Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  pátek 19.4.2024, svátek má Rostislav 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Kde se prochází pávi

14.07.2005   Renata Šindelářová   Společnost   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Kde se prochází páviV roce 1984 se na zámku v Klášterci nad Ohří točil válečný film Až do konce, v němž zámek ve svém tehdejším žalostném stavu vytvořil vhodné válečné kulisy. Dnes je všechno jinak. Zámek zrenovovali a dali mu novou fasádu, nyní skutečně krášlí proslulý zámecký park. Mezi stromy dovezenými z Anglie se pyšně prochází pávi, kteří vítají návštěvníky a prochází se kolem barokní stavby "saly terreny" a soch J. Brokofa.

V renesančně-barokním zámku ze 16. století, kde se konají nezapomenutelné svatební obřady, ale také koncerty a výstavy, se nachází rozsáhlá výstava porcelánu thunské značky. Ano, světoznámá značka Thun nepochází z Karlových Varů, jak by se některým mohlo zdát, ale právě odtud, z Klášterece nad Ohří. To na zdejším zámku žila rakouská šlechta Thunů, jež r. 1820 převzala manufakturu na výrobu porcelánu (založena J. M. Weberem r. 1794) a dala zdejšímu porcelánu jméno. Vězte, že když dodnes objevíte na porcelánu značky Thun číslo 1, znamená to, že se porcelán vyráběl právě v Klášterci.
Kromě zámku však Klášterec nabízí další turistické cíle. Přímo na zámku si můžete zvolit dva prohlídkové okruhy. První je Muzeum českého porcelánu na zámku, druhým je kostel Nejsvětější trojice s Thunskou hrobkou a prohlídka historické části města s výkladem.
"Ve starém městě" se právě buduje lázeňské centrum, čímž se Klášterec nad Ohří vrací do historie. Dříve Klášterec býval lázeňským městem – a v budoucnosti snad zase bude. Proč by se tak mělo stát? Především tady z povrchu země vytéká léčivý pramen Evženie (původně Eugenie), vhodný k doplňkové léčbě onemocnění žaludku, tenkého střeva, žlučníku, cukrovky a močových cest. Druhý pramen tady nazývají poněkud nepřitažlivě jako VRT-HV5 a je vhodný k léčbě onemocnění žaludku, ale i k běžnému použití jako stolní voda. K oběma pramenům v areálu Kyselka vede osvěžující cesta rozsáhlým zámeckým parkem kolem řeky Ohře (na ní zajisté spatříte jak labutě, tak veslující vodáky).
A když vám zbude chvilka času, nakonec můžete horké odpoledne strávit v moderním aquaparku s množstvím atrakcí včetně 128 metrů dlouhého tobogánu.

(Fotografie: nahoře Thunský zámek, dole Kyselka, zdroj fotografií: město Klášterec)




Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

Reakce k článku


Od: Bohouš - 14.7.2005 - 9:35

Poznámečka
Vodáci neveslují, ale pádlují...
Jinak ale můžu Klášterc vřele doporučit.


Od: Renata Šindelářová - 14.7.2005 - 15:39

To je fakt. No, je vidět, že "na vodu" pojedu letos prvně.


Od: Bohouš - 15.7.2005 - 12:25

Teda...
Teda možná jsem se unáhlil. Správně mělo být: "Vodáci obvykle neveslují, ...". Páč pokud by pádlo někdo (třeba Libor) připevnil k boku lodi, tak aby se to mohlo otáčet - pak by to už nebylo pádlo, ale veslo a s tím (jak zajisté uznáte) se dá veslovat.
Jinak si ale myslím že jako háček se budeš na vodě stejně jen flákat a je vlastně jedno jestli NEbudeš pádlova nebo veslovat...


ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.1373 s