Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  sobota 20.4.2024, svátek má Marcela 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Na dovolenou i dlouhé letní večery: 5 knížek, které byste si neměli nechat ujít

27.07.2022   Michaela Wilhelmová   Literatura   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Na dovolenou i dlouhé letní večery: 5 knížek, které byste si neměli nechat ujít Lehnout si na deku, v ruce knížku. Okolo voní louka nebo šplouchá moře. Ideální léto. Jakou knížku si přibalit do kufru nebo batůžku? Připravili jsme pro vás inspirativní tipy na letní čtení. 





Zednářský dodekameron: tucet povídek nejen z pražské lóže
Autor: Melchior Kotnowski
Nakladatel: Machart

Dvanáct hořkosladkých příběhů, které spojuje téma svobodného zednářství, autorovi bytostně blízké. Ať v lóži nebo v osobním životě se občas přihodí ledacos neobvyklého. A potom se dějí věci… Kniha se svéráznou nadsázkou odráží i pokušení času covidu, stejně jako bídu české politiky. Jsou momenty, kdy nevíme, zda se smát nebo si zoufat. Přesto ale musíme jít dál…




Střídavá péče
Autor: Martin Skýpala
Nakladatelství: Adolescent

Ve své nejnovější sbírce přivádí Martin Skýpala do své poezie novou postavu – Jakuba Bukaye, člověka-palindrom, muže bez konce a začátku. Bukayův otisk, fyzicky zastoupený v útlém, volně přiloženém zinu, je ale výraznější, než by se mohlo zdát.
Zatímco takový Kilián Nedory pro Filipa Topola znamenal takřka čirou temnotu a vykořenění, ve Střídavé péči představuje ze dvojice Bukay – Skýpala tu světlou stranu (tedy lidství, vůli k životu a ochotu prožívat všechno to šílenství) právě Bukay.
Jestliže se před pár lety začal užívat termín „centrální lyrika“, v případě Střídavé péče lze za toto označení připojit ještě něco: on the edge, na hranici. A na hranici se těžko drží stabilita – těkavost a nevyzpytatelnost je tak charakteristická nejen pro Skýpalovy básně, ale i pro vnitřní stavbu jich samotných.
V jednu chvíli jsou dusivé a těžké, aby se jen o verš dál nacházela širokodechá metaforika, tím vším se proplétala aluzivita a mnohdy i travestie. Tematicky je však autor komplexní a Střídavá péče představuje celistvý obraz jedné kapitoly života – včetně znepokojujících flashbacků i vizí.
I v tom panuje jistá podobnost mezi Skýpalou a Topolem, resp. jeho Střepy. Neživé ožívá – a jestli zbývá ještě něco živé, není vůbec jisté. A jestliže jedna báseň končí veršem „spi sladce, malá Astro“, nejedná se o nic jiného než o cynický škleb a pózu, která si je moc dobře vědoma toho, že tak docela pózou není.

Sbírka je k zakoupení zde, v e-shopu nakladatelství Adolescent



Jaguáří píseň. Na cestě k celistvosti
Autoři: Tiny Astur, Milan Hanuš
Nakladatelství: Malvern

Kniha je společným dílem autorky procházející osobní transformací a terapeutického průvodce v roli interpreta vnitřních obsahů. Ve světě hlubinné a transpersonální psychologie se příležitostně stává, že je proces intenzivní osobní proměny a vývoje provázen až nutkavou potřebou uměleckého ztvárnění. Podobné vnitřní puzení vedlo i ke vzniku díla Jaguáří píseň autorky píšící pod pseudonymem Tiny Astur. Tento mytopoetický příběh se skládá z relativně samostatných archetypových obrazů, které se postupně vynořovaly z autorčina nevědomí v průběhu jejího individuačního procesu. Z hlediska literárního stylu připomíná nejvíce pohádkový příběh s prvky nadpřirozena, což je žánr vhodný pro vyjádření archetypických obsahů nevědomí, jak si povšiml již Carl Gustav Jung…

 



Generálplukovník Alois Vicherek: deníkové záznamy z let 1940–1954
Autor: Alois Vicherek
Nakladatelství: Machart

Unikátní vydání dosud nepublikovaných rozsáhlých deníkových záznamů legionáře, letce, vlastence a demokrata generála Aloise Vicherka zaznamenává jeho osudy zejména za druhé světové války a krátce po ní.
Díky obrazovému materiálu i bohatému poznámkovému aparátu uvádí deníkové zápisky do patřičného kontextu a přináší plastický obraz nejen jednoho bohatého lidského života, ale i důvěrný pohled do zákulisí, zejména do prostředí exilové londýnské vlády, účasti českých letců ve druhé světové válce, i roků poválečných, které přinesly novou naději ale též mnoho zklamání a osobních křivd…

 



Síla archetypů ženské duše
Autor: Ingrid Tůmová
Nakladatelství: Modrá brána

Vstupte do vnitřní umělecké galerie, do tajemné říše symbolů, které vám pomohou se rozpomenout.
Otevřete prostor své duši a nechte ji k sobě promlouvat.
Vydejte se do vlastního nitra, do světa dávných archetypů, jež jsou připraveny vás chránit a léčit na hluboké úrovni.
Díky spojení se třemi talentovanými fotografkami a desítkami zajímavých žen v rolích modelek vznikla unikátní kniha Síla archetypů ženské duše plná mystických obrazů, které představují 22 ženských archetypů.
Ženy (ale také muži v rámci práce se svou vnitřní ženou) tak v sobě mohou pracovat s energiemi Děvčátka, Divoženky, Královny, Léčitelky, Kurtizány, ale také Bláznivé ženy, Bojovnice, Furie, Oběti, Ježibaby nebo Smrti.
Přestože kniha oslovuje primárně ženy, představuje zajímavé čtení i pro muže. Důkazem může být fakt, že předmluvy se ujal jeden z velmi inspirativních zástupců mužského pokolení a současně výrazná osobnost české klinické psychologie Pjér La Š´éz.

 



Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0428 s