Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  sobota 20.4.2024, svátek má Marcela 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


ŠPICL PÁNĚ 955 – historická freska Patricka Zandla

27.08.2022   Stanislav Polauf   Literatura   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

ŠPICL PÁNĚ 955 – historická freska Patricka ZandlavKonec prvního tisíciletí našeho letopočtu. Rozhoduje se o osudu české země a mnoho mladých šlechticů musí dokázat čest svoji rytířskou statečností a neváhat položit za svoji vlast i život.  Ale nejen na bojištích se tvoří dějiny...

Jak to bylo se smrtí nebo lépe řečeno bratrovraždou knížete Václava? Právě vádou mezi Václavem a bratrem Boleslavem román začíná. Možná to Patrick Zandl vykresluje trochu jinak než jsme se učili ve školách, ale jeho podání ne nesmírně přesvědčivé. Čekáte, že hlavní postavou románu bude právě Boleslav, čelící z jedné strany vojsku krále východofranské říše Otovi, jemuž odmítl platit tribut a z druhé strany blížícím se uherským plukům. Ke střetu musí dojít. 

Vojáci krále Oty provokují a snaží se vstoupit do Boleslavovy země. Celý hraniční střet nahlížíme z pohledu velitele saských vojsk Eycka z Billbendorfu, který by rád odčinil výprask od českého zemského hejtmane Martina z Wartberku, toho času druhého nejmocnějšího muže v zemi. Pro Říši to dopadne neslavně. A čtenář musí sledovat celou krvavou šarvátku popsanou tak působivě, že můžete mít dojem, jakoby useknuté paže či hlavy se stříkající krví byly přímo před vámi. Patrick Zandl umí psát působivě a citlivé povahy může i odradit od další četby. Pokud zde román neodložíte vězte, že se dočkáte ještě silnější nadílky. 

Zemský hejtman Martin z Wartberka pronáší trefná slova: „Češi jsou, jak to říct… výjimečný národ. Jiný. Máme rádi svůj klid. Svou zemi. Své věci si chceme spravovat po svém. Nechceme válčit na cizím, za cizí nebo proti cizím. Sedíme si za svými horami a užíváme si života. Ale zkus nás dráždit, zkus nám diktovat, a se zlou se potážeš.“     

Martin nemluví do větru. Má svoji síť agentů, špiclů, zvědů, donašečů a informátorů a je si vědom toho, že nejen na bitevním poli se rozhoduje o osudu země, ale dík dokonalé špionážní síti také při diplomatických jeose dva křesťanští panovníci do nekonečna svářet? Možná v tuto chvíli čtenář čeká, že právě Martin bude hlavní postavou románu, ale přijde šok, když ještě před polovinou románu je úkladně zabit. Kdo na jeho místo? Boleslavův syn kněžic Václav zvaný Straš, Martinův syn Jindřich z Ronu, který má převzít síť agentů?

K jednání musí jednou dojít, hlavně pro nebezpečí uherských vojsk, které ohrožují obě země. A když selže rozvědka krále Oty musí jako předvoj zasáhnout tisícovka českých ozbrojenců. Téměř všichni položí své životy při sjednané pomoci, ale Říše je zachráněna a Uhrům navždy přejde chuť se cpát do této části Evropy. Jakoby se naplnilo dávné zpropadené proroctví, které - spolu a dalšími historickými podrobnostm, ve zvláštních kapitolách vnáší do knihy mnich Vidukind: „Třikráte Čechy zachrání Říši, třikráte jí budou vládnout…“ Zbytek kněz nedopověděl...

Patrick Zandl se dívá na středověk moderníma očima. Nezamlčuje, nezastírá problémy té doby a snaží se stylem svého psaní přiblížit dávné neklidné a drsné době. Proto musíte zkousnout tolik sprostých a vulgárních slov, proto jsou podrobně popsány nechutnosti a bitevní detaily. To mu vychází. Problémem možná je to, že každá kapitola knihy je nahlížena z pozice jiné osoby. Vše se sice koncentruje, ale protože čtenář nemá „svoji“ postavu, působí vyprávění poněkud studeně a odtažitě. A proč ten název? Vždyť nejde o špiclování jako takové (o něm se toho mnoho nedozvíte), ani o jediného špicla, ale tématem knihy je – zřejmě – vztah mezi Čechy a jejich sousedy. Užití zmíněného proroctví také nutně sugeruje myšlenku – bylo to poprvé, co Češi zachránili Říši? A bude chtít psát Patrick Zandl i o těch dalších proroctvích,  zmíněných záchranách a vládnutí? Vzhledem k tomu, že dokonale ovládá češtinu i němčinu (a zjevně i staroslověnštinu) má k tomu velmi blízko.

Patrick Zandl
Husákovo dítě socialistického Československa, ačkoliv se narodil v západoněmeckém Mnichově. Studoval religionistiku, ale celý život se živí technologiemi – bývá označován za jednoho z otců českého internetu.
Spoluzakládal řadu internetových projektů (Mobil server, televize Stream) a dnes pracuje jako koordinátor vývoje ve firmě Prusa Research. Renomovaný technologický publicista a popularizátor vydal řadu knih věnovaných právě moderní technice. Coby beletrista debutoval military sci-fi Flotila Země, v níž nechal mimozemskou invazi rozdrtit českou vesmírnou flotilou. Následovaly první český e-book Koncernová pětiletka a socialistická epopej Husákův děda. Dnes žije v Brandýse nad Labem, kde byl několik let pirátským zastupitelem a kde ho potkáte, jak běhá podél Labe nebo v hlubinách Houšťky. Více o autorovi naleznete na blogu www.marigold.cz.

********************************* 
Patrick Zandl: ŠPICL PÁNĚ 955
Vydalo nakladatelství Mystery Press. s.r.o., Praha 2022.

 



Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0436 s