Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  sobota 20.4.2024, svátek má Marcela 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Do Plzně na festival DIVADLO

30.08.2022   redakce   Divadlo   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Do Plzně na festival DIVADLOMezinárodní festival DIVADLO, který proběhne v Plzni od 14. do 21. září 2022, oslaví letos 30. výročí. Celkově se diváci mohou těšit na 38 představení 26 souborů z Finska, Francie, Kanady, Litvy, Maďarska, Slovenska, Španělska, Švýcarska a České republiky. K hlavním lákadlům patří zahraniční inscenace slavných režisérských osobností Roberta Lepage, Christopha Marthalera nebo Viktora Bodó. Dále návštěvníci uvidí například vtipné zamyšlení nad fenoménem kapely Rolling Stones s předními slovenskými herci, výběr toho nejlepšího, co se urodilo na domácích jevištích za poslední sezonu, řadu neobvyklých alternativních divadelních projektů, představení zdarma pod širým nebem i venkovní výstavu ke kulatému festivalovému výročí.
 

Jsem rád, že festival Divadlo slaví 30. narozeniny v plné síle s výjimečným programem. Nechceme ale toto výročí slavit vzpomínkami na minulé úspěchy. Naopak, přivážíme do Plzně aktuální novátorské inscenace jak velkých režisérských osobností – Roberta Lepage, Christopha Marthalera nebo Viktora Bodó, tak i mladých tvůrců,“ zdůrazňuje na úvod ředitel festivalu Jan Burian.


K největším lákadlům letošního ročníku patří první tuzemské uvedení inscenace světoznámého kanadského divadelního a filmového režiséra, dramatika, herce a divadelního vizionáře Roberta Lepage, který přijede s vlastním sólovým představením 887. 887 je číslo obytného činžáku na Murray Avenue ve městě Quebec, kde žil Lepage v dětství se svými rodiči. 

Švýcarské divadlo Théâtre Vidy-Lausanne přiveze inscenaci Ani ponětí proslulého režiséra Christopha Marthalera. Na chodbě jednoho zdánlivě obyčejného bytového domu se potkávají dva zdánlivě obyčejní muži. Na inscenaci, v níž zaznívají útržky z děl Henriho Michauxe, Georgese Pereca či Kurta Schwitterse, režisér znovu spojil síly se skotským hercem Grahamem F. Valentinem a hudebníkem Martinem Zellerem.


Litevská scéna Valstybinis Jaunimo Teatras (Státní divadlo mladých), kterou návštěvníci znají z loňského plzeňského hostování, uvede adaptaci slavného textu Ödöna von Horvátha Povídky z Vídeňského lesa režisérky Yany Ross o počátcích nacismu v Rakousku. 

Bizarní, temnou, hororovou a kontroverzní inscenací Shaxpearova myčka na ulici Kertész, současnou adaptací Romea a Julie v režii Viktora Bodó, se v Plzni představí budapešťské divadlo Örkény István Színház (Divadlo Istvána Örkénye). V hudebně a choreograficky vybroušené inscenaci se (podle výčtu tvůrců) objeví zmrazená mrtvola, kosti, zvratky, plivance, nahota, vulgarity, zlomené prsty, drogy, míchání jedů, nekorektnosti, kouř, hlasitá hudba, alarmující zvukové efekty a několik litrů umělé krve. 

Vtipné zamyšlení nad kulturním fenoménem, jakým je rock a jeho ztělesnění – skupina Rolling Stones - přiveze v inscenaci Než přijdou Stouni… v režii Matúše Bachynlce do Plzně Slovenské národní divadlo. Kolektiv známých slovenských herců spolu s dramaturgem Danielem Majlingem a dalšími inscenátory vytvořil text, který je vtipný i polemický, sentimentální i sarkastický. 

V rámci tuzemského programu představíme velkou žánrovou šíři – od divácky tradičních inscenací až po experimenty či alternativní produkce,“ uvádí dramaturg Jan Kerbr. Plzeňští diváci tak uvidí například pražské Dejvické divadlo (Každý má svou pravdu), Divadlo v Dlouhé (Konec rudého člověka), Divadelní spolek JEDL (Opera Ibsen / Přízraky), Divadlo Na zábradlí (Zdeněk Adamec + Sebeobviňování), Činoherní klub (Kočka na rozpálené plechové střeše), Spitfire Company (Baletky) a soubor TMEL (O jako Otesánek), ostravskou Komorní scénu Aréna (Zápas o generála), Slovácké divadlo z Uherského Hradiště (Její pastorkyňa), brněnské Divadlo Husa na provázku (Chazarský slovník), Divadlo Drak z Hradce Králové (Do hajan!), liberecké Divadlo F. X. Šaldy (Burian) a Naivní divadlo (Babička Červené Karkulky dnes slaví narozeniny!) a plzeňské Divadlo J. K. Tyla (Králičí nora).

Hlavní program tradičně doplní již podvacáté sekce Johan uvádí, ale i další doplňkové programy, studentské workshopy divadelní fotografie a videoworkshop a další. Na divadlo narazí kolemjdoucí i v ulicích Plzně. Hned třikrát 13. a 14. září uvidí U Branky absurdní a groteskní pouliční show Sladký domov na kolečkách od Adriana Schvarzsteina. 16. září od 20.00 obsadí Náměstí Republiky V.O.S.A. Theatre s herci, akrobaty, obřími loutkami, kinetickými objekty, akrobatickými koly, ohněm i živou hudbou. 

Vstupenky na hlavní program jsou v prodeji v síti Plzenskavstupenka.cz, na představení sekce Johan uvádí v síti GoOut.



Více informací na nových webových stránkách www.festivaldivadlo.cz.

Foto Judit Horváth: Örkény Színház_Shaxpearova myčka na ulici Kertész
 

 


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0439 s