Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  úterý 16.4.2024, svátek má Irena 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Tomáš Garrigue Masaryk

27.07.2005   Jindřiška Kodíčková   Literatura   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Tomáš Garrigue MasarykVzhledem k tomu, že jsme si zvykli často na TGM odvolávat, neměla by tato knížka chybět v žádné knihovně, zejména politiků, kteří Masaryka využívají k objasňování a obhajování svých ne vždy srozumitelných kroků. A až si zase jednou TGM vezmeme jako arbitra, neškodilo by nejdříve v knížce zalistovat.

TGM zůstává významnou historickou, politickou i intelektuální osobností, dodnes živou. Ať už nenáviděný, či zbožňovaný, komplex tatíčka v českém národě hluboce a nekriticky zakořenil. Je třeba ho trochu narušit a uvést na pravou míru. A o to se pokusil Alain Soubigou (současný francouzský historik, nar. 1965, řádný profesor pařížské Sorbonny – na katedře založené Ernestem Denisem přednáší české dějiny a dějiny střední Evropy) v jeho ( dosud nejkomplexnějším) životopise. Není zatížen malým a úzkostným českým pohledem na TGM a tudíž má možnost s nadhledem, bez předsudků, na základě hlubokého studia rozsáhlých původních pramenů (podklady ke své knize shromažďoval deset let, z nichž pět strávil v českých archivech, převážně Masarykova ústavu AVČR a Kanceláře prezidenta republiky, dále studoval i v Rusku a dalších zemích) podat nezkreslující historický pohled.

Vznikla obsažná studie, která představuje TGM jako intelektuála, filozofa, politika – prezidenta, ale i syna, studenta, manžela, otce, věřícího člověka, učitele, sociologa, bojovníka za spravedlnost sociální i lidskou. Mapuje jeho život a postoje v Rakousko – Uhersku, kdy vůbec nepatřil k oblíbeným, rázné vystoupení proti monarchii v době války a posléze v době budování nového státu po roce 1918.

Autor v duchu francouzské specifičnosti v humanitních vědách, spočívající v jasném celkovém pohledu, se pustil do celistvé interpretace a pokouší se o nezkreslující komplexní
(i když ne vyčerpávající) životopis významné osobnosti pevně ukotvené v dějinách, zmiňuje se o jeho potomcích i osobnostech tak či onak ovlivňujících jeho konání.

Kniha přináší nezaujatý celostní pohled na TGM ve veškerých souvislostech jeho dlouhého života. Autor má jistě výhodu absolutní nezávislosti na české politice i tradičním chápání, nemá žádné vztahy. Vychází pouze z bohatých věrohodných pramenů a podrobuje je přísné analýze a syntéze. Knihu doplňuje bohatým poznámkovým aparátem, kterým odkazuje k jednotlivým pramenům. Dále zde najdeme seznam osobností, se kterými se TGM setkal, s krátkou životopisnou poznámkou. Rejstřík osob umožní rychlé vyhledávání pro potřeby studia.

TGM: „Největší uspokojení na konci života je, že věřím v to, v co jsem věřil ve dvaceti letech. Ani jako státník jsem nemusel popřít nic zásadního z věcí, kterým jsem věřil a měl rád, když jsem byl chudým studentem.“
V jeho životě bylo skutečně velmi málo nesrovnalostí. Lze mu vytknout, že ve jménu politiky obětoval svoji rodinu, i když, aspoň částečně, neměl na vybranou. Ať už mu můžeme cokoli zazlívat, ať z neznalosti, zaujatosti, nebo ze zásadního přesvědčení, jeho odkaz mluví jednoznačně a nediskutovatelně:
- usilovat o pravdu je lepší než umění přetvářky
- člověk je posvátný, ale není Bůh
- šlechetnost, ne cynismus ( Ježíš, ne Caesar)
- ideje jsou zbytečné, pokud je lidé nehájí
- pracovat a nekrást
Zaslouží si úctu, ale ne zbožňování, v životě vzbuzoval i nenávist, která se postupně rozplývala v uznání.

V knize mi možná chybělo větší hodnocení vztahu TGM a legií a jeho ne příliš energický vztah k čechoslovakismu, respektive ke Slovákům po roce 1928,což i dnes je problematické a ne vždy odpovědně a věrohodně vysvětlené dědictví dějin...

Naopak přínosné je shromáždění i protiargumentů v dalších sporných bodech Masarykova života, např. aféra Savinkov.
Velkým přínosem je i atraktivní zpracování s grafickými a foto přílohami, na vědeckou práci velmi čtivá forma a tudíž přístupná i nehistorikům.


Soubigou, Alain
Tomáš Garrigue Masaryk
Vydalo nakladatelství PASEKA

Zdroj fotografie: www. paseka.cz



Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0286 s