Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  čtvrtek 18.4.2024, svátek má Valérie 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Výběr z pořadů České televize

30.07.2005   redakce   Film   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Výběr z pořadů České televizeStředa 3.8.
Čtvrtek 5.8.
Pátek 6.8.

STŘEDA 03.08.

ČT1 20.00 Banánové rybičky
V rámci cyklu letních repríz divácky nejúspěšnějších vydání z dosud natočených 264 Banánových rybiček vám dnes nabízíme opravdový unikát - jde o jediný pořad, ve kterém se Halina Pawlowská setkala pouze s jedním hostem.
Tehdy v roce 1999 jím byl vynikající slovenský herec Marián Labuda a řeč byla především o tom "jak přežít diety". A mohli jste se v něm dovědět, jak se lze s tímto ožehavým problémem vyrovnat třeba v takové mezní situaci, kdy vám milující maminka pošle velkou sklenici zavařených husích jater…
Opakování: 06.08., ČT1., 09.08., ČT1

ČT2 20.00 EVROPSKÝ FILM
Best
Je jednou z fotbalových legend. Spolu s Pelém, Maradonou, Beckenbauerem a Cruyffem je považován za jednoho z pěti největších světových fotbalistů všech dob. Na příčky nejvyšší vystoupil ve velice mladém věku. Když se v r. 1968 Manchester United stal (především díky němu) vítězstvím nad Benficou Lisabon držitelem Evropského poháru, bylo mu pouhých 21 let. Deset let patřil k miláčkům národa, jeho popularitu v té době bylo možno srovnávat snad jen se slávou a oblibou Beatles. Na rozdíl od nich ovšem George Best neunesl slávu, peníze a zbožňování šílících fanynek. Na řadu přišel alkohol, drogy, skandály a vězení. Z muže, který chtěl dobýt svět, se stala chátrající troska. Přece však v sobě nakonec našel sílu se zvednout. Dnes žije ze svou ženou v Anglii, pořádá po celém světě přednášky a pro Sky TV komentuje některé sportovní přenosy.

Film, který se pokouší zmapovat několik desetiletí jeho mimořádně dramatického života, je autorským dílem manželské dvojice Mary McGuckianové a Johna Lynche. K práci na něm je inspiroval dokument o Bestovi, který náhodou v r. 1994 založili do videorekordéru a od něhož, jak říká Mary, se nedokázali odtrhnout. Společně pak napsali scénář, Mary se ujala režie a John hlavní role. Poradce jim dělal sám George Best, který byl s výsledným tvarem, jak se sám vyjádřil, nadmíru spokojen.

ČT2 22.00 Filmopolis
Dokumentární film má ve Spojených státech obrovskou tradici, a jeho dějiny jsou plné slavných jmen. Snímky amerických dokumentaristů často vypovídají o Americe víc, než desítky hraných filmů: a na rozdíl od hollywoodského pozlátka přinášejí pravdivý obraz současného světa. Obraz, který provokuje, klade neobvyklé otázky, a někdy bývá napínavější a dramatičtější než všechny vymyšlené příběhy dohromady. Toto vydání Filmopolisu je věnované některým z nejvýraznějších osobností současné americké dokumentární tvorby.
Mezi nejznámější postavy současného amerického dokumentárního filmu rozhodně patří Errol Morris. Jeho film The Thin Blue Line (Tenká modrá čára) z roku 1988, který rekonstruuje případ brutální vraždy dallaského policisty Roberta Wooda, se zapsal do dějin světového dokumentu: Morris v průběhu natáčení natolik zpochybnil vinu odsouzeného Randalla Adamse, až musel být proces obnoven a Adams byl po jedenácti letech, strávených nespravedlivě ve vězení, osvobozen. Morris ovšem dokáže najít bizarní a absurdní stránky skutečnosti i v tak zdánlivě banálních a všedních tématech, jako je portrét malého městečka nebo hřbitovy pro domácí zvířata. Amerika je v jeho nevšedních filmech opravdu velice podivné místo...
Odvrácenou stránku amerického snu, a to s pěkně kousavým černým humorem, ukazuje ve svých filmech další slavný dokumentarista, Michael Moore. Vyzbrojen mikrofonem a minimálním štábem natočil další ze základních snímků amerického nezávislého filmu: dokument Roger And Me (Roger a já), mapující vzestup a pád rodného FlinLu: vzorového městečka proslulé firmy General Motors.
Mezi největší provokatéry současné americké scény patří nesporně Nick Broomfield: i když je původem Angličan, filmy, které točí o Americe, patří dnes už do pomyslného zlatého fondu amerického dokumentu. Dalo by se téměř říct, že co film, to skandál: jejich hrdiny jsou například slavná hollywoodská madam Heidi Fleissová, první ženská masová vražedkyně na světě Alleen Wuornosová, dívky z americké armády i z drive-in nevěstince u Las Vegas, nebo pracovnice luxusního sado-masochistického salonu... Jeho zatím poslední film o Kurtu Cobainovi natolik rozčílil Cobainovu vdovu Courtney Love, že ho zakázala promítat.
Vedle těchto dnes už slavných jmen ovšem vyrůstá ve Spojených státech celá nová generace talentů. Mezi nejvýraznější z nich patří například dvojice Joe Berlinger a Bruce Sinofsky, jenž se proslavila filmem Brother´s Keeper, záznamem procesu se zaostalým a nevzdělaným farmářem, obviněným z vraždy svého bratra. Přicházejí však další a další: a o mnohých z nich ještě určitě brzy uslyšíme.
Opakování: 04.08., ČT2., 07.08., ČT1

ČT2 23.05 Zblízka
Ceny bez ceny
Vznik tohoto dokumentu byl vyprovokován letošní odmítavou reakcí některých umělců na nominaci na některé z hudebních či filmových ocenění (Iva Bittová či Petr Zelenka). Jejich důvody byly různé, přesto se vynořují stále podobné otázky - jací lidé jsou dnes u nás vlastně oceňováni? Není těchto cen na našem malém kulturním políčku přece jen trochu moc a nedostávají je stále titíž lidé? Jakou úroveň mají české galavečery s cenami spojené? Nakolik potřebují být oceňováni samotní umělci a nakolik je to v zájmu firem, které na umění či zábavě vydělávají peníze? Dokument tvoří nejen záznamy z udělování prestižních ocenění různých oborů (Gramy, Český lev, Ceny Thálie), ale i rozhovory s umělci účastnící se udělování cen skromnějšího významu (Cena Alfréda Radoka. Dřevěný Andrej, Volby rocku) o rozdílech mezi nimi.


ČTVRTEK 04.08.

ČT1 10.05 Hans Christian Andersen (1/2)
Patnáctiletému svéráznému mladíkovi předpověděla cikánka, že přijde den, kdy ho bude uctívat celá Kodaň. Jediný syn z chudé venkovské rodiny žil od malička ve vlastním světě fantazie. Přesně takovém, jaký přenesl později do svých příběhů. S rukama plnýma loutek vyprávěl své historky všem, kteří ho poslouchali. Jeho cílem byla Kodaň, kde se sny chudého venkovana mohly proměnit ve skutečnost. Jakoby se i jeho nenaplněná láska ke krásné operní pěvkyni a zároveň přízeň nešťastné dívky Jetty staly inspirací k takovým pohádkám, jako je "Malá mořská víla" či "Sněhová královna". V dvoudílném americkém životopisném filmu o muži s duší dítěte, který dokázal, aby mu naslouchaly další generace, uvidíme Kierana Bewa, Emily Hamiltonovou či Jamese Foxe. Snímek byl inspirován autobiografickým románem "Pohádka mého života". Česká televize jej uvádí na počest dvoustého výročí narození slavného spisovatele.

ČT1 18.30 Výprava za českými čerty - nový seriál České televize vždy v pondělí a ve čtvrtek v 18.30 na ČT1
Souboj na Řípu
Koňské spřežení nezdolných badatelů, kteří se pod vedením Jaromíra Štětiny snaží odhalit čerty, kteří dodnes řádí v naší krásné zemi, míří k památnému Řípu. V minulosti byl totiž tento líbezný kopec místem tradičních soubojů mezi silami dobra a zla. Jedna z pověstí vypráví o souboji v hodu kamenem mezi čertem a sv. Jiřím. V místě dopadu čertova kamene mezi Buděhosticemi a Chržínem stával menhir, který ale záhadně zmizel. Ve Velvarech, v místě dopadu kamene sv. Jiří, stojí dodnes kostel. Badatelé se pokusí kameny nalézt a donést na Říp, aby byla obnovena původní rovnováha dobra a zla, neboť dnes zlo vítězí.
Opakování: 06.08., ČT1., 10.08., ČT1

ČT1 23.45 Vraždy v ulici Morgue
Píše se rok 1899, když se v potemnělých ulicích Paříže objeví záhadný vrah. Své oběti, jak se zdá, si vybírá bez motivu a napadá je s obzvlášť velikou zuřivostí. Obyvatelé francouzské metropole si nemohou být jisti ani ve svých příbytcích: jednoho dne totiž neznámý zabiják zavraždí a zohaví dvě ženy přímo v jejich bytě, ve třetím patře domu v ulici Morgue. Nepochopitelné je, že po hrůzném činu byly dveře i okna zamčeny zevnitř a že peníze obětí zůstaly na svém místě. Pachatel nebo pachatelé měli podle všeho nadlidskou sílu, vždyť kdo by dokázal napěchovat tělo oběti do úzkého komína od krbu? Výpovědi svědků se rozcházejí a policejní prefekt se svými lidmi je v koncích. Jediný, kdo by mohl záhadu rozluštit, je bývalý policejní detektiv Auguste Dupin se svým brilantním úsudkem, logickým myšlením a schopností vcítit se do druhého. Jenže zestárlý detektiv je po dvaačtyřiceti letech služby v nedobrovolné penzi a je prefektovým zapřísáhlým nepřítelem. Naštěstí jej události nenechávají úplně chladným. Spolu se svým kmotřencem Phillipem se Dupin na vlastní pěst přece jen vydává ohledat místo činu. Zamčený pokoj, brutalita vražd a také jejich iracionálnost jsou pro policisty záhadou. Pro Dupina naopak vodítkem k řešení...
Významný americký básník a spisovatel Edgar Allan Poe (1809–1849) se věnoval především poezii, avšak kvůli obživě musel psát i prozaické povídky, většinou s hororovými či mystickými náměty. V pěti z nich, mezi něž patří i Vraždy v ulici Morgue, využil nezvyklý způsob vyprávění, ve kterém hlavní hrdina brilantní rozumovou úvahou nachází ukrytý poklad nebo řeší záhadný kriminální případ. Tak vznikly vůbec první opravdové detektivky v dějinách literatury a Auguste Dupin se stal předchůdcem všech velkých postav tohoto žánru, včetně Sherlocka Holmese či Hercula Poirota. Vraždy v ulici Morgue obsahují též záhadu zamčeného pokoje - motiv, na kterém později předváděl svůj důvtip každý slušný autor detektivních příběhů.

ČT2 15.50 GEO: Volné potápění
Film "Magická hlubina" patřil svého času ke kultovním snímkům. Popisoval fascinaci dvou mladých mužů mořskými hlubinami a seznámil širokou veřejnost s principy volného potápění. Při něm je nejdůležitější se potopit co nejhlouběji bez použití kyslíkové bomby. My se dnes seznámíme se Svenem Peszukem z Lipska, ale i s nedávnou světovou jedničkou Kubáncem Pipinem Ferrerasem a jeho francouzskou ženou Audrey. Tým GEO je zastihl ve chvílích hlubokého soustředění při pokusu o jeden z Pipinových rekordů. O pár let později svět šokovala zpráva, že Audrey přišla při jednom z ponorů o život ...
Opakování: 05.08., ČT2

ČT2 21.40 Filmový klub
Postava k podpírání
Pavel Juráček (2. 8. 1935 - 20. 5. 1989) natočil jako režisér pouze dva celovečerní filmy, Každý mladý muž (1965) a Případ pro začínajícího kata (1970). Než mu normalizace zabránila v další filmové práci, stačil se do dějin české nové vlny zapsat také spoluprací na dílech jiných režisérů. Jedním z nejvýraznějších Juráčkových děl je středometrážní snímek Postava k podpírání, natočený ve spolupráci s režisérem Janem Schmidtem. Absurdní příběh jasně poukazuje na inspiraci dílem Franze Kafky: Spořádaný muž jménem Josef Kilián (jehož iniciály odkazují na iniciály hlavní postavy Kafkova Procesu) narazí ve svém městě na půjčovnu koček. Bezmyšlenkovitě si jedno zvíře vypůjčí, ale když ho chce druhý den vrátit, zjistí, že krám z ulice zmizel. Zpozdné narůstá každým dnem do závratných výšek, a tak chce zoufalý Kilián kočku vrátit. Ale úřady se k existenci podivné instituce nehlásí...
Juráčkův a Schmidtův film i dnes překvapuje dokonalým vytvořením absurdní atmosféry a vizuálními nápady (např. záběr, v němž hrdina stoupá nahoru po točitém schodišti, ale zároveň se "vrací" do nižších a nižších pater). Podle názoru některých diváků a kritiků se oba čeští autoři vyrovnali s kafkovským tématem lépe, než jeden z nejlepších filmařů všech dob Orson Welles, jenž natočil adaptaci Procesu.


PÁTEK 05.08.

ČT1 16.05 Navštívenka
Návštěva u populárního herce Tomáše Töpfera, který vypráví o nelehkém životě svých rodičů za války, o svém dětství a také o herecké profesi. Svěřuje se také se svým snem dokončit rekonstrukci pražského Divadla Fidlovačka, které v době vzniku vyprávění bylo v troskách a problémy s tím spojené byly obrovské. Nakonec se vyznává ze své lásky ke svým starým automobilům.
Opakování: 10.08., ČT2

ČT1 20.00 Otec a otec
Tristan uteče z domova, což není v šestnácti letech zas tak překvapivé, avšak přidá se k pochybné partě. Otec mladíka nedokáže nic podniknout, a tak se bezradná matka uchýlí k riskantní lsti: přesvědčí své dva někdejší přátele - rozcitlivělého smolaře Pignona (Pierre Richard) a mužného sangvinického novináře Lucase (Gérard Depardieu), že oni jsou skutečnými otci ztraceného chlapce, a je tedy jejich povinností syna zachránit a vrátit do matčiny náruče. Oba otcové, kteří samozřejmě o sobě vzájemně nevědí, okamžitě podlehnou volání krve. K ctižádosti najít syna se připojí nevraživá ješitnost, co se otcovství týče. Četná úskalí a nebezpečí nutí oba soupeře vzájemně se ochraňovat a tak se mezi nimi postupně vytvoří až dojemně ohleduplné pouto, které mnohé překoná a je na celý život.

ČT1 21.50 Uvolněte se, prosím! .. s Janem Krausem

ČT2 20.00 Zázračná planeta: Tajemný svět medojedů z Kalahari

ČT2 22.10. Dokumentární klub: Televize BBC - okno do světa
Během uplynulého půlstoletí britská rozhlasová a televizní společnost BBC ukazovala ve svých pořadech současný svět v celé jeho nekonečné pestrosti a proměnlivosti. Zprávy, příroda, věda, umění, záhady minulosti a divy světa - BBC si dala za úkol prozkoumat téměř každý aspekt vědění a zkušeností.
Tím naplňovala krédo svého prvního ředitele lorda Reefa, které znělo, že BBC má informovat, vzdělávat a bavit a zavést lidi na místa, kam se nikdy nedostanou a ukázat jim světy, které nikdy neviděli.
I na našich obrazovkách se objevila řada filmů a cyklů z produkce BBC - a ty nejlepší si v tomto pořadu budete moci připomenout.

Zdroj: Česká televize Skladba a koordinace programu



Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0459 s