Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  pátek 19.4.2024, svátek má Rostislav 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


CHATA V HORÁCH – psychologický thriller od Ruth Ware

28.11.2022   Stanislav Polauf   Literatura   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

CHATA V HORÁCH – psychologický thriller od Ruth WareJsou knihy, které přečtete jedním dechem a zůstanou vám dlouho v paměti. CHATA V HORÁCH, když se do ní začtete, vás nepustí, dokud nebude příběh u konce. Nakladatelství Mystery Press ji uvádí slovy: “Každý má co získat, co skrývat a co ztratit“ a odkazuje na nejlepší tradici „královny zločinu“ Agathy Christie,
 

Možná si z počátku řeknete, že jde jen o jednu z variant tolik oblíbené „záhady zamčeného pokoje“ – v tomto případě chaty umístěné mimo cesty hluboce ve francouzských horách, dostupné jen lanovkami. Právě zde se rozhodlo strávit zasloužený odpočinek devět pracovníků úspěšné firmy Snoop. Po pár dnech však dojde k nečekané události - k úplné izolaci pracovníků včetně jedné akcionářky od okolního světa, zaviněné spuštěnou lavinou, Ta zcela odřízne chatu od vzdálené civilizace a není možno se spojit ani mailem přes slabý signál. Místo utužování kolektivu, lyžování a odpočinku se naráz objeví trhliny a skryté nevraživosti ve vzájemných vztazích. Brzy vyjde najevo, že účelem setkání je rozhodnutí, zda firmu prodat, aby tak každý akcionář získal několik milionů či pokračovat v činnosti a přijít s novými nápady. Zakladatelé firmy – Topher a Eva - zastávají dva protichůdné názory a nutí ostatní k vyjádření.

Když se pak vynikající lyžařka Eva nevrátí z lyžování a její mobil je dislokován a v hluboké strži vedle sjezdovky, je jasné, že půjde o životy. A když pak následuje Elliot, nejchytřejší z pracovníků, který hledá aktualizaci geosnoopu firmy s zcela nečekaně mladá nevinná Annie, která zřejmě viděla něco, co neměla (nebo lépe řečeno neviděla to, co měla vidět) naskýtá se otázka – kdo bude další? Napětí mezi kolektivem narůstá a odhalují se problematické vzájemné vztahy, potlačované či skrývané tajnosti.

Strach a podezření narůstá, přestává fungovat elektřina i mobilní signál, pomoc z údolí se nedaří přivolat. Napětí a panika houstne jak ve skupině tak i vy mysli čtenáře, který si jako obvykle klade záludou otázku kdo je zločincem a proč to dělá. Ale pozor -  tady nejde o detektivku, která přináší odhalení pachatele a rozuzlení v samotném závěru. Autorka sice umně v téměř každé kapitole něco naznačí, ale ani bystrý čtenář nebude mít jasno. Přitom události jsou nahlíženy z pohledu dvou osob a tedy často i z různých úhlů pohledu – jednak je tu podniková „myška“ Liz, která sice již ve firmě nepracuje, ale vlastní část akcií a pak majitelka chaty Erin. I ony však mají co skrývat – Liz nesoucí si stopy útisku v dětství a dospívání a Erin, tající svůj původ i své osobní neštěstí.

Myslím, že věrohodná atmosféra rostoucího napětí v chatě mezi členy předtím tak sehraného kolektivu je zpodobena k úplné dokonalosti, zima a mráz je cítit nejen z netopené chaty ale i ze vzájemných vztahů. Tady se britské autorce  Ruth Ware daří nadmíru dokonale. Nevadí, že vám jí zvolený příběh připomene DESET MALÝCH ČENROUŠKŮ Agathy Christie a mnoho podobných na stejném podkladě. V tomto případě se ukazuje, že jsou spisovatelé, kteří dokáží přijít s něčím novým a překvapivým k tématu podle někoho „obehraným.“ A tím bonbonkem nakonec, který si zjevně vychutnáte (vlastně už v poslední čtvrtině knihy) je pak pověstná hra „kočky s myší“ nebo spíše „myši s kočkou“ při níž se odhalí vše podstatné a čtenář již jen čeká,jak dopadne únik z chaty nepoužívanou strmou sjezdovkou vedoucí mezi skalními masivy.
 
Oceníte, že kniha je psána v krátkých kapitolách, které umožňují přehlednost i zmíněný dvojí pohled na dění. Ware sice přesně odhaluje psychologii všech přítomných, ale nejde do zbytečných podrobností. Hlavní postavy jsou dokonale průhledné a zapamatovatelné. Nevím, zda budou i sympatické, ale tady nejde o to, komu budete držet palce a s kým budete soucítit. Thrillerové napětí vás pohltí.

A tak až po přečtení si uvědomíte, že podstata podnikání streamovací aplikace Snoop spočívající v odposlouchávání toho, co vámi zvolený účastník právě poslouchá, není příliš etická a nebudete chtít věřit autorce, že podobná technologie by byla pro zájemce natolik atraktivní, aby firmu dovedla k milionovým ziskům. Což je ale možná jen názor autora tohoto článku, jemuž moderní technologie jsou ještě vzdálenější než pověstná španělská vesnice. Tak to rychle zapomeňte – vychutnejte si čistý, napínavý a velice čtivý thriller od autorky, která je v tomto žánru suverénní a jejíž knihy VŠUDE KOLEM ČERNÝ LES, ŽENA Z KAJUTY Č. 10 a HRA NA LHÁŘE můžete znát z českých překladů.
************************************
Ruth Ware: CHATA V HORÁCH
z anglického originálu One by One přeložila Petra Klůfová
vydalo nakladatelství Mystery Press, s.r.o., Praha, 2022

 


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.1191 s