Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  sobota 20.4.2024, svátek má Marcela 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Míváte pocit těžkých nohou?

17.08.2005   redakce   Společnost   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Míváte pocit těžkých nohou?Možná i vy trpíte bolestmi nohou, které se stupňují hlavně v nadcházejícím letním období. Potom možná patříte mezi 40% žen, které trápí křečové žíly neboli varixy. Pouze třetina z nich však vyžaduje léčebný zákrok, ostatní jsou spíše kosmetickou záležitostí

Jde o onemocnění poměrně časté. Klinické studie prokázaly, že v evropských zemích je postiženo až 40 % žen a asi 20 % mužů, což jistě není zanedbatelné. Nabízí se tedy otázka, co je příčinou vzniku křečových žil u tak velkého procenta populace. Významnou roli hraje dědičnost. Jde vlastně o vrozenou méněcennost žilní stěny , která má sníženou odolnost proti tlaku krve. Postupem času dochází ke ztrátě pružnosti cévní stěny, k jejímu oslabení a rozšíření žilního průsvitu. Dalším významným faktorem je obezita. Vyšší postižení ženské populace, asi v poměru 2:1 oproti mužům, má nepochybně hormonální podklad. Nejzávažnějším rizikovým faktorem je těhotenství, kde se uplatňují nejen vlivy hormonální, ale i mechanický tlak zvětšené dělohy na pánevní žíly, který se přenáší i do žil dolních končetin. Význam hrají i hormonální změny v období přechodu /menopauzy/ a užívání hormonální antikoncepce.

Úzká souvislost byla prokázána také s životním stylem. Jde například o pracovní podmínky spojené s dlouhodobým stáním nebo sezením se spuštěnými dolními končetinami, nízkou pohybovou aktivitu, kouření nebo nevhodné složení stravy s nedostatkem vlákniny, způsobující zácpu. Podle typu postižených žil lze varixy rozdělit do několika skupin. Nejznámější a nejčastěji označované jako křečové žíly jsou tzv. kmenové varixy, postihující hlavní končetinové žíly. Jsou velmi dobře viditelné, jelikož vystupují nad povrch v podobě provazců a uzlů. Bývají klinicky významné, protože jsou spojeny s projevy chronické žilní nedostatečnosti. Jiným typem jsou tzv. intradermální varixy vyskytující se nejčastěji na vnitřní straně kotníku v podobě nafialovělých, kůží prosvítajících obrazců, připomínajících metličky nebo pavoučky. Tento typ křečových žil má většinou jen kosmetický význam.

Ve spojení s křečovými žilami je nutno se zmínit o termínu chronická žilní nedostatečnost . Jde o soubor příznaků a obtíží pacienta jako je např. bolest, pocit napětí v nohou, pálení, brnění, mravenčení,pocit těžkých nohou, křeče a otoky. Typický je sezonní charakter potíží, které přicházejí zejména v letním období, u žen i závislost na fázi menstruačního cyklu/ maximum potíží v době před menstruací/. V pokročilých stadiích bývají patrné i kožní změny na končetinách jako je zvýšená pigmentace, suchá šupící se kůže, případně ekzém či bércový vřed. Příčinou všech těchto změn je zvýšený tlak v žilním řečišti při porušení funkce žilních chlopní.Tento zvýšený tlak se přenáší až na úroveň kožních kapilár a zde začíná řada procesů vedoucích k nedostatečnému okysličování a výživě tkáně.

V léčbě křečových žil má vedoucí úlohu chirurgické řešení /podvazy, stripping/. Nevýhodou jsou poměrně časté recidivy křečových žil, kdy až 50 % pacientů recidivuje do 10 let po zákroku. Alternativou chirurgické léčby je tzv. skleroterapie /opich křečových žil sklerotizujícími látkami,které způsobují uzávěr žíly/. Ke sklerotizaci jsou vhodné spíše varixy menšího rozsahu. Nezastupitelnou roli hraje také kompresivní léčba, což znamená nošení elsatických zdravotních punčoch, které zlepšují tlakové poměry v postižených končetinách. Medikamentosní léčba skupinou léků, tzv. venofarmak, neovlivní již vyvinuté křečové žíly, ale zmírňuje klinické potíže pacienta s chronickou žilní nedostatečností a hraje významnou úlohu v prevenci onemocnění. Venofarmaka jsou většinou vícesložkové medikamenty obsahující látky přírodního i syntetického charakteru. Mají protizánětlivý účinek, zlepšují průtok krve žilami, zvyšují pevnost a pružnost žilní stěny, odstraňují otok a bolest.

Z přírodních látek mají klíčové postavení například extrakt z Ginkgo Biloby /jinanu dvoulaločnatého/, koňského kaštanu, borůvek atd., které obsahují vysoce účinné látky jako je hesperidin, diosmin, aescin a řadu dalších. Současný trh nabízí řadu medikamentů, ale i volně dostupných doplňků stravy jako je například preparát Varixinal, který jako jediný přípravek své kategorie obsahuje vysoce účinný bioflavonoid hesperidin.
Na závěr lze říci, že zásadní význam v boji s křečovýmni žilami a chronickou žilní nedostatečností má tzv. primární prevence, což znamená předcházení jejich vzniku. Změnou životního stylu a odstraněním škodlivých návyků, aktivním pravidelným užíváním vhodných doplňků stravy můžeme mít naše nohy stále krásné.

(Zpracováno podle informací MUDr. Martiny Novákové FN Motol)


Zdroj: http://www.babinet.cz

Zdroj fotografie: google.com



Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0425 s