Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  úterý 16.4.2024, svátek má Irena 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Piktogramy

18.01.2005   Martina Bittnerová   Literatura   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

PiktogramyMichal Čagánek patří k autorům Nerawebu, setkáváte se zde s jeho poezií i prózou. Michal Čagánek ale dosáhl první mety pro spisovatele tím, že se mu podařilo ke konci roku 2004 vydat novelu Piktogramy oceněné v literárních soutěžích Hlavnice A. C. Nora 2003 a Literární &Sumava 2003. Kniha je to pěkná už napohled. Má pestrý přebal v němž dominuje červená barva a také obsahuje poměrně dobře vybrané ilustrace Kristýny a Jiřího Beníčkových, kteří tak zasahují do knižní podoby z pohledu svých pouhých tří let.

Na necelých stodvaceti stránkách autor přináší radosti i strasti osmnáctiletého mladíka žijícího na malé vesnici. Autor trefně vystihuje venkovské prostředí se všemi jeho ctnostmi i nectnostmi. Hrdina vyrůstá v prakticky více generační domácnosti, kde je děda přítel progrese a nesnáší jakoukoliv přetvářku a falešnou morálku a naopak hrdinova matka, prudérní žena, která ale přivedla na svět tři děti, se děsí i odhaleného ramena na televizní obrazovce. Hlavní hrdina Michal pak má jejím přičiněním malého brášku, který má problémy se zácpou a to ještě používám slušného výrazu. Toto věčně vytahované fekální téma se knihou bohužel nese jako mor a ubírá ji na půvabu. Lze chápat, že pro poněkud slepicoidní matku rodu je stav střev jejího synka otázkou zásadní, na druhou stranu koho to zajímá. Ano, matka, poněkud lehce hysterická, zachovává tradice venkovské domácnosti, ale člověka napadá, zda-li to nebude také tím, že prostě na nic víc nemá. Michalův sen je mít úspěšnou kapelu, k čemuž mu má dopomoci kamarád Standa. Světáka Standu více zajímají ženské sukně a v jejich lovu slaví úspěch za úspěchem, což Michala tíží, neboť on se řadí do skupinky méně úspěšných erotomanů. Vzdychá nad Marilyn Monroe a sní o své vybájené Evě.

Spisovatelka Eva Bernardinová na křtu novely Piktogramy vyzdvihla, že kniha se věnuje rodině, oslavuje její tradiční hodnoty. V tom má sice pravdu, ale je škoda, že autor nepřinesl podobu rodiny trochu modernější, ale nastínil tu stav rodiny osmdesátých let minulého století. Pokud ale má kniha znamenat retrospektivní pohled do naší nedávné minulosti, tak se jí podařilo vykreslit tento obraz naprosto dokonale včetně toho, kdy malý hrdinův bráška přišel na svět zřejmě kvůli tomu, že jeho rodiče neuznávali antikoncepci.

Piktogramy se čtenáři čtou lehce, autor umí jasně a zřetelně formulovat myšlenky, aniž by nudil, navíc nešetří humorem a občas i vulgárními výrazy, které do běžného hovorů, zvláště dospívajících, patří. Nic pak nezní šroubovaně, ale přirozeně a proto i bez velké míry fantazie si umíme prostředí, kde se příběh odehrává, dobře představit. Cením si i toho, že autor nenudí zbytečnými a rozvleklými popisy věcí a osob. Po stylistické stránce nemám žádných výrazných výtek.

Michal Čagánek slibuje pokračování svých Piktogramů a snad se můžeme těšit tedy na to, že střeva jeho brášky se konečně „umoudří“ a matka rodu se ukáže i v poněkud lepším světle.


Zdroj foto: slovnik-cizich.slov.abz.cz


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.5739 s