Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  čtvrtek 18.4.2024, svátek má Valérie 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Petra Martin: Karty emocí

05.12.2020   Renata Petříčková   Literatura   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Petra Martin: Karty emocíJak poznat to, co cítíme? Zdá se to jako naprosto zbytečná otázka, ale přiznejme si, že emoce jsou vskutku nevyzpytatelné. Někdy jedna zakrývá druhou. Myslíme si, že… ale skutečnost je jiná. Právě k tomuto závěru jsem přistoupila s Kartami emocí a rozhodla se je zkusit. Skutečně to tak je?

Jak poznávat, co cítíme: je jedním z výkladů v této sadě karet, či spíše je to rozhovor, který si můžete uzpůsobit podle toho, do jakého svého osobního tématu se noříte. Začínáme tím, že si vzpomínáme na to, jakou emoci prožíváme, jakou jsme naposled prožívali. A vytáhneme kartu, či si ji přímo najdeme v balíčku.

Můžeme potom pokračovat s tím, co v nás tyto emoce rozdmýchává… co utlumuje. Co léčí, co sype sůl do ran…. Co nám pomůže… a co ne.
Pavouk otázek, které si budete klást, může být velmi rozmanitý a pro mne byl tento výklad asi nejzajímavější. Hned zkraje je ale fér říci, že Karty emocí hodnotím jako jedny pro mě z nejtěžších, protože plutí v emocích je pro mne vyčerpávající. Mám ráda, když mám pevnou půdu pod nohama a to tady nemám.

Brožurka nemá žádné pojednání o každé kartě, všechny texty nás jen provádí tím, jak s kartami pracovat, jak se probírat řešením problémů, vybíráním možností. Vyžaduje to opravdu hodně času, hodně vnitřního usebrání a patrně i aktuální emocionální problém, který řešíte. A který s notnou dávkou nadhledu  můžete svěřit Kartám emocí.
Pomohlo mi, když jsem si emoční jízdě na horské dráze přibrala něco pevného, zemitého, třeba klasický tarot. Pak dostaly věci řád. Pak jsem se mohla ptát odvážněji, protože jsem odpovědi už lépe chápala.

Na svém příkladu tak ráda ukážu, že platí to, co autorka Petra Martin hned zkraje své brožurky říká: vykládejte s tak, jak vám to vyhovuje. Jsou tu návody, možnosti, slouží k seznámení se nejen s tím, jak fungují karty, ale také jak fungují naše emoce a kde se berou. Ale samotné výklady si potom udělejte sami podle sebe, dle návodů, dle upravených návodů… podle toho, co zrovna řešíte. A já říkám – přibrala jsem si i jiné karty, abych se uzemnila.
Můžete si vzít karty, kameny, runy… nebo s nimi jít do přírody, to je zase zcela jiný zážitek, protože mimo stresující prostředí, v němž pobýváme běžně, mají emoce úplně jiný náboj.

Schválně to zkuste!

Pak budou pro mnohé odpovědi karet ještě pravdivější.
A ještě jedna zkušenost na závěr: netahejte je pořád. Neunavujte karty… jejich poselství jsou nesmírně silná, řekla bych, až vyčerpávající, a co řeknou, to platí – i kdyby jedna karta vytažená jako odpověď s vámi měla být celý měsíc než ji pochopíte, je to tak. Zatímco jinde platí, že čím více s kartami pracujete, tím lépe se cítíte, tady jsem měla opačný pocit.
Ale opět – na každého jistě působí jinak.

O autorkách:

Petra Martin vyrůstala mezi Německem a USA. Rozdílnost kultur a cestování ji přivedlo na cestu zkoumání emocí, když se pak později jako spisovatelka potýkala s depresí, přivedlo ji to na cestu těchto karet a pečlivějšího zkoumání emocí. „Jak se cítím?“ byla otázka, na kterou si nedokázala odpovědět. A proto stvořila tyto karty.
Kris Wiltse je ilustrátorka, které se splnil životní sen. Vystudovala několik uměleckých škol a již patnáct let se věnuje jenom ilustraci. Techniky, které používá? Digitální zpracované otisky linorytných bloků.
Vydalo nakladatelství Synergie Publishing, 2020, https://www.synergiepublishing.com/cs/shop/karty/inspiracky/000494_karty-emoci.php
 

 



Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.034 s