Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  pátek 19.4.2024, svátek má Rostislav 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Snažíte se přestat kouřit?

20.07.2005   redakce   Společnost   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Snažíte se přestat kouřit?Možná si už po páté dáváte předsevzetí, že ta dnešní cigareta bude zajisté tou poslední. Vydržíte i týden a najednou, bác. Stoupá nervozita i váha a pak to přijde. Šéf opět naštvaný, manžel byl viděn s nejlepší kamarádkou, nabourané auto při couvání, kdo to pak má vydržet?

Ukazuje se totiž, že boj se závislostí na tabáku pro kuřáky není jednoduchý. Poněvadž jde o psychosociální i fyzickou závislost, potřebují kuřáci kromě pevného odhodlání také pomoc. Pomoci vám mohou třeba prostředky náhradní nikotinové léčby, které dvakrát zvyšují šanci kuřáka s kouřením úspěšně skoncovat. V současné době můžete použít čtyři přípravky náhradní nikotinové léčby: Nicorette náplasti, žvýkačky, inhalátory a mikrotablety. Léčba je založena na principu nahrazení nikotinu, který lidský organismus přijímá z cigaret, “čistým” nikotinem. Množství nikotinu dodávaného do těla prostřednictvím přípravků NNL se postupně snižuje. Kouřením cigaret se do lidského organismu dostává více než 4000 nebezpečných látek, z toho je 43 karcinogenů; cigaretový dým obsahuje například: amoniak, aceton, arsen, butan, kadmium, oxid uhelnatý, DDT, kyanovodík, metanol, naftalen, toluen, vinylchlorid. Naproti tomu nebylo klinicky prokázáno, že by náhradní (čistý) nikotin způsoboval rakovinu.

Díky náhradní nikotinové léčbě se kuřákovi, který přestává kouřit, lépe překonávají abstinenční příznaky a nekontrolovatelná chuť na cigaretu. Kromě fyzické závislosti je pro většinu kuřáků cigareta součástí životního stylu, rituál, bez kterého si těžko dokáží představit každodenní život. Náhradní nikotinová léčba nejprve pomáhá kuřákovi překonat fyzické obtíže závislosti na nikotinu, a tím mu umožňuje soustředit se na psychosociální aspekty závislosti na cigaretách. Kuřák se postupně zbavuje své závislosti dodáváním stále menších dávek nikotinu. Tak dochází i k potlačení závislosti psychosociální. Při terapii pomocí NNL je organismus ušetřen rakovinotvorných látek obsažených v cigaretovém kouři.

A proč vlastně přestat kouřit?

V České republice je kouření například 16krát častější příčinou úmrtí v porovnání s dopravními nehodami. V celosvětovém měřítku zemře na následky kouření každých 10 sekund jeden člověk.

Trendem dnešní doby je zdravý životní styl a snaha zůstat déle mladá a zdravá. Nejde již jen o to, jak dlouho budeme žít, ale také o kvalitu života, která může se stářím klesat. Stále více se proto staráme o zdravou výživu, dostatek pohybu, pečujeme o svou pleť a snažíme se vyhnout stresu. Na druhé straně stále ještě asi třetina z nás kouří a neuvědomuje si, že kouření do tohoto moderního stylu života prostě nepatří! Kouření má negativní vliv nejen na vnitřní orgány, ale například i na stav naší pleti a kvalitu spánku.

Cena přípravků nahrazujících krabičku cigaret denně je rozhodně menší. S vidinou, že se sníží během několika měsíců na nulu... Napište nám své zkušenosti s odvykáním kouření, jak jste to dokázala?


Zdroj: http://www.babinet.cz

Zdroj fotografie: www.google.com.



Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

Reakce k článku


Od: Věra - 2.9.2005 - 20:39

Nedokázala
Dobrý den,já jsem se pokoušela přestat několikrát,max.doba byl měsíc...Používala jsem tehdy nicorette inhalátor,je to asi nejpoddobnější cigaretě,ale kámošky se smály,že to vypadá jak kdybych měla v puse tampón...Je fakt že mi v životě nebyly cigára tak odporný jak při inhalování nicorette,pak mi ale došly a 435 kč není málo a já myslela že už to zvládnu bez toho...Bohužel.Moc bych chtěla ale NEJDE TO!


Od: 3lipy - 13.10.2005 - 10:24

Nechci se chlubit, že jsem to dokázala, ale jak jsem to dokázala. Prostě jsem si řekla, že toto je moje poslední krabička cigaret v životě a s plným vědomím jsem krabičku dokuřovala. Moc veselé toto období nebylo. Když jsem si však brala poslední cigatetu z krabičky, brečela jsem u ní jako malé dítě, které se loučí se svoji milovanou hračkou. No a je tomu 23 let a cigaretu jsem do ruky, natož do pusy, zatím nevzala. A myslím že už, pokud budu při plném vědomí, nevezmu. Při pomyšlení, že bych podobné martíriu měla podstoupit ještě jednou, mně jíma děš a hlavně připadala bych si jako debil. Promiňte mi ten výraz. Ale jen debil strká hlavu do oprátky opakovaně.


ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0808 s