Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  pátek 19.4.2024, svátek má Rostislav 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Lesní mysl

10.07.2022   redakce   Společnost   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Lesní  myslS „Lesní myslí“ jsem začala odzadu. Od rozhovorů a pohledů ze světa. S o to větší chutí jsem se pak pustila do čtení konceptu Lesní mysli, který vychází z finského vzoru péče o sebe, duši, spojeného s výzkumem přírody a duševního i fyzického zdraví. Les uzdravuje, les dýchá, les je tu pro vás, když budete tiše naslouchat jeho tepu života. A les je milován, což byl ten důležitý poznatek z konce knihy. Z rozhovorů si odnesete spoustu různých informací, které jinde nenajdete než tu (a v časopise Regenerace, v němž rozhovory postupně vycházely), ovšem nejsilnější vjem byl ten, že tu jsou lidi, kteří neberou lesy jako spotřební prostor, který je třeba vydrancovat, vlastnit, využít k nějakému konzumu. A to je jednoduše… nádhera.
 

Tato kniha je nádhera.

Je jemná, zelená, uklidňující a vzdušná.

Přitom voní mechem, vlhkostí lesa a větrem.

To jsou mé mimočtenářské, čistě emocionální dojmy. Ty čtenářské pak jsou plné příjemného stylu autorky Martiny Holcové, která jasně a stručně vysvětluje tento princip vnímání lesa a doplňuje ho o své vlastní zkušenosti. Jednoduše řečeno jde o plné vnímání toho, co v lese máme. Nejen v lese, ale v každém porostu zeleně, který se nám nabízí. A pak už se rozbíhá čistě individuální cesta, sto lidí, sto způsobů.

Jít do lesa je jako jet k moři. Když je vítr a člověk se zaposlouchá a třeba ještě hledí vzhůru do korun stromů, jako by se ocitl v jiném světě. Stačí se jen zastavit a chvíli být, bez spěchu, bez cíle, bez chvátání. Dovolit si, i když vše kolem klopýtá a pospíchá dopředu, pádí, utíká, sice neznámo kam, ale přesto se žene s heslem „hlavně nezpomalit, hlavně se nezastavit“.

Přemýšlení pod vlivem uklidněné mysli je hladivé, přináší zvědavost, zvídavost a nové otázky. Není to týravé bičování mysli k nesmyslům. A možná stejně jako to cítila autorka, dostáváme se od složitých otázek k těm jednoduchým a k těm jednoduchým a pravdivým odpovědím. Možná totiž platí jediné vždy a všude: život je nesmírně jednoduchý, jen my si ho děláme složitým.




A tváříme se u toho důležitě. Les se netváří důležitě, les prostě je. Strom stojí a žije to, co mu počasí přináší. Slunce, vodu, vítr. Odolává vichrům, bleskům, hostí ptactvo. V zimě se stahuje ke kořenům a na jaře se probouzí a voní. Možná i jen v tomto principu bychom našli podobenství s životem, našimi vlastními otázkami… Aby mohlo něco začít, je potřeba předtím jít ke kořenům a vyživit pupeny.

A pak můžete zkusit třeba cvičení k nalezení svého potenciálu: vybereme si kopec nebo vyvýšené místo. Máme si hrát s představou, že jsme svou výzvu již zvládli, vracet se kopcem dolů a představovat si jednotlivé fáze. Uvědomovat si, co umíme… co nabízíme.



A tehdy jsem si uvědomila, že jsem měla podobnou stezku, kterou jsem celý podzim procházela v roce, ve kterém jsem napsala knihu. Dodnes si na té stezce vzpomenu na místa, která jsem měla oddělena keříky, které znamenaly jednotlivé fáze této knihy.

Vizualizace v přírodě má jednu velkou výhodu: je v prostoru. Je na čerstvém vzduchu. Víme víc, vnímáme víc, přijde k nám toho víc – čistší informace, naše vlastní, neovlivněné. Tiché…


Autorka článku: Renata Petříková
***
Ilustrace https://www.piqsels.com/cs

Kniha LESNÍ MYSL, Martina Holcová
vydalo nakladatelství EMINENT 2021

"15 minut denně v lese má smysl. Cvičení Lesní mysli dokážou to dobré ještě znásobit. " www.lesnimysl.cz


Video o další nové knize Martiny Holcové:
https://lesnimysl.cz/video-z-tedx-brno-woman


 


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0942 s