Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  čtvrtek 18.4.2024, svátek má Valérie 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Martin nepokřikuje sprostě

01.11.2005   Pavla Králová   Hudba   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Martin nepokřikuje sprostěColdplay
Ještě dnes, pokud se někoho zeptám, zda zná tuhle kapelu, nebo alespoň, jestli mu její jméno něco říká, často odpoví, že nikoliv. Dost dobře nechápu důvod - možná už není melodický rock, jež hrají v módě, nebo se u nás větší mediální pozornost věnuje jiným kapelám. Nevím. Mnoho lidí pak zná jen jejich frontmana, Chrise Martina.

Coldplay, čtyřčlennou chlapeckou skupinu z Britských ostrovů, založili kluci v roce 1996, kdy ještě studovali na univerzitě. Dali se dohromady kvůli společné touze hrát a vyjádřit se a samozřejmě - kvůli slávě, což Martin v mnoha rozhovorech snad až trochu příliš zdůrazňuje. Těžko říct, zda to myslí jako vtip, či ne...Dalšími členy kromě Martina (zpěv, piáno, kytara) jsou Guy Berrymann (basová kytara), John Buckland (kytara) a Will Champion (bubny). Většinu písní má na svědomí Martin. Za vzor skupiny platí Radiohead .

Coldplay skutečně zcela nezapadají do klasického šuplíku pro rockové kapely. Hrají melodický rock, ale tak zvláštně citlivý, někdy bolavý, neobyčejně výstižný, krásný. A hlavně - zdá se, že nemají hvězdné manýry. Martina si kritici často berou na mušku za to, že se málo prosazuje a neposkytuje divákům téměř žádnou hvězdnost (tj. nepokřikuje na ně sprostě a nedává tak najevo svou nadřazenost) a to prý diváci potřebují. Můžeme nesouhlasit, to záleží na každém z nás, faktem ale každopádně zůstává, že Martin je podivnou osobností, vymykající se zcela světu rockových stars. Nepije alkohol, tvrdí, že se bojí žen. Roku 2003 se stal manželem herečky Gwyneth Paltrow, s níž se mu v roce 2004 narodila dcera Apple Blythe Alison Martin. Ostatní členové kapely v tomto směru příliš nevynikají a o jejich osobních životech se toho mnoho neví. Kapela se aktivně zapojuje v charitativní oblasti, roku 2003 protestovala proti válce v Iráku, a rovněž vystoupila na koncertu „Live 8“ 2.7. letošního roku.

První studiové album, pojmenované „Parachutes“ (Padáky) skupina vydala v roce 2000, vstupem do nahrávací společnosti si však nenechala vzít svůj názor na hudbu a to se vyplatilo - první desky se prodalo více, než 5 milionů. To bylo obrovské překvapení pro všechny. Největších úspěchů se tehdy dočkaly skladby „Yellow“ a „Trouble“. Diváci i kritika se vzácně shodli a jemný, upřímný projev kapely ocenili v roce 2001 cenou British Award i Grammy.

Coldplay, kapela známá pro svou touhu po dokonalosti, svoje druhé album dokončila původně ještě v roce 2000, pak si ale jeho vydání rozmyslela a deska „A Rush Of Blood To The Head“ (Nával krve do hlavy) vyšla nakonec až v roce 2002. Opět se setkala s neobyčejným úspěchem a dostala několik cen (britských i amerických). Zvláště oblíbenými se staly skladby „In My Place“, „Politik“, „The Scientist“ nebo „Clocks“.

Třetí studiové album s názvem X&Y pak vznikalo přibližně dva roky a několikrát se přetáčelo. Nakonec vyšlo 6.6.2005 a sklidilo mimořádný úspěch současně na britském (téměř 0,5 milionu nosičů za první týden) i americkém (730 tisíc nosičů za první týden) trhu (do té doby se to podařilo jen Radiohead s albem „Kid A“) a ve 22 zemích se vyšplhala na první místo v albovém žebříčku. Zlé jazyky ovšem tvrdily, že album X&Y ve skutečnosti za moc nestojí a že se prodává pouze proto, že ho stvořili Coldplay. To přenechám na každém, ať posoudí. Já si ovšem myslím, že patří mezi alba, které si nestačí poslechnout jednou, musí se opakovat víckrát, až dokud se nedostane „pod kůži“. Domnívám se, že stejně jako předchozí alba obsahuje mimořádné skladby. Jako celek zní skutečně poněkud odlišně - jak kapela slibovala, ale zásadně nemohu říci, že by se tímto albem Coldplay stali někým úplně jiným. Jako singl zatím vyšla rychlá „Speed Of Sound“ a bolavá „Fix You“.

Kapela objelas svět se svým turné, které trvalo až do 31.10.2005 a tvrdí, že tím chtěla uzavřít první etapu své kariéry a změnit zvuk. No uvidíme, jak se jim to povede. Každopádně, já věřím, že nadále zůstanou tou kapelou, jež míchá depresi s euforií, je naplněna rozporem a umí pohladit na duši. Snad jediné, co bych jim vytkla - zatím se nechystají na koncert do Česka.

Více informací na: www.coldplay.com

Zdroj obrázku: www.google.com


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

Reakce k článku


Od: bcvbcvb - 1.11.2005 - 9:37

gggggg
xggfgfhgfhfgh


Od: tonda - 1.11.2005 - 9:38

super kaplea
je to vážně super kapela ha ha ha


ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0833 s