Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  sobota 20.4.2024, svátek má Marcela 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Život je všude

24.08.2005   Jindřiška Kodíčková   Literatura   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Život je všudeSamizdatový sborník sestavil v roce 1956 Josef Hiršal a Jiří Kolář. Původně to byl soubor strojově psaných listů, opatřený otvory děrovačkou, později svázán do pevných desek.

Poprvé se v něm sešla významná generace mladých básníků i prozaiků (J.Kolář, J.Hiršal, J.Zábrana, E.Juliš, J.Škvorecký, B.Hrabal, V.Havel, M.Hendrych a J.Kuběna), která se svojí tvorbou zásadním způsobem vymezila od tehdy uznávaného socialistického realismu. Nejen tvorbou, ale i postoji, což jim vyneslo nemírný zájem státní cenzury a odsoudilo je na okraj literární společnosti. Setkáváme se zde s texty, které po únoru 1948 nemohly volně vycházet (J. Hiršal a J. Kolář) anebo těmi, které ještě na publikování čekaly.

Almanach zahajuje prózou B. Hrabala. Syrově a drsně, zároveň tragikomicky poučně vyznívá povídka Umělé osudy. Vůbec Hrabalova tvorba, na první pohled lidová, hospodská, ukrývá v sobě břitké odhalení naší malosti.

J. Škvorecký, skrytý pod pseudonymem Josef Pepýt, představuje kapitolu z románu Jednoho dne v máji, jistě by bylo lepší přečíst ho celý, než pouhý útržek. Třeba poslouží jako vodítko k hledání další tvorby dnes uznávaného autora.

E. Juliš se prezentuje ukázkou Půlka života, o rychle skončené lásce.
Vycházejí tu i jeho plamenné básně zahřáté žhnutím ingotů i zchlazované utrpením nemocných, jež jsou ve své bolesti vždycky sami. I lásky jsou nenaplněné, prázdné, míjející. Tak viděl svět, Juliš, básník zmaru, bolesti, ale snad i naděje.

M. Hendrych popisuje „ rodinnou idylu“ při návštěvě strýce Bernarda, dost nechutně drastickou povídkou Krysy ukazuje animálnost „ prostých lidí“.
Úžasné jsou básnické koláže J. Koláře, v nichž nahlíží zrcadlovými pohledy na jednu a tu samou věc (Matka a dcera Zobalovy).

J. Hiršal se představuje Čtyřmi básněmi v próze a čtyřmi ve verších.

J. Zábrana předvádí první verze svých sentimentálních věčně nedokončených a hledajících básní z vydaných sbírek ( Černá lyrika, Anály, Léta s Helmutem).

Krásnými básněmi ( sbírky Jiný vesmír, Základy geometrie), a autorstvím teoretické stati o Karlu Součkovi, malíři naší doby, se představuje J. Kuběna (pod původním jménem J. Paukert.).

Autorem poslední eseje o prózách B. Hrabala, je nejmladší ze spisovatelů, V. Havel, který se zároveň prezentuje cyklem básní. Zaujal mě verš: ...jsme zde a nezbývá nám než souhlasit, neboť nesouhlasit by bylo nesouhlasit s vlastní existencí. Je těžké žít bez práva volit si svůj život, ale žít je nutné...“ možná by se s realitou měli seznámit dnešní křiklouni, kteří jsou mnohem mladší, než by si tu dobu pamatovali, ale šmahem odsoudí pomalu všechny, kteří v době nelehkého bytí třeba jen dýchali. Návod na zmírnění těžkého údělu vidí v lásce.


Vydání této sbírky se v současné době může jevit poněkud anachronické. Vychází přece díla všech záměrně opomíjených, či dokonce zakázaných autorů v jejich celistvosti, ne pouze útržky tvorby, které prezentuje almanach. Zajímavou se jeví určitě historie sepsání a šíření samizdatového svazku. Vydání ale nepovažuji za samoúčelné, spousta lidí se těžko orientuje v záplavě knih různé kvality a možná přečtení, můžeme říci, krátkých upoutávek, může přenést zájem ke komplexní četbě autora.

Vydalo nakladatelství PASEKA v roce 2005

Zdroj fotografie:www.paseka.cz




Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

Reakce k článku


Od: Jindřiška Kodíčková - 23.9.2005 - 12:26

opravuji
nepřesnost u článku. Přepracovaný text "Jednoho dne v máji" se stal úvodní kapitolou románu "Zbabělci", který poprvé vyšel v prosinci 1958.


ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.044 s