Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  pátek 19.4.2024, svátek má Rostislav 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Skotské hry na Sychrově s ochutnávkou whisky

16.08.2021   Kateřina Sovová   Společnost   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Skotské hry na Sychrově s ochutnávkou whiskySkotské hry na Sychrově lákají k návštěvě už po jedenadvacáté. Jeden den, věnovaný milovníkům všeho dobrého, co nádherná skotská země a její tradice může obyčejnému člověku nabídnout, letos připadá na symbolického 21. srpna. Co od něj můžete očekávat?
 

Kilt, tartan, whisky psaná bez „e“ a konzumovaná, jak jinak než správně, bez ledu a nálož té nejlepší hudby, inspirované britskými ostrovy. To vše je však pouhou kulisou konání tradičních skotských her v nádherném parku státního zámku Sychrov. Co takové hry obnášejí?

Protože Skoti nejsou žádná ořezávátka, očekávejte především silové disciplíny. Mezi ty tradiční patří hod kládou (caber toss), vrh kamenem (stone put), hod závažím do dálky (weight throw), hod závažím do výšky (weight over the bar) či skotský hod kladivem (Scottish hammer throw). Typickou týmovou disciplínou bývá přetahování lanem (tug-of-war). Z podstaty věci tedy vyplývá, že registrovaní soutěžící nemohou být žádná tintítka, a když napíšu, že disciplíny absolvují, jak jinak, než odděni v tradičních kiltech, ženské obecenstvo se určitě nudit nebude.

Koho by snad povzbuzování soutěžících omrzelo, v prostoru se mu nabízí možnost rozmanitého občerstvení, bar s tradiční whisky, zvoucí k degustaci známého i doslova vzácného zlatavého moku. Jako každoročně nemůže chybět stánek s tradičním skotským oblečením, šperky, hudbou a mnohým dalším.
A co letošní 21. ročník přináší nového? U příležitosti 20. výročí skotských her se organizátoři rozhodli připravit pro návštěvníky festivalu malé překvapení – ve spolupráci se společností WIlliam Grant &Sons pořadatelé nabízí ke každé vstupence poukaz na ochutnávku whisky Glenfiddich 12 let ZDARMA (pouze pro ty, jejichž věk je samozřejmě vyšší  jak 18 let!).

Jelikož skotské hry svým 21. ročníkem slaví již 20 let od založení, je pro návštěvníky připravena limitovaná edice whisky, k jejímuž křtu na letošních Skotských hrách Sychrov dojde. Jedná se o limitovanou edici whisky v sudové síle 57,4 % alkoholu v počtu pouhých 389 lahví, která nejprve zrála v sudu po víně kagor, aby poté byla uložena na posledních 12 měsíců do sudu o velikosti 200 litrů po americkém bourbonu Maker’s Mark.  A jellikož Skotské hry Sychrov jsou českou akcí, i vybraná whisky je česká. Jedná se o produkci dnes již velmi žádané palírny Old Well u Českého Krumlova (www.svachovka.cz/destilerka). Cena pro návštěvníky festivalu Skotské hry Sychrov bude 1.500 Kč/lahev (pouze do vyprodání zásob). V limitovaném počtu bude samozřejmě na akci i k ochutnání (a ke koupi) ve stánku virtuálního whisky klubu – Whisky&You. Co se řízených ochutnávek týče, těšit se můžete na ochutnávku whisky v podání Petra Křenka (whisky Glenallachie), Mirky Kverkové (Whiskeria) a Marka Lobka (Michel Couvreur). Program, cena a čas degustací bude zveřejněn v informačním stanu na Skotských hrách, kde si návštěvníci budou moci v omezeném množství zakoupit vstupenku na degustaci.

Nelze opomenout ani hudební program. Ten zahajuje v ranních hodinách oblíbená Isara, na kterou těsně před slavnostním zahájením navazuje kapela Jauvajs, která letos zvlášť zabodovala na jihočeském folkovém festivalu Prázdniny v Telči. Návštěvníky jistě zaujme tradiční skotský dudácký soubor Rebel Pipers, vystupující „v plné polní“. Z večerního programu neopomeňme Dick O´Brass, Happy to Meet anebo tradičního dudáka Davida Johnstona. Po večerním vyhlášení cen jednotlivých disciplín a následujících koncertech akci zakončí tradiční půlnoční vystoupení dudáka na zámecké věži.

Co se ubytování týček, k dispozici je plocha pro vztyčení stanu a rozsáhlé parkoviště. Akce je v dostupnosti veřejné dopravy, stanice autobusu i vlaku se nachází ve vzdálenosti několik stovek metrů od vstupní brány zámku.
Osobně jsem pravidelným návštěvníkem Skotských her od jejich počátků a mohu zkonstatovat, že jejich zakladatel, Václav Rout, udělal velký kus práce, který by byla škoda osobně neocenit. Vstupenky získáte v předprodeji za 750 Kč, do vyprodání také na místě před zámkem.

foto: skotskehry.cz


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0256 s