Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . RSS . Tiráž ...  Dnes je sobota 27.11.2021, svátek má Xenie 

Hledej na Rozhledně

Webmagazín na FB



Statistika Rozhledny

Počet autorů: 508
Registrovaní čtenáři: 518
Publikovaných článků: 13145
Komentářů: 11273


Měření



Na co se nejvíc Češi po rozvolnění těší?

04.05.2021   redakce   Rozhledy   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Po dlouhých měsících, kdy se museli omezovat ve všem možném, se Češi v rámci rozvolnění ze všeho nejvíce těší na pivo a kus řeči s kamarády v hospodě. Vyplývá to z aktuálního průzkumu společnosti Kantar pro Plzeňský Prazdroj.




Na setkání u čepovaného piva v hospodě či restauraci se těší dvě třetiny Čechů a je to jejich největší přání po skončení koronavirových opatření. Na druhém místě mezi nejvíce žádanými aktivitami je potkat se s přáteli, a to při jakékoli příležitosti (preferuje 60 procent lidí). Oboje předčí i naši touhu cestovat, nakupovat, nebo navštívit kulturní a sportovní akce, ukazuje průzkum Kantaru pro Prazdroj.

Touha scházet se s přáteli u piva přitom během koronavirého období výrazně narostla. Před rokem (k 25. dubnu 2020) hospoda a kamarádi chyběli polovině Čechů, letos v lednu pak 60 procentům a toto číslo i nadále rostlo. Naopak loni na jaře, kdy se společnost šokově uzavřela poprvé, nám nejvíce scházela setkání s příbuznými. „Sociální aspekt restaurací, kaváren a hospod je zásadní a současná čísla jen dokazují, jakým je česká hospodská kultura fenoménem a jak důležitou roli hraje v našich životech. Není to totiž jen o samotném pivu, je to o setkávání se s přáteli, o zážitku, o hezkém večeru s blízkými,“ říká obchodní ředitel Plzeňského Prazdroje Tomáš Mráz.
Češi již nyní také  plánují, jak rychle po otevření hospod si na své první čepované pivo zajdou. Téměř třetina (31 procent) chce jít na pivo a kus řeči hned, jak se hospody nebo zahrádky otevřou, nejdéle pak do konce prvního týdne. Pětina pak plánuje návštěvu hospody do 14 dní a čtvrtina během prvního měsíce.

„Věříme, že se lidé do hospod zase vrátí. Podobně jako tomu bylo loni v létě. Důležité ale je, aby otevření podniků nebylo jen na pár týdnů, ale bylo trvalé. Proto ve spolupráci s Českým svazem pivovarů a sladoven aktivně podporujeme iniciativu Bezpečná restaurace, která definuje pravidlo 3R a 3S, tedy roušky, ruce, rozestupy a pravidelnou dezinfekci stolů, důkladně umyté sklo a omezený počet lidí ve skupině,“ vysvětluje Tomáš Mráz.

Právě bezpečnost v hospodách je důležitá i pro samotné návštěvníky, jak vyplývá z průzkumu realizovaného aplikací Instant Research agentury Ipsos pro Prazdroj. Pro šest z deseti Čechů je podstatné, aby hospoda dbala na hygienická opatření – měla například dezinfekce pro zákazníky, pravidelně se starala o čistotu  podniku, pečovala o sklo, nádobí a příbory nebo pravidelně dezinfekovala stoly.

Není tu nějak smutno?

Tím vůbec nejdůležitějším atributem (pro 70 procent lidí) pak při rozhodování hostů o navštěvě konkrétní provozovny bude zda má venkovní zahrádku. „Otevření zahrádek bude mít zásadní pozitivní dopad nejen na nastartování gastronomie, ale i pivovarnictví. Proto se snažíme v předstihu hospodské připravovat, aby, pokud to je možné, zahrádku měli. Dodáváme jim vybavení, například markýzy, slunečníky, stoly nebo židle. Celkově tak letos chceme do předzahrádek investovat čýstku v řádu desítek milionů korun,“ dodává Tomáš Mráz.

Info: Marek Pražák, www.svencom.cz

Foto: mistoprodeje.cz, tripadvizor.cz
 
 



Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . RSS . Tiráž

Copyright © 2001 - 2021 Rozhledna.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0342 s