Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  úterý 16.4.2024, svátek má Irena 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Kopřiva – plevel nebo lék ...?

19.04.2005   Jindřiška Kodíčková   Společnost   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Kopřiva – plevel nebo lék ...?Když zahrádkář na svých latifundiích uzří někde v koutku krčící se kopřivu, asi ho chytne amok. Následně on chytne vidle, rýč nebo motyku a vymýtí toho nepřítele i s kořeny. Zahrádkáře sice chápu, ale v zásadě činí velikou chybu. Kopřiva dvoudomá, jak zní její plné jméno, sice mezi plevele patří, a to dost úporné, ale jinak je to úplný poklad. Stala se totiž léčivkou s velkým L. Speciálně teď na jaře je favoritkou lecjakých bylinných kůr.


Nejprve něco zásadních informací:
Odborně se jí říká Urtica dioica, což značí: uro z latiny – pálím, řecky dioecus – dvoudomý. To znamená, že rostlina má na jednom jedinci pouze samičí květy a na jiném samčí. Jedná se o vytrvalou bylinu až 1,5m vysokou. Květy jsou bledě zelené, samičí v dlouhých snopečcích, samčí v krátkých vzpřímených latách. Zašpičatělé listy s pilovitým okrajem i plazivé lodyhy má porostlé žahavými chlupy. Roste na kyprých humózních půdách, v křovinách, vlhkých houštinách ( ale taky na těch zahrádkách!). Je indikátorem dusíku v půdě. Kvete od června do října.

Prospívá při jarní hypovitaminóze, pomáhá proti jarní únavě, posiluje organismus a snižuje hladinu cukru v krvi. Má vliv na tvorbu červených krvinek, podporuje činnost ledvin, je močopudná, léčí játra a žlučník. Upravuje činnost střev. Čerstvá nať se v lidovém léčitelství používala proti revmatizmu, utrženými rostlinami se každý den šlehalo bolestivé místo. Kopřiva obsahuje mnoho chlorofylu, jenž má dezinfekční a dezodorační účinky. Zlepšuje dýchání a prospívá i vlasům. Dokonce zvyšuje sekreci mateřského mléka.
Zevně pomáhá při vyrážkách, ekzémech, při padání vlasů a lupech.
Věřilo se, že zahání zlé duchy a čarodějnice. Kopřiva zakopaná v rohu pole ochraňovala úrodu před housenkami.

A jak s kopřivou pracovat?
Literatura doporučuje sběr mladých špiček od března do května za použití rukavic. S časovým rozpětím lze souhlasit; vykvetlé kopřivy jsou tuhé a nechutné, ale proč rukavice? Hezky holou rukou a zabijeme tak dvě mouchy jednou ranou. Natrháme si kopřivy a ještě se zbavíme revma.
Doma ji opláchneme a dále zpracujeme. Z pokrmů je asi nejznámější špenát ( klidně ho vařte, nepozná se to)
Postupujeme takto: Na pánvi rozehřejeme dvě lžíce másla, přidáme nakrájenou cibuli, zaprášíme moukou a zhotovíme světlou jíšku. Rozředíme sklenkou mléka, přidáme spoustu nakrájených a spařených kopřiv a podusíme spolu s česnekem a muškátovým oříškem. Jemně osolíme, zakvedláme jedním nebo dvěma vejci. Pro vyznavače dělené stravy zahustíme nastrouhaným syrovým bramborem.
Kopřivy přidáváme do polévek, zeleninových salátů, omelet, v podstatě všude, kde používáme zeleninu. Svařená s vínem již ve středověku zaháněla kašel.
Na zlepšení růstu vlasů pomáhá tinktura. Dvě lžíce řezaných listů a kořene zalijeme čtyřmi lžícemi alkoholu (vodka apod.) a necháme 14 dní stát na slunci. Potom přecedíme a zředíme v třetině litru vody. Tímto roztokem masírujeme pokožku hlavy a necháme působit.

Tak až půjdete na jarní procházku, nezapomeňte si vzít sáček a na kopřivy určitě narazíte. Rostou totiž všude. Jen dávejte pozor, abyste nesbírali tam, kde se venčí psi. Jestli kolem rostou i fialky, natrhejte si kytičku a pár listů přidejte ke kopřivám. Při jedné výpravě jsem objevila dokonce planou pažitku, byla tužší než ta ze zahrady, ale také velmi dobrá.


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

Reakce k článku


Od: Jarka - 2.5.2005 - 14:08

kopřiva
Zkusila jsem ten špenát a všem chutnal. Nevím, jestli mám říct, z čeho byl vyroben???


ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.2026 s