Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  pátek 19.4.2024, svátek má Rostislav 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Co se skrývá pod pěknou tvářičkou 1. část

15.06.2005   David Šeterle   Společnost   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Co se skrývá pod pěknou tvářičkou 1. částKdyž jsem se dneska vracel domů, zaujalo mě něco zvláštního, čeho jsem si dříve tolik nevšímal. Sami to znáte: najednou vás doslova přepadne, rozdráždí, podnítí, chytne věc, okolo níž jste dosud jen chodili a nepřikládali jí zvláštní pozornost. Když jsem šel po ulici, svojí cestou jako obvykle, nemohl jsem se nepozastavit (v duchu) nad obličeji kolemjdoucích lidí.

Ne že bych je začal porovnávat či odsuzovat za to, jaký jsou. Spíše mě oslovila přirozenost, ano „přirozenost“, jež jasně září z obličejů. Proč ale z některých přímo čiší a z druhých jakoby jen prosvítala?

O obličeji bychom toho mohli napsat přemnoho. Tak jako každý další kousek našeho těla i on zračí osobité vlastnosti daného člověka, ale i jeho pocity, nálady, aktuální pohnutky a myšlenky. Jinými slovy: tělo odráží náš vnitřní svět. Obličej však zvláště. Ať už je to kvůli jeho nepřehlédnutelnosti a nadřazenosti nad zbylou částí těla, či jeho bohatstvím na naše smyslové orgány, především pak tím jedním: očima, nabízející nám pohled do hloubky bytosti, otvírající nám bránu do duše. Právě dle obličeje poznáme, odhadneme či vytušíme, co se asi děje v „tom druhém“, ale také, podíváme-li se do zrcadla (či na svou fotku), co se děje v nás.

A tak když proplouvám ulicí směřujíce k sobě domů, nemohu než radovat se z rozmanitosti a opravdovosti obličejů, ale i z možnosti potěšit se, sic krátkým, ale půvabným a tolik hřejivým, pohledem do očí těch druhých. Ty dnešní obličeje, jež jsem spatřil, mě zaujaly v jistém směru více, prohlížel jsem je pozorněji a pronikl jsem do nich hlouběji. A nemohu si pomoci: některé byly takové umělé, odtažité a jakoby neživé; ty druhé naopak svítily svojí jedinečnou obyčejností, dýchaly a dávaly znát, že v nich panuje život, ať veselý či smutný.

To, že jsem dneska viděl tak zásadně rozdílné tváře, není samo sebou, ba právě naopak. Dosti jasně dokážu říci v čem se ty které obličeje lišily. Jedny byly čisté (to znamená: třeba i uhrovité, vrásčité, povadlé, napuchlé, hrbolaté, ale „čisté“), samy sebou (takové, jaké jsou; zdobené svou osobitostí a jedinečností; vynikající tou svou „obyčejností“) a vcelku prostě přirozené, dýchající životem. Ty druhé naopak stavěly bariéru mezi daným člověk a světem kolem něho, stávaly se vrstvou neprodyšnou, z níž jakoby onen život vůbec nevycházel, po chvíli pozorování počínaly být tak umělé a právě nepřirozené – pro člověka nepřirozené.

Snad už již tušíte k čemu směřuji a co způsobuje takovouto „umělost“. Z/po/namalovanost tváří, očí, rtů, nabarvenost vlasů, vrstvy líčidel, (doslova) zkreslujících původní linie obličeje, a další rádoby doplňky. Tíha všech dokrašovadel a dopomůcek ke každodennímu životu na mě dopadla se svojí plnou vahou.

Procházel jsem kolem skupinky mladých dívek, na první pohled pohledných (dle aktuálních společenských měřítek krásných a půvabných), upravených a takových „podobných“, na druhý pohled (nenechal-li se pozorovatel uchvátit jejich vzhledem) mdlých, jaksi „ospalých“, znavených, trošinku zamračených. Jejich stejně obarvené i upravené vlasy, stejně nalíčené obličeje a stejné oblečení kolem nich vytvářely atmosféru harmonie a krásy. A doopravdy, kdybych si je vyfotil, možná by ve mne takový pocit zůstal, avšak já jsem měl možnost prohlídnou tento zdánlivý obal vzhledu a spatřit obličej tápajícího, ba dokonce tonoucího ve zvířených vodách našich dnů.

2.část vyjde v pondělí 20.6.05

Zdroj fotografie: www.google.com



Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0458 s