Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  úterý 16.4.2024, svátek má Irena 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Průzkum

02.02.2005   Renata Šindelářová   Literatura   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

PrůzkumZajímá Vás, co dnes lidé čtou? Zda si kupují knihy? S kamarádkou jsme před Vánoci anonymně oslovily 50 respondentů, a ti nám odpověděli na několik otázek. Oslovily jsme více než polovinu osob ve věku mezi 20-40 lety. Čtrnáct osob bylo ve věku méně než 20 let a deset osob ve věku více než 40 let. Pro zajímavost bylo nejstarší dotazované 77 let a nejmladšímu dotazovanému 14 let. Ženy mírně převyšovaly muže.

OTÁZKY V OKRUHU "ČETBA KNIH"

35 osob, tj. 70 % dotazovaných, přečte průměrně 1-2 knihy měsíčně. Deset dotazovaných osob uvedlo, že přečte více než 2 knihy měsíčně a posledních pět přečte méně než 1 knihu za měsíc. (Nutno dodat, že většinu jsme oslovili v knihovně, čímž je průzkum samozřejmě ovlivněný.)
Žánry oslovení čtenáři nejčastěji střídají, ale pokud dali nějakému žánru přednost, pak byly ze čtyř uvedených možností zastoupeny v tomto pořadí: humor, sci-fi, společenský román, detektivka.
Celkem 80 % čtenářů uvedlo, že nezáleží na tom, kolik obsahuje kniha stran. Zbytek by raději četl knihu o více než 200 stranách a jen dva méně než 200 stranách.
Na knize pak prý nejprve zaujme obsah (35x) a jméno autora (19x), daleko méně pak nápadný obal knihy (8x) a nejméně podstatný je název knihy (4x). Někteří samozřejmě označili i víc možností.

OTÁZKY V OKRUHU "NÁKUP KNIH"

Knihy kupují zúčastnění především jako dárek (36 kladných odpovědí), méně častěji sobě (18x kladných odpovědí). Dvanáct osob pak knihy nekupuje vůbec. Pro doplnění: šestnáct osob odvětilo kladně na dvě otázky současně, tzn. že si kupují knihy i jako dárek, i sami sobě.
Nejobvyklejším místem nákupu pak bylo knihkupectví (38 respondentů), méně častým antikvariát, občas využívaná byla zásilková služba, ovšem nákup po internetu zatím silně vázne (jen 4 respondenti).
Na ceně knihy nezáleželo dvaceti dotazovaným, dalších jednadvacet považovalo za rozumnou cenu knihy 100 – 200 Kč a pouze dva by koupili knihu jen v ceně do 100 Kč. Pět respondentů na tuto otázku neodpovědělo. (Do výsledku je třeba brát v úvahu, že dvanáct osob přeci knihy nekupuje, ale neodvětilo jen pět.)

DOPLŇUJÍCÍ OTÁZKY

Naprostá většina dotazovaných odvětila na otázku, zda by se zúčastnili literární besedy, kterou pořádá neznámý autor, nejistě. Prý neví, nepřemýšleli o tom. Pouze sedm by na takovou besedu přišlo, z oněch sedmi však tři jen v případě, kdyby to bylo součástí jiného programu. Pět dotazovaných by na takovou besedu určitě nešlo.
Nakonec jsme si nechaly perličku. Napsaly jsme devět jmen současných autorů a poprosily jsme čtenáře, aby označili ty autory, jejichž jména znají. Autoři dopadli v tomto pořadí (od nejčastěji po nejméně označovaného): Michael Viewegh, Barbara Nesvadbová, Ivona Březinová, Zuzana Francková, Vladimír &Slechta, Renata &Sindelářová = Miroslav Žamboch (stejný počet hlasů), Věra Řeháčková, Simona Monyová. První dva autoři nad ostatními jasně vedli, vítězný Viewegh získal 42 hlasů, ale ani Ivona Březinová na tom se svými 24 hlasy nebyla nejhůř. Svou bronzovou příčku si rozhodně zasloužila. Ostatní dostali 12 a méně hlasů, přičemž rozdíl mezi dvěma příčkami byl dost těsný a nepřekročil nikdy víc jak dva hlasy. Překvapením bylo, alespoň pro mne, poslední umístnění Simony Monyové, protože je to autorka již zavedená a je dokonce označována za „Viewegha v sukních“. Naopak mě přirozeně potěšilo, že si vůbec někdo vzpomněl na mě (aniž by tušil, že právě mě lístek odevzdává). Zřejmě ale dílem přispěl fakt, že průzkum byl proveden v mém kraji, občas se mé jméno objeví v místních novinách a knihovnice jistě pilně reklamují mé jméno, a dílem rozhodla náhoda...


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

Reakce k článku


Od: Katka - 20.3.2005 - 17:54

Zajímavé
Chtěla bych poznamenat, že to je velmi zajímavý průzkum.


ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0451 s