Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  sobota 20.4.2024, svátek má Marcela 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


KLID NOCI – TV tip – (ne)věřte sympatickým blondýnkám

05.04.2019   Stanislav Polauf   Film   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

KLID NOCI – TV tip – (ne)věřte sympatickým blondýnkámMeryl Streepová a Roy Scheider jsou aktéry napínavého thrilleru z dílny tvůrce filmu KRAMEROVÁ VERSUS KRAMER Roberta Bentona. Hlavní postavy - záhadná hrdinka, kterou trápí dávné trauma a psychiatr, jemuž zavraždili pacienta a jenž se pustí do soukromého vyšetření. Film inspirovaný tvorbou „mistra hrůzy“ Alfreda Hitchcocka.
 








New York začátku osmdesátých let. Za rozvádějícím se psychiatrem Samem Ricem (Roy Scheider) přijde tajemná žena a přinese mu hodinky jeho zavražděném pacienta George Bynuma. Brooke Reynoldsová (Meryl Streepová) ho požádá, aby je vrátil jeho ženě a to tak, aby ona zůstala mimo hru. Lékaře kromě půvabné blondýnky navštíví také detektiv Vitucci (Joe Grifasi) vyšetřující vraždu.
Mezi tajemnou kráskou a „lékařem lidských duší“ to zajiskří. Doktor se snaží objasnit některá temná místa v její minulosti a pátrá také po jejím soukromém životě. Vše se odehrává v temné soumračné atmosféře pravého thrilleru. Psychiatr si vzpomene na slova, která mu mrtvý vyprávěl o tajemném domě, kde byl ohrožován malou holčičkou. Podle vysvětlení Brookyny kolegyně Gail Philipsové (Sara Botsfordová) najde dům, kde Brooke bydlí a odhalí její trápení po smrti jejího bezcharakterního otce, který rozházel matčiny peníze. Tíživý ženin sen (upomene na Hitchcockova VERTIGA) správně dešifruje a zabrání tak dalšímu násilí. Detektiv přitom lékaře varuje, že i on může být ve smrtelném nebezpečí, což se ukáže nejen jako strašák. Pochopitelně, že pravý pachatel vraždy je nakonec překvapivě odhalen. Sám režisér se ke svému filmu vyjádřil, že je to film o tom „co by se mohlo stát muži, který se zamiluje do ženy, ze které má strach.“ Jestli vycházel z vlastní zkušenosti už neprozradil.
Napětí tohoto filmu není ani tak v akci samotné, ale cítíme jej i v kamžicích zdánlivého „klidu“, jak tomu nasvědčuje třeba sekvence v prádelně, kde se hrdina (a s ním i divák) začnou bát tajemných zvuků, když zhasne světlo. Leknutí se neubráníte ani při scénách s malou holčičkou ve vyprávěném snu. Vše upomíná na mistra Hitchcocka – tajemný návštěvník viděný oknem v OKNU DO DVORA, smrt pádem z výšky ve VERTIGU, psychiatrické prostředí v ROZDVOJENÉ DU&SI), což znalý divák jistě ocení. Přes nesporné řemeslné kvality režiséra a skvělé herecké výkony je psychoanalytické pozadí celého případu poněkud zjednodušené a film jakoby nás vracel do starých časů čtyřicátých a padesátých let, kdy podobné šarády byly v módě. Nicméně znalci si ho dokáží vychutnat a ocení jistě i skvělou kameru Nestora Almendrose a scénář Davida Newmana.
Foto:csfd.cz, pinterest.com

************************************************
KLID NOCI (Still of the Night)
USA 1982, režie Robert Benton
uvádí v sobotu 13. dubna ČT 1 od 22,55 hodin

 
 
 


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0354 s