Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  pátek 19.4.2024, svátek má Rostislav 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


MOZARTOVA SESTRA – TV tip – talent, který nedostal možnost se rozvinout

25.01.2019   Stanislav Polauf   Film   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

MOZARTOVA SESTRA – TV tip – talent, který nedostal možnost se rozvinoutO Mozartovi se stihlo natočit už hodně filmů a napsat řada knih. Kdo však ví něco bližšího o jeho sestře? Francouzský režisér. scénárista a příležitostný herec René Féret natočil zajímavý pohled do Mozartovy rodiny, která měla dva výjimečné talenty Jen jednomu z nich bylo dovoleno a přáno stát se slavným.
 



Připomeňme si nejprve ta nejznámější díla o Mozartovi - novelu německého kasika Eduarda Mörikeho MOZARTOVA CESTA DO PRAHY či Puškinovu divadelní hru MOZART A SALIERI. Není snad nikdo, kdo by neznal film Miloše Formana AMADEUS natočený podle divadelní hry Petera Schaffera, kde slavného skladatele zahrál Tom Hulce. A ještě je tu jeden z méně známých, ale kvalitních příspěvků z našich luhů a hájů - slovensko-německá koprodukce s názvem ZABUDNITE NA MOZARTA v režii Miloslava Luthera v němž Mozarta hrál Max Tidof a mluvil Maroš Kramár.V něm se rozehrává několik variant Mozartovy tajemstvím obestřené smrti. Ta je stále předmětem dohadů.

Proto natočit film o Wolfgangově sestře, dítěti v pozadí s těžkým osudem, vůbec nebyl špatný nápad. Ujal se ho režisér René Féret. Jméno tohoto režiséra, jemuž bude letos šedesát osm let, je u nás zcela neznámé a informace o něm jsou jen kusé. Za svůj život stačil zatím natočit více než partnáct filmů (nepočítaje čtyři televizní seriály) a zahrát si zhruba ve stejném poštu filmů jiných režisérů. Může se pochlubit i festivalovými úspěchy - v roce 1977 získal za komedii z francouzského venkova SLAVNOSTNÍ PŘIJÍMÁNÍ (La Communion Solennelle) Zlatou palmu na festivalu v Cannes.

Marie Féretová
 
Film o Mozarzově sestře je tak trochu rodinným filmem. Tatínek René údajně rád tvoří obklopen příslušníky své famílie. Manželka Fabienne se stará o produkci a distribuci, syn Julien pomáhá s režírováním jako asistent a pak jsou tu dvě dospívající dcery. Ta starší, Marie, si zahrála rovnou titulní roli Nannerl, ta mladší, Lisa, se proměnila v nejmladší dceru krále Ludvíka XV. Louise de France. Obě se svých rolí zhostily zdařile.
 
Film nás přenese do zimy roku 1763. Mozartova rodina cestuje po evropských královských dvorech, aby světu ukazovala geniální muzikální talent svých dětí. Jedenáctiletý Wolfgang skvěle ovládá hru na housle a klavír, k tomu je vynikající skladatel. Jeho skoro patnáctiletá sestra Maria Anna, zvaná Nannerl (později Marianne), je výjimečná hudebnice, skvělá houslistka, cembalistka, klavíristka a zpěvačka, a i ona má skladatelské ambice. Dívka trpí tím, že jí otec zakazuje hrát na housle a komponovat, smí hrát jen na klávesové nástroje a zpívat. Jako dívka musí stát v pozadí za otcem věčně protěžovaným (a tady pěkně nezbednicky zobrazeným) Wolfim a tak nedostane příležitost svůj dar rozvíjet.
 
Mozartova rodina v podání Marie Féretové, Marce Barbé, Davida Moreaua a Delphiny Chuillotové 
 
A právě o ní, o jejích snech, touhách a zklamáních francouzský film vypráví. A také o tom, jaké to bylo v té době být upozaděnou dívkou. Otec rozvíjení talentu mladé umělkyně zakázal údajně "pro její vlastní dobro." Jan Jaroš o tom ve své recenzi napsal: "Ženy nemohly rozhodovat o svém osudu. Vždy někomu patřily: otci, manželovi... nebo Bohu."

Tvůrci s minimem prostředků dokázali působivě vytvořit dobovou realitu, do něhož přidali vymyšlenou dívčinu milostnou historku. Film má poměrně pomalé temo, takže si můžete jeho peripetie vychutnat včetně hudby. Protože se skladby Nannerl Mozartové nedochovaly (ona je z trucu spálila) zastupují je zde kompozice Marie Jeanne Sereoové.

David Moreau a Marie Féretová
Již citovaný Jan Jaroš píše: "Vkusná výprava vůbec neevokuje přeplácaný styl 18. století a jeho salónní kultury reprezentované zparchantělou šlechtou ve Versailles. Právě naopak: samozřejmě, že se nelze vyhnout načechraným parukám a nabraným sukním, celkově se ale film ladí do melancholické atmosféry pastelových barev – přesně podle nálady mladičké Nannerl.”

Pro informaci připojme, že Nannerl, která obětovala svůj život otci si ve 32 letech vzala vdovce s pěti děrmi a stala se baronkou Berchtold ze Sonnenburgu. Z jejích tří dětí přežil jen Leopold, jehož svěřila otci. Zemřela v 72 letech v chodobě a slepá. Do konce života však zachraňovala bratrovo dílo pro budoucí generace.
********************************************************
MOZARTOVA SESTRA
(Nannerl, la soeur de Mozart)
Francie 2010, režie René Féret
uvádí ve čtvrtek 31. ledna FESTIVAL od 22,00 hodin

 
 
 
 


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.1822 s