Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  sobota 20.4.2024, svátek má Marcela 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Pes – člověkem povýšen nad člověka

04.04.2005   Radek Dolanský   Společnost   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Pes – člověkem povýšen nad člověkaZ perverze se stala normálnost, z normálnosti perverze. Člověk novověku si vytvořil nového domácího boha, fetiš, který mu má nahradit velmi komplikovanou lásku k člověku. Navíc, pes je poddajný, neodmlouvá a neopustí vás. Ale…

Rodinka si nemůže dovolit psa ve městě. Koupí dítěti štěně při stěhování na letní byt. Klučina si s ním čtyři pět měsíců hraje a pejsek utěšeně roste. Několik dnů před odjezdem otec nabrousí nůž a pošle synka s matkou na vyjížďku. Když se vrátí, pes se již rožní. Chlapec upustí slzu, ale když ochutná šťavnaté masíčko, olizuje se až za ušima.
V této chvíli se některým z vás obrací žaludky, jiní se s odporem odvracejí. Ale jsou i tací jimž se sbíhají sliny. To, co jsem napsal, zní pro mnohé nechutně až morbidně. Ovšem kdybychom do hlavní role dosadili selátko, jehně nebo králíka, nikdo se nad takovou idylou nepozastaví. Je to přece normální. Ale proč? O co víc je pes citlivější nebo inteligentnější nežli sele nebo jehně? Neexistuje důkaz.
V dávné minulosti se používala nadávka „ty pse“ u některých indiánských kmenů, ale i u antických Řeků jako největší potupa. Dnes se stal pes filmovým, knižním a seriálovým hrdinou. A nejen to. Psy oblékáme, utrácíme tisíce korun za jejich léčbu, mají své hotely a kadeřnictví, strojíme jim pohřby a pohřbíváme je na psích hřbitovech. Někteří dokonce svým mazlíčkům odkazují majetek.
Psí nadřazenost můžeme velmi dobře vidět zrovna nyní, když napadl sníh. Starší lidé si mnohdy stěžují na diskotéky v okolí jejich domovů respektive na chování účastníků. že prý vykonávají kolem jejich domů své potřeby atd. V podvečer však vytáhne do ulic zástup pejskařů a okolí jejich domů v okamžiku připomíná jednu velkou kadibudku. A to je v pořádku!
Pokud žena mluví na pannu v kočárku, kterou nahradila své mrtvé dítě, smějeme se, nebo s ní soucítíme. Žena, která rozmlouvá se svým psem jako s lidskou bytostí nás ani trochu nepřekvapí. Dospělí na veřejnosti nemluví s hračkami. Se psy však můžou. To jsou „kulturní“ zvyky.
Francouzští fotbalisté protestovali proti účasti na světovém šampionátu v Koreji, poněvadž se tam jedí psi. Nikdo se však nepozastaví nad tím, že Francouzi považují za lahůdku požívání hlemýždů a žabích končetin. Proč by nemohlo být lahůdkou i psí maso? Myslím si, že právě národy, jež se s pýchou nazývají kulturními se chovají jako zaostalé, poněvadž nedovedou, a ani se o to nesnaží, pochopit kulturu jiného národa a tolerovat ji. Je to neustále se vracející nemoc civilizace – myslet si, jak jsme nepřekonatelně chytří oproti přírodním národům. Omyl, jenž z nás činí hlupáky.
Když odhodíme falešnou morálku, musíme uznat, že se rodinka na letním bytě chová nepochybně lidsky a normálněji než zbožňovatelé mazlíčků. I psi se dají jíst!


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

Reakce k článku


Od: Martina Bittnerová - 4.4.2005 - 14:17

No s článkem zcela souhlasím. Fanatické pejskaře, kteří jsou schopní tvrdit, že jejich miláček je nad člověka, kteří jsou schopní agresivně napadat rodiče dětí, když se ohradí proti přítomnosti psů na dětském hřišti, opravdu ráda nemám.
Za mého dětství se například dost citlivě dbalo na to -na našem sídlišti, aby pejsci nepobíhali tam, kde děti a hlavně ne po hřištích.Lidé to dodržovali tak nějak jako nepsané pravidlo.
Bohužel dneska vám může opuštěný pes celý den štěkat nad hlavou, když čeká na pána, až přijde v 8 večer z práce, aby ho vyvenčil, a vy neuděláte nic, když řeknete, že vám to vadí, jste rázem nepřítelem zvířat.
Já mám doma taky zvířata, ale maximálně obtěžují a zlobí mě, nikoliv sousedy v okruhu 50 metrů. I já na ně mluvím jak na děti, i já si s nimi povídám, mám je ráda, ale nikdy bych je neřadila nad člověka.


Od: Kocour - 5.4.2005 - 14:27

Francouzi, Korea a psi
Nevím přesně, jak vypadal protest Francouzů, ale konzumace psů v Asii je terčem kritiky z různých zemí světa. Nejde ani tak o vlastní pojídání masa, ale o způsoby, jakými Asijci psy zabíjejí. Není tajemstvím, že zvířata úmyslně mučí, popř. vaří za živa. Tvrdí, že pes, který byl před smrtí po určitou dobu mučen, má chutnější maso (ve chvílích, kdy se svíjí v bolestech a řve tak, že si "kuchař" musí ucpávat ušní otvory, jeho organismus údajně uvolňuje nějaké látky, které maso činí chutnějším). Dobrou chuť!


Od: Radek Dolanský - 6.4.2005 - 13:34

ad Kocour
Samozřejmě, že s takovými praktikami bytostně nesouhlasím. A i když se ve svém článku zmiňuji o tom, že jíst psa je stejné jako jíst kterékoliv jiné zvíře, článek ve své podstatě není přímo jen o tomhle.


Od: Radek Dolanský - 6.4.2005 - 13:38

A propó, také hovořím se psy. Jenže dokud místo mne nechodí do práce, jsem pořád člověk a on je jen pes, nikoliv opačně.


ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0336 s