Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  sobota 20.4.2024, svátek má Marcela 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Terezín stále žije

20.07.2005   David Šeterle   Společnost   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Terezín stále žijeTerezínská Malá pevnost před lety plnila funkci koncentračního tábora. Dneska se stala kulturní památkou (ne-li turistickou „atrakcí“ - v tom nejhorším slova smyslu). Od roku 1940 k sobě prazvláštním způsobem přitahuje tisíce a tisíce lidí. Proč vlastně?

Pominu náležitý historický výklad a zejména údaje o počtech. Neboť „počty“ v tomto případě nutí přemýšlet a mohly by nás ohromit tím, kolik lidí tak trpělo. A podrobný dějepisný popis pro změnu láká podlehnout vyprávění, vžít se do osudu někdejšího terezínského vězně a zhrozit se z takových pocitů. Tyto dva způsoby, jak poznat Terezín, totiž často neobsahují jednu důležitou věc. Uvědomění. Uvědomit si, proč lidé umírali a proč v tak nelidských podmínkách...

Nedávná minulost v nás neustále probouzí nelibé pocity, což je důkazem nedostatku jejího pochopení. Neboť co jiného než pochopení si žádá naše minulost? Od toho zde máme historii. A proto žijeme, abychom se poučili - zdokonalil, zmoudřeli...

Druhá světová válka je extrémním údobím naší historie a koncentrační tábory ještě extrémnějším jevem. Proč - můžeme se ptát neustále. O důležitosti takových odpovědí snad hovořit nemusím... Má-li nám tak minulost, již jsme nezažili, posloužit bezprostředně je nejlepší si ji zažít. Protože odkazy minulosti koukají na nás ze všech stran. Terezín pak je o to ojedinělejší, že neustále dýchá. Žije.

Malé místnosti, tak zvané cely, do nichž se musely vtěsnat desítky lidí. Tato skutečnost působí podmanivěji než jakékoliv historické vyprávění. Když jsem chodil z jedné cely do druhé provázel mě pocit, jenž z části omámil moje tělo a hned na to mě počal tlačit myšlenkami. A jaká úleva, když jsem opět vylezl „na vzduch“. Jakási energie v těch místnostech je. Energie, kterou nenahradí hodiny dějepisu, ani desítky přečtených knih k dané tématice.

Dalo by se takové místo nazvat až posvátné. Památka. Naši předci, když před tisíciletími zakládali svá posvátná místečka si k tomu vybírali energii zcela opačnou, ale stejně tak silnou. A tak jako naši předci i my jsme přitahováni k takovým energiím, leč za poněkud jinými účely a zcela jiným chováním. Možná za naše chování může respekt a tolerance, jež jsme také pozapomněli někde v minulosti, a dnes nám schází. Nejen v dennodenním životě, ale i na takových místech.

Chtít se vyfotit s hrobem svého předka, může býti poněkud morbidní zábavou. Fotit se pak s terezínskými památkami s radostným úsměvem, postrádajícím ono „pochopení“, stejně tak.

A tak objevujme poklady, ukryté pod všedností dne. Nalezněme i ducha památek (a nejenom jich), jež navštěvujeme.


Zdroj fotografie: http://www.pamatnik-terezin.cz/



Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

Reakce k článku


Od: Jana - 21.7.2005 - 22:14

No mna by
do koncentraku nikto nedosatal...pozriet sa. A keby som tam bola, urcite by som sa neubranila slzam. Nemozemm pochopit, ze ludia dokazu byt take havada - a tera z vlastne urazila dobytok.


Od: 3lipy - 19.8.2005 - 9:08

Jeden z mých vnuků chtěl jít na vojenskou školu, jeho idol v pubertě byl Hitler. Nešťastní rodiče ho vzali do Terezína, aby viděl kolik lidí zahynulo vinou Hitlera. Místo aby byl otřesen, doslova se vznášel při jeho porohlídce, lítal z cely do cely jak u vytržení. Zásobila jsem ho literaturou o válce a Hitlerovi. Výsledek byl, že po čase místo školy vojenské, studuje školu výtvarnou a je v ní výborný. Zaplaťpánbů.


ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0936 s