Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  sobota 20.4.2024, svátek má Marcela 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Nedělejte mi boule!

27.07.2005   Martina Bittnerová   Společnost   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Nedělejte mi boule!Vlasy jsou ozdobou hlavy, říká se a tak v touze mít onu ozdobu co nejkrásnější, zvláště my ženy, vyhledáváme kadeřnické služby. Kadeřnický obor zprofanovala léta předrevoluční, kdy většina z nás nosila „slušivý účes“ podle hrnce, který všechny dámy vykonávající toto řemeslo znaly naprosto dokonale. Především v kontrastu kulatého obličeje tento univerzální sestřih vypadal naprosto hrůzostrašně.

Ovšem doba porevoluční přinesla možnost podnikání a tím poměrně zamíchala karty v oboru kadeřnickém. Někteří začali odvážně sledovat trendy ze zahraničí a vyrostly tu stovky salonů, přičemž určitou část z nich založili mistři svého oboru. Konkurence je tedy obrovská a proto logicky by se měla každá kadeřnice, či salon snažit získat zákaznice a to zákaznice stálé. Bohužel většina spíše hřeší na to, že zákaznice jednou přijde, tzv. se spálí, či lépe zhrozí a už se nevrátí, resp. přeskočí do jiného salonu, kde dopadne naprosto stejně jako v tom předchozím. Tuto zkušenost nemám jen já, ale po soukromém průzkumu jsem zjistila, že takto to praktikuje většina mých známých, přičemž dobrá polovina z nich rezignovala a nosí dlouhé vlasy.

Neuvěřitelný příběh

V roce 2001 vyšel v časopisu Linda účes, jehož obdobu naleznete v úvodníku. S tímto obrázkem v ruce jsem za ty čtyři roky obešla několik mi doporučených kadeřnictví, aniž by se jakékoliv kadeřnici podařilo vytvořit alespoň hrubou podobu tohoto střihu. Přitom to vždy vypadalo nadějně, obrázek jsem ukázala, ony na to znaleckým okem mrkly a ani jedna se nesvěřila, že to nezvládne, nebo že to nejde a proč to případně nelze z mých vlasů vytvořit. Přistoupila bych samozřejmě na nějakou rozumnou alternativu, ale tu mi žádná nikdy nenavrhla.


Díl 1. Stoupající adrenalin

Za podivuhodnou považuji schopnost kadeřnic mi vytvořit identický účes, jako by se na mne všechny domluvily, který ovšem absolutně neodpovídá fotografii a vůbec mi nesluší. Místo prostříhaného mikáda mi vytvoří „boule systém“ a to vrchní vlasy do jakési boule na krku přihyzděné štětičkami. Tato úprava může krášlit dívku úzkého obličeje, jemných prořídlých vlasů s labutí šíjí a malým vzrůstem a ne můj kulatý obličej, husté, rovné a tvrdé „hřebíkovité“ vlasy a téměř metr osmdesát výšky.

Díl 2. Jsem nepoučitelná

Někdy v březnu jsem na na návrh své sestry vyhledala jistou údajně šikovnou kadeřnici. Zachování délky si vysvětlila jako zkrácení o deset centimetrů a její rovné zastřihnutí, umně vyfouknuté do obligátní boule, mi vyčarovalo po prvním umytí neromantický splih.
Po této návštěvě a zásahu se mě poprvé v životě držel vztek snad měsíc, pokaždé když jsem se podívala do zrcadla, se mi doslova vařila krev v žilách. Pak mě napadlo ony štětičky ustřihnout, což vypadalo podstatně lépe. Vlasy jsem nechala dorůst a nedávno mě bohužel polapila opět myšlenka zajít si vyškemrat mnou vytoužený sestřih.
A jak jsem dopadla?

Díl 3. Nechoďte do Fazety

Moje kamarádka mi totiž doporučila salon Fazeta sídlící v Lipové ulici v Praze 2. Kontakt uvádím záměrně, abyste milé čtenářky věděly, kam nechodit, ač se tím dopouštím reklamy.
Už první kontakt mě měl varovat a odradit! Když jsem vytočila číslo salonu, ozvala se krajně nepříjemná dáma, jež mě odzbrojila otázkou, zda spěchám a zda bych se chtěla dostavit tento týden. Nevím, jestli stále ještě zůstala myslí v minulém režimu, ale snad žijeme v době, kdy si člověk může objednat službu v co nejkratším intervalu a ne na ni čekat měsíc. Nakonec mě objednala hned na druhý den večer.
Zmíněný salon působí na první pohled sympaticky, stěny zdobí fotografie spokojených „VIP“ klientů – např. Nadi Konvalinkové a dalších.
V salonu mě přivítala mladá dívenka s velmi hezkým účesem na své hlavě, což ale zapomněla přenést i na hlavu mou.
Hádejte, co mi vytvořila?
Přestože jsem měla sebou onu fotografii, opět mi vykouzlila to, co její předchůdkyně. Pochopitelně až doma jsem zjistila po opláchnutí stav svého sestřihu a to že mi mou tvář ozdobila nefalšovanou boulí se štětinkami. Ty šly nekompromisně ihned dolů. Ani melír se zrovna dvakrát nepovedl, i když viděla jsem i horší. Nedopadl zřejmě nejhůře, neboť oné slečně s ním poradila kolegyně!
Doma se znovu ve mně vzbudily negativní emoce a měla jsem chuť sama sobě vlepit jednu zprava a druhou zleva, protože bych snad těch 695 Kč raděj propila, než je tímto způsobem promarnila.

Díl 4. Ať žijí strašidla

Výmluvným mementem pro mě byl okamžik setkání s kamarádkou Petrou, jíž jsem den před mou kadeřnickou anabází namíchala červeno-fialový odstín a vlasy jí nabarvila. Zatímco já od profesionálky vypadala jako strašidlo, kamarádka pohazovala oslnivou hřívou.
I Petra nasbírala velmi špatné zkušenosti s kadeřníky a proto už se výhradně svěřuje do mým rukou. Inu, barvit druhým hlavu mě těší a mám v tomto směru téměř čtrnáctiletou zkušenost.
Dokonce mě napadla hříšná myšlenka nechat se v tomto oboru vyškolit, vždyť mé okolí by to jenom uvítalo. Bohužel kurz stojí kolem 15 000 Kč a tak si prozatím musím nechat zajít chuť…






Předmět doličný - účtenka za můj poslední "super účes"

Zdroj fotografie v úvodníku: google.com


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

Reakce k článku


Od: Gwen Gallowglassová - 27.7.2005 - 17:29

Sestřih
Já mám sestřih z pánského za šedesát a jsem spokojená :o)) Ale mým nesplněným snem zůstane rovné mikádo, moje vlny jsou v delším stavu nespoutatelné... Tak si můžu vybrat, vypadat jako Rozárka nebo naivka z třicátých let s vlnami okolo obličeje :o)))


Od: Ada - 27.7.2005 - 17:36

Vlasy
Za cely svuj zivot jsem byla u kadernika asi 3krat.Poprve me tam v 5letech odtahla ma matka, pak v obdobi puberty a naposledy pred 5lety. Vzdycky jsem, uz od skolniho veku touzila po dlouhych vlasech. Me plany mi kazila maminka, ktera me pravidelne strihala podle hrnce a delala mi ofinu.Takze ted mam vlasy skoro az na zadek, averzi na ofinu a holice.Vlasy mi taky barvi kamaradka a musim rict, ze to umi moc dobre.A konecky mi zastrihava moje svagrova.Ale ne kazdemu, tak dlouhe vlasy sednou, mam sousedku, ktera nosi kratky sestrih a nekdy vypada po navsteve kadernika naprosto priserne.Takze chapu tvoje rozhorceni. Ja jsem v tomhle opravdu stastna zena, usetrim cas, nervy i penize. A po nezdarenem zakroku, nemusim hledat ve skrini kulicha nebo satek :)


Od: martina - 27.7.2005 - 17:36

No možná v těch 60 kč bude to "gro" celé věci:-) Když si uvědomím, že já dala 10 x tolik.-.)No nic, za blbost se platí, že?


Od: martina - 27.7.2005 - 17:40

Ada- léta jsem spoléhala na vlas dlouhý, pak mi to jedna dobračka ostříhala... No a od té doby se plácám. Musela bych se nechat odvelet někam na Antarktidu, abych si to nechala odrůst, v jisté fázi mi to totiž vždycky začne rozčilovat.-)


Od: Gwen Gallowglassová - 27.7.2005 - 17:42

Sestřih
Zapomněla jsem dodat, že jsem mimopražská, ale naše město má téměř třicet tisíc obyvatel, tak by to zas takový cenový rozdíl být neměl... Když mě popadne "parádivá" a jdu k ženské kadeřnici, tak to stojí 160 korun komplet. Ale tam chodím jen před důležitými akcemi, maximálně jednou ročně...


Od: Gwen Gallowglassová - 27.7.2005 - 17:58

2 Ada
Kulicha nebo šátek? Proč? Kdyby se mi to někdy stalo, tak půjdu schválně bez čehokoli na hlavě a udělám z nepodarku novou módu, ne? .o)


Od: Ada - 27.7.2005 - 18:13

Gwen
no jasne, delam si srandu.Navic nekdo vypada vic debilne v kulichu, nez v nepovedenem ucesu.


Od: martina - 27.7.2005 - 19:12

A propos včera jsem viděla dívčinu,co měla ten účes, co mi furt milé kadeřnice tvoří, rozdíl mezi náma byl ten,že ona měla světlý jemný vlasy, úzký obličej a 150 cm


Od: Martina - 28.7.2005 - 12:44

Na netu jsem už četla,že jedna dívčina po zásahu kadeřníka musela nasadit na půl roku paruku...


Od: Adleta Konvicová - 1.8.2005 - 18:01

S kadeřnictvím jsem dlouho nekamarádila. Tatínek ze mne chtěl kluka, tak jak to asi mohlo dopadat. Ježci u nás přebývali do osmi let.
Dlouhé vlasy jsem měla až v pubetrě, do té doby, než mi je jedna o dva centimetry zkrátila. Správně řečeno o minimálních dvacet.
Pak mi jedna originálně ostříhala ofinu. Nad obočím normálně a nad nosem o 5 cm kratší.
Další mi nastěhovala vši, asi jich měla moc.
Zlom nastal asi před třemi lety, kdy mne v lázních na Slovensku holky ukecali na melír. A teda, to bylo za pětset, ale stálo za to, fakt vydrželo skoro půl roku.
Tři roky mám svou kadeřnici. Mám své ceny, třeba na svatbu mi vymodelovala úžasný účes za padesát. Střapáče mi holt sedí.
Melír taky a nedělá je draze, bohužel jsem těhotná a to se nesmí, takže odrůstám, až porodím, tak první, co bude, tak k naběhnu k holičce a upřímně ať to stojí, co stojí. Myslím, že si to zasloužím.


Od: Witchka - 1.8.2005 - 19:23

Já teda navštívila taky jeden salón. A zaplatila jsem 430,-- a to bez melírování či barvení. Přišla jsem s tím, že se chci nechat ostříhat. Pěkně jsem si naběhla, slečna bez zeptání, mi masírovala pokožku na hlavě, naplácala na vlasy kde co, ostříhaná jsem byla pak už celkem rychle, ale cena byla opravdu děsivá.

Jinak teda dlouho jsem nosila dlouhé vlasy, ale opravdu to ke mně nejde. Takže chodím ke kadeřnici aspoň 5x do roka. Nejdřív jsem navštěvovala kadeřnici v našem menším městě, jenže dojíždět za kadeřnicí se vždy nedá, takže po ozkoušení salónu jsem trochu vyzvidala, kam chodí mé kamarádky z Prahy. Nakonec jsem byla u jedne kadeřnice v Modřanech, která má kadeřnictví v přízemí paneláku. Ostříhala mě a nestálo to moc, už netuším kolik. Jenže první moment byl děsivý. Měla jsem to takové divoké. Byla jsem nešťastná, ale po umytí jsem zjistila, že to přeci jen je můj učes, jenom jsem to měla moc nafoukané, takže jsem měla hlavu jak melouna :8)

Mám velkou výhodu, tenhle účes mám ozkoušený a vím, že mi sedí. Navíc to mám často trochu jiné, podle toho, jak si to vyfoukám.

Jinak přeji šťastný lov při hledání dobré kadeřnice :8)


Od: martina - 1.8.2005 - 20:26

Adleta - no s těma veškama to je hustý a doufám, že mě nikdy nic takovýho nepotká... To bych se asi zbláznila.
Witchka. tak to gratuluju k nalezení té pravé kadeřnice:-) To mě se přihodit ani nemůže, začínám si připouštět představu, že nechám vlasy narůst - je to levnější a bez nehod:-)


Od: Katka - 6.8.2005 - 16:06

Fazeta
Milá Martino, nedá mi to jinak než na váš článek reagovat. Kadeřnictví Fazeta moc dobře znám, chodím tam pár let a zrovna k Verče, a neznám lepší a šikovnější kadeřnici, která mi vytvoří vždy perfektní účes. Jestli to nebude tím, že nejste soudná a vůbec vás názor odborníka nezajímá, protože po tolika neúspěšných pokusech by se každý jiný předem zeptal, zda lze něco takového na daném typu vlasů vytvořit.Takže vám doporučuji trochu více soudnosti a ptát se


Od: Martina Bittnerová - 6.8.2005 - 17:49

Katka-řekla bych, že soudnost mám zatím docela dobrou. Prostě to, co mám na hlavě, to je více než šílené. Jistě se obě shodneme, že pro kulatý obličej asi nebudou nejvhodnější dvě boule kolem něj.
Nechci hanět kadeřnický um sl. Veroniky, na druhou stranu já jsem s tím, co mi vytvořila na hlavě, spokojená nebyla... A to se prostě stává! Nevím, proč bych měla při placené službě zpytovat své svědomí.
Nebo Vy zpytujete své svědomí, když např. nesete boty k opraváři? To je totiž rovněž služba...


Od: Katka - 6.8.2005 - 19:14

Ale v tom je snad rozdíl? Obuvník mi nebude dělat nové boty, ale opraví staré, přesně tak jak vypadaly. Chci říct jen,že když sama dobře víte, že vám ten účes nikdy slušet nebude, nejste na něj vhodný typ tak proč ho pořád chcete a nekonzultujete s kadeřnicí? Je fajn, když kadeřnice začne účes řešit sama od sebe, ale člověk má pusu a měl by se v případě potřeby zeptat a zajímat a ne si pak jenom stěžovat, vždyť už jste takhle dopadla po několikáte. Vraťte se do Fazety a řekněte jim, že chcete, aby z vás udělali kočku, věřte oni to vážně dokážou


Od: Martina - 6.8.2005 - 19:30

No já jsem dokonce přesně specifikovala, co chci, ale slečna nakonec od toho ustoupila, nekonzultovala a udělala boule...Ale fajn, ono to doroste, vzadu jsem si to ustříhla, já to přežiju... Do Fazety už mě nedostane nikdo ani heverem... Pravděpodobně nechám vlasy odrůst, narůst...:-)


Od: Mizerie - 14.8.2008 - 11:09

Moje milá sestro :-


Od: Mizerie - 14.8.2008 - 11:21

Moje milá sestro :-)
Pěkné článečky tu píšeš...:-) Ale musím tedy napsat... znám spousty nespokojených lidí, kteří mají za sebou nepočítaně špatných zkušeností s kadeřníky.
Já mám naopak báječné.... už více jak 4 roky. Právě z toho salonu, který se mnou navštívila i moje sestra o kterám píše ve svém článku. Upřímně to nechápu, moje kadeřnice mi kouzlí na hlavě uz přes 4 roky každé 2 měsíce jiný účes, doslova u mě hýří fantazíí a často mám na hlavě to co nepotkám u jiné slečny. A jde jen třeba o jiné detaily... jiný postup při střihu na základě jiných střihacích vymožeností jako je - břitva, efilačky atd. Neumím se představit si nejít upravit střih a barvu alespoň každé 2 - 3 měsíce. Nemám ráda stereotyp a tak potřebuji kreativního kadeřníka.. který se u mě fakt nadře, protože mám tvrdé vlasy jako moje sestra. Nevím jestli to je tvarem mého obličeje, který mám užší než sestra. Každopádně, bych přála najít každému toho "svého" kadeřníka... protože je moc fajn pocit, nosit na svém těle hlavu která vám sedne :-)) Samotné mi nejde do hlavy množství těhle špatných zážitků z návštěv kadeřnických salonů od okolí.


ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0369 s