Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  pátek 19.4.2024, svátek má Rostislav 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


5 tipů na čtení pro jarní dny: Fantasy, záhady, psychologie i poezie!

02.05.2023   Michaela Wilhelmová   Literatura   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

5 tipů na čtení pro jarní dny: Fantasy, záhady, psychologie i poezie! Můžete si odechnout u napínavé fantasy nebo science-ficton, či se nechat literárně vtáhnout na tajuplná místa u našich slovenských sousedů. Že to není váš šálek kávy? Pak nepřehlédněte tip na skvělou psychologicky-analatickou publikaci Velká matka. A pokud patříte k milovníkům poezie, také si přijdete na své... 



Čas růže
AUTOR: VĚRA MERTLÍKOVÁ


Vidět Neapol a zemřít. To je kolem roku 1480 opravdu snadné.
Avšak proč věšet hlavu? Přistupte blíž, pánové a dámy! Božská komedie začíná! Kdo koho dneska zabije? Kdo získá magickou korunu z trnů a růží? Kdo se postaví hrůzám z nočních můr? A kdo si vytáhne výhru nejvyšší – opravdovou lásku?
Přichází Čas Růže. Čas bolesti, krásy i nebývalých zázraků. Čas, kdy se dotkneš hvězd. A můžeš pít z číše života do dna!
Brána dávných časů se právě otvírá a pro lásku se snadno umírá. Tohle zná každý, kdo se ráno budí v náručí milenky anebo s dýkou v hrudi.
Láska a smrt, dvě strany jedné mince. Tu není, brachu, místo pro cizince! Jsi šejdíř, rváč či dívka nevinná? Vítá tě Neapol a její Rodina! Překrásné ženy, stateční muži, jen zastav ten čas trnů a růží, ve víru tance miluj naposled, zachraň svou lásku a s ní celý svět.
Někdy je něžná, jindy na zabití. Došels až k pramenům a poznal taje bytí. Teď zvedni zrak k nebi v tichém údivu.
Chci vidět Neapol – a zůstat naživu!

Vydalo nakladatelství Straky na vrbě 
 



Najväčšie záhady a mystériá Slovenska 3
AUTOR: MILOŠ JESENSKÝ A PETR KOUTSKÝ


Slovensko je země plná záhad a mrazivých příběhů. Tajemná místa s nevysvětlitelnými úkazy, fragmenty krvavé historie, nebo zvěsti o bájných bytostech a magických předmětech představují nekončící zdroj mystérií. Mohli se v zemi pod Tatrami pohybovat vlkodlaci a draci? Tušili jste, že vražedkyně Anna Rosina patřila do stejné okultní sekty jako Čachtická paní? Že dcera egyptského faraóna byla zřejmě pochována na Slovensku?  Nebo že se v Urbanově věži v Košicích zjevují duchové? Ve výpravné obrázkové knize si můžete přečíst i o dalších fascinujících záhadách, na které nezapomenete!

Vydalo nakladatelství Príroda. Ke koupi na Martinus.cz
 




Velká matka. Fenomenologie ženských forem nevědomí
AUTOR: ERICH NEUMANN


Tato přelomová a dnes již klasická kniha zkoumá Velkou matku jako prvotní obraz lidské psychiky. Renomovaný analytický psycholog Erich Neumann zde čerpá z rituálů, mytologie, umění a záznamů snů a fantazií, aby prozkoumal, jak byl tento archetyp navenek vyjádřen v mnoha kulturách a obdobích od pravěku. Ukazuje, jak byla žena reprezentována jako bohyně, monstrum, brána, strom, měsíc, slunce, loď a každé zvíře od hadů po ptáky.
Neumann vnímá univerzální zkušenost matky jako vyživující i děsivou; zakořeněnou v dialektickém vztahu rostoucího vědomí, symbolizovaného dítětem, k nevědomí a neznámu, symbolizovaného Velkou matkou.

Vydalo nakladatelství Malvern

 




Hvězdolet Vltava 
AUTOR: TOMÁŠ LIPNER


V roce 1996 splnil Iževský závod vesmírného strojírenství pětiletý hospodářský plán na 125 %, což znamená, že namísto čtyř těžkých křižníků třídy Krasnoarmějec jich bylo na zemské orbitě zbudováno pět. Horečné zbrojení, jímž státy OSN čelily hrozbě mimozemské invaze, zcela vyčerpalo kádrové rezervy Varšavské smlouvy, leda snad v Československu by se ještě našlo několik lidí s potřebnou kvalifikací. Prvního května 1997 tak československý válečný hvězdolet Vltava opouští pozemskou orbitu a míří do hlubokého vesmíru na standardní misi testující schopnosti a funkčnost nového plavidla.
Od té chvíle jej již žádný člověk nikdy více nespatřil.

Více ze světa Vltavy

Vydalo nakladatelství Straky na vrbě 

 



Až na kost
AUTOR: MILAN HRABAL 


Nestává se často, aby se na světě objevila takhle tenká, přístupná a působivá kniha básní. Vešel se do ní velký kus života básníka Milana Hrabala (1954), který žije ve Varnsdorfu a píše o tzv. obyčejných věcech. Jeho knížku Až na Kost, nyní v obnovené premiéře vydalo nakladatelství Dauphin. Nemluví se v ní o žádných nedosažitelných věcech. Je to výbor básní o lásce, o ztrátě, o bolesti i o radosti, o krajině, zkrátka o tom, co nám všem přináší náš život. Není to ale sbírka naivní, Hrabal nepíše primitivně. Pozorný čtenář nalezne ve sbírce tohoto znalce češtiny (a pozor také lužické srbštiny!) ozvěny nejmilovanějších básníků české tradice. Hrabal jim vzdává hold nenápadně, něžně a naprosto přesvědčivě. Najít jednu krátkou ukázku je vůči němu neuvěřitelně nefér. Přesto to zkusme:

Rodný dům
Námi
tiše prorůstán
Dům
k jehož základům
táta se znovu shýbá
k skulinkám času
mezi kameny
Když jsem byl tak malý
že jsem snadno dosáhl
tamtéž
objevil jsem
třpytivou plástev slídy
zrcátko
v němž jsem tehdy
nikoho nepoznal


Vydalo nakladatelství Dauphin 




 


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.1149 s