Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  pátek 19.4.2024, svátek má Rostislav 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Sklepácký Mazaný Filip v televizní premiéře na HBO

02.09.2005   redakce   Film   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Sklepácký Mazaný Filip v televizní premiéře na HBOV neděli 11. září od 20:00 hodin bude na filmovém kanálu HBO v české a slovenské televizní premiéře uvedena kriminální komedie Václava Marhoula oceněná dvěma Českými lvy MAZANÝ FILIP (2003). Ve filmu, který je zpracováním stejnojmenného velice úspěšného divadelního představení divadla Sklep, hrají snad všichni „sklepáčtí“ herci a ty největší hvězdy současného českého filmu.

Hlavní postavou je Phil Marlowe, soukromý detektiv pocházející z pera slavného amerického spisovatele Raymonda Chandlera. Hraje jej český sexsymbol Tomáš Hanák, který svým šarmem dodává postavě dosud netušené, nové rozměry.
Phil je romantický kovboj, poctivý a skeptický dříč, který bere zákon do svých rukou v drsné prérii velkoměst. Odvážný školák, který si píská písničku na cestě kolem hřbitova. Plahočí se za svými případy, které řeší po mnoha omylech, často ztýraný a zmlácený zločinci, nezřídka i policií. Ve světě násilí, nedůvěry a korupce je všechno prodejné. Všechno, kromě jeho samého.

Jeho postava mě zaujala poprvé v sedmnácti letech, kdy jsem četl sbírku povídek Raymonda Chandlera. Zaujalo mě nejenom napětí, ale i úplně jiný styl detektivního vyprávění a hlavně humor, který byl v těch povídkách a románech obsažený. Vždycky mě fascinovala Marlowova tvrdohlavost, nezávislost na ničem a na nikom, jeho vnitřní svoboda a zároveň i vysoká cena, kterou za svojí nezávislost musel platit – teda jeho bezbřehé osamění a z toho pramenící nadhled. Tu hru jsem napsal v době své prezenční služby v socialistické armádě. To psaní pro mě bylo tehdy něčím jako duševní emigrací z ideologické stupidity a ohromující blbosti, kterou našinec potkával na každém kroku,“ říká k postavě Phila Marlowa a k důvodům, jenž ho inspirovaly k napsání hry Mazaný Filip, Václav Marhoul.

Základní dějovou osou příběhu zasazeného do Los Angeles v roce 1937 je zprvu banální a „chandlerovsky“ typické hledání pohřešované osoby. Celý případ je však samozřejmě daleko složitější a Marlowe postupně rozplétá celé zamotané klubko vztahů a motivů. Jako v každé detektivce, významnou roli ve vyšetřování bude mít i přitažlivá femme fatale (v tomto případě herecká diva Vilma Cibulková), mafie a gangsteři (Oldřich Kaiser, Jiří Macháček ad.) anebo i potrhlý psychiatr (Milan Šteindler).

V divadelní hře sklepáčtí herci ztvárňovali hned několik postav. Ve filmu tomu tak není. „Neuměl jsem si představit, že bych v případě filmu použil stejný herecký systém jako na divadle – tedy, že by herci hráli najednou třeba i pět rolí. Fakt, že jsem obsadil i jiné herce, vzali všichni ze Sklepa v pohodě, snad jen trochu s výjimkou Davida Vávry, který chtěl hrát všechno to, co na divadle, tedy i postavu Paola Perruginiho, jinak ve filmu v podání Oldy Kaisera,“ dodává Václav Marhoul. Proto je obsazení tak pestré a hlavně nabité jednou českou hereckou hvězdou vedle druhé. Za všechny kromě „Sklepáků“ jmenujme kromě výše zmíněných třeba Viktora Preisse, Pavla Lišku, Matěje Hádka, Annu Geislerovou, Petra Formana nebo Jana Krause.


Mazaný Filip patřil v roce 2003 k jedním z nejvýraznějších českých snímků. Získal dva České lvy: za kameru (Vladimír Smutný) a výtvarné řešení (Jan Vlasák). Nominován byl ještě i v kategorii nejlepší hudba (Milan Kymlička).
Oba dva vítězové byli oceněni i na filmovém festivalu Novoměstský hrnec smíchu. Mazaného Filipa také Česká filmová a televizní Akademie nominovala mezi tři snímky, které se ucházely o závěrečné hlasování pro výběr filmu vyslaného do oscarového klání o nejlepší zahraniční film. Práce kameramana Vladimíra Smutného byla vyhodnocena jako nejlepší ze všech českých hraných filmů za rok 2003 i Asociací českých kameramanů. Úspěchy slavil rovněž i soundtrack vydaný Supraphonem: filmový magazín Premiere ho označil jako soundtrack měsíce.
A co je snad ještě větším úspěchem: film byl letos na přelomu dubna a května oceněn na Mezinárodním filmovém festivalu v americkém Houstonu v hlavní soutěži stříbrnou cenou Remi, v kategorii Fantasy/Horor.

Nejen výtvarná stránka snímku Mazaný Filip je velice dobrým důvodem, proč si jej nenechat při televizní premiéře 11. září ve 20:00 hodin na HBO ujít. Je to i přehlídka skvělých hereckých výkonů a hlavně humor. Jak je patrné se slov samotného Václava Marhoula: „Cítíte se smutní? Chcete pochovat? Přijďte k nám. (Podpis: Vaše pohřební služba)“



Mazaný Filip oceněn na mezinárodním festivalu v texaském Houstonu

Nejnovějším přírůstkem do bohaté sbírky Mazaného Filipa je prestižní mezinárodní cena stříbrný REMI z hlavní soutěže v kategorii fantasy/horor z 38. ročníku Mezinárodního filmového festivalu v Houstonu, známém též jako WorldFest.
Houstonský filmový festival byl založen v roce 1961 jako třetí filmová přehlídka v Severní Americe po San Franciscu a New Yorku. Z původní přehlídky nezávislých filmů a videí (prý nejstarší na světě!) se v roce 1968 stala mezinárodní soutěž.


Zdroj : Agentura 2MEDIA






Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

Reakce k článku


Od: kubas - 9.11.2005 - 23:11

žasnu.
Tak tahle recenze mě opravdu překvapila. Vždycky jsem si říkal, že bych sám kritiku psát nemohl, protože jsem vůči filmům docela nekritický. Jakkoliv vděčný jsem ale divák, Mazaný filip ve mně nechal díru jako vystřiženou z filmové přestřelky. Tedy pomyslnou. Ještě dlouho po tom, co zmizely z obrazovky poslední titulky jsem nedokázal pochopit, jak se může tolik známých českých herců zaprodat k takové nevýrazné ptákovině. Možná kdyby se udělal cca pětiminutový sestřih z několika vydařených individuálních výstupů (Šteindlerův doktor ok, ale třeba Důškův režisér by tam určitě být neměl), pak by se na to dalo koukat. Provázat ale několik gagů balastem do celovečerního filmu, to byl podle mě krok vedle... A víte, co je na celé věci nejhorší? Říkal jsem si: film nic moc, ale sem tam dobrá hláška. To jsem ale neměl o týden později chodit na Limonádového Joea. Ten kontrast mi vyrazil dech. Takhle vyladěné a svěží filmy se už dneska asi netočí. Výborný film. A samá hláška. A některé se bezostyšně opakují v Namazaném Filipovi...


Od: Hana F - 10.11.2005 - 13:15

Kubas
To není recenze, ale upoutávka na film. Ale vidím, že vy kdybyste jste více rozvedl, to co jste napsal zde, mohl byste napsat recenzi na FIlipa.


ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0351 s