Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  sobota 20.4.2024, svátek má Marcela 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


OLOVĚNÁ VESTA – TV tip – Drama o lidech jako strojích na zabíjení

26.07.2019   Stanislav Polauf   Film   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

OLOVĚNÁ VESTA – TV tip – Drama o lidech jako strojích na zabíjeníFilmů, které se zabývají tématem vietnamské války natočil Hollywood nespočet. Vedle akčních stříleček, kde jsou američtí vojáci nezranitelní, po díla, která realisticky (a tedy velmi naturalisticky) zobrazují běsnění na bojišti v první linii jako třeba ČETA Olivera Stonea. Značná část filmů je věnována také tomu, jak se u vojáků změní lidská psychika, jak se válečné šílenství odrazí v šílenství psychické – vzpomeňme jen na vynikajícího Marlona Branda který si jako plukovník Kurtz v APOKALYPSE v džungli  vybuduje vlastní říši a bojuje jak proti Vietnamcům tak i proti Američanům či na Roberta de Nira v TAXIKÁŘI, který postupně ztrácí zábrany či z jiné strany na fyzické a duševní navrátilce z války, mrzáky, jak je zobrazuje NÁVRAT DOMŮ Hala Asbyho.
 


Stanley Kubrick se pustil do válečné tématiky hned po úspěchu Stoneovy ĆETY a ač neměl jako Stone osobní zkušenosti z bojů, pokusil se o tvrdý snímek s nespornými uměleckými kvalitami. Film známý spíše pod originálním názvem FULL METAL JACKET je rozdělen na dvě části a jeho příběh je vyprávěn inteligentním vojákem Jokerem (Matthew Modine) zvaným Vtipálek. První se odehrává v táboře rekrutů námořní pěchoty na Parris Island v Jižní Karolíně. v něž osmitýdenní výcvik řídí věčně ukřičený, drsný a sprostý seržant Hartman (Lee Ermey). Nelítostný drill, kterým chce z civilistů vychovat vojáky, se zdá být nesnesitelný a jen ti nejtvrdší vydrží. Neustálé ponižování nováčků, fyzické týrání na hranici únosnosti,oplzlé poznámky a šikana nejhoršího druhu mají jediný cíl – změnit naivní mladíky na válečné stroje schopné bez odmlouvání splnit jakýkoli rozkaz a bez váhání zabíjet. Veškeré civilní návyky musí stranou – platí jen jediné – zabít, abych sám nebyl zabit. Není to příjemná podívaná a drtivá většina nás, kteří jsme kdysi prošli vojnou, by to vzdala po několika dnech nebo by z toho zešílela jako seržantův obětní beránek - obtoustlý rekrut Pyle (Vincent d´Onofrio).

Seržant Hartman v podání Lee Ermeyho umí jen řvát a nadávat

Druhá část filmu se přenese do Vietnamu, kam se Vtipálek dostává jako válečný zpravodaj a zúčastní se bojové akce. Potkává tam mariňáky poznamenané stejným drilem, se stejně vymytým mozkem předělané na skutečné stroje na zabíjení bez soucitu i lidskosti. Typická je odpověď pilota vrtulníku proč střílí hlavně na ženy a děti – „Utíkají pomaleji, tak se líp míří.“ Mrtví jsou i na straně Američanů. V závěru pak Kubrick rozehrává šarvátku během bitvy v ruinách přístavu Hue, v níž Jokerova četa narazí na ostřelovačku Vietkongu...

Matthew Modine
Ač se může zdát, že Kubrick chtěl rozšířit řadu snímků s tématikou vietnamské války o další přídavek, pravda je však spíše v tom, že geniální režisér mířil výše. &Slo mu o vyjádření a zobrazení totální přeměny člověka, který si v civilu osvojil určité návyky, v někoho zcela odlišného. Je to téma trvalého systematického odosobňování člověka až na hranici, kdy se z člověka stává málem zvíře, v němž převažují pudy a nacvičené reflexy. Je to degradace lidství vlivem bláznovství nesmyslného konfliktu, který se vymkl kontrole. Stanley Kubrik na podkladě románu Gustava Hasforda předkládá nemilosrdně jedovatý „esej“ o válce a to nejen o té jedné, ale o všech válkách. Zbavuje náš pohled sentimentu, útočí na divákovu nervovou soustavu a psychiku. Nejde mu o východoasijskou specifiku, chtěl podtrhnout univerzálnost svého pohledu. Na rozdíl od svého filmu DR. DIVNOLÁSKA ANEB JAK JSEM SE NAUČIL NEDĚLAT SI ATAROSTI AMÍT RÁD BOMBU z roku 1964 zde není ani stopa po humoru, válečnému běsnění se nelze smát, ale tvrdě ho zobrazit. Každý, kdo strojí úklady pro válku by se měl na tento film povinně podívat, možná bychom se dočkali vícero mírových snah o urovnání konfliktů

Adam Baldwin a Matthew Modine
Zbývá dodat, že český název filmu je nepřesný – Full Metal Jacket je název pro střelivo s celokovovým pláštěm. A ještě to, že autorkou původní hudby je pod pseudonymem Abigail Meadová Kubrickova dcera Vivian.
Foto: csfd.cz, alternativemovieposter.com
**********************************
OLOVĚNÁ VESTA
(Full Metal Jacket), Velká Británie 1987
režie Stanley Kubrick
uvádí ve středu 31. července Nova Cinema ve 23,45 hodin



 
 


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0547 s