihy zčásti smyšlený příběh dvou newyorských kriminalistů, kterým se podařilo zachytit velkou zásilku heroinu v ceně třiceti milonů dolarů. Režisér si oba skutečné policisty vzal do svého štábu (chcete-li jejich jména pak Jimmy Doyle a Buddy Russo). „Oba měli za sebou velké drogové případy podobné těm filmovým,“ řekl režisér. Herecky je ztvárnili Gene Hackman a jeho parťáka z protidrogového oddělení pak Roy Scheider. Roli Gene Hackmana měl původně hrát Paul Newman, ale finančně si jej produkce nemohla dovolit.

Za necelé dva miliony dolarů vznikl film, který se stal diváckou senzací, vydělal přes téměř osmdesát milionů a byl, kromě jiných poct,  oceněn pěti Oscary (nejlepší film roku, nejlepší režie, nejlepší herecký výkon – Gene Hackman, nejlepší adaptaci a za nejlepší střih). U nás se film uváděl v kinech s dodatkem &STVANICE. Friedkinovi se podařilo natočit realistický příběh zachycující nelehkou práci policistů v boji s organizovaným zločinem. Oba policisté jsou drsní chlapi, někdy na náš vkus až příliš nelítostní a krutí. Jak se sami protagonisté při asistování u skutečných případů na vlastní kůži přesvědčili, jiný přístup k úspěchu nevede. Sám Friedkin, který brutalitu zpočátku odmítal, po natáčení projevil plné pochopení pro postupy policie a dokonce zašel tak daleko, že začal podporovat legalizaci drog.

Film byl natáčen na autentických místech v ulicích New Yorku převážně ruční kamerou a se synchronním zvukem. S nelítostnou pravdivostí nahlíží kameraman Owen Roizman své drsné muže v brooklynských zákoutích a v chladných nárožích rozlehlých městských tříd Manhattanu. Do dějin filmu vstoupila navždy automobilová honička v ulicích Brooklynu, srovnatelná s podobnou scénou jen v BULLITTOVĚ PŘÍPADU. Honička musela tehdy vyděsit obyvatele New Yorku, když se tudy proháněly grázlové ve vyleštěných autech. „Většina záběrů vznikla bez povolení příslušných úřadů či policie. Některé scény bychom s úředním šimlem v zádech neměli šanci nikdy natočit. Tak jsme radši řešili problémy zpětně,“ řekl režisér. My jen poznamenáme, že tím zpětným řešením bylo zaplacení poničených aut nic netušících majitelů produkcí filmu.

Legendární snímek uspěl jak u diváků, tak i u kritiky a tak bylo jasné, že dojde k natáčení druhého dílu. Do min se dostal o čtyři roky později. Nesl vedle názvu FRANCOUZSKÁ SPOJKA i dovětek DOPADENÍ a dostal se i našich kin. Režie byla ale svěřena zkušenému Johnu Frankenheimerovi. Newyorský kriminalista „Pepek“ Doyle (opět Gene Hackman) se vydává do Marseille hledat organizátora francouzské spojky, dodavatel drog, který unikl. A společně s francozským kolegou Barthelemym (Bernard Fresson) se s policií dostanou na stopu. Vše končí likvidací celé pašerácké organizace.

****************************************
FRANCOUZSKÁ SPOJKA
(The French Connection), USA 1971,
režie William Friedkin
uvádí v sobotu 15. prosince ČT2 od 20,00 hodin

 

 
 
 


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0641 s