Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  úterý 16.4.2024, svátek má Irena 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Podtržení ženskosti

09.11.2005   Renata Šindelářová   Společnost   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Podtržení ženskostiOrientální tanec vznikl asi před 5-10ti tisíci lety jako tanec afrických rodiček, které tančily tak dlouho, dokud dítě nepřišlo na svět. My však tanec známe spíš z období, kdy se přestěhoval do Orientu – v podobě krásné ženy v podprsence, závoji a širokých průhledných kalhotách, v podobě ženy svůdně se vlnící před svým sultánem.

Kvůli krouživým pohybům pánve, jež významně podtrhují ženskost, bývá orientální tanec často nazýván „břišním“ tancem a jistě ne bez důvodu ho spojujeme se smyslností a exotikou. Již dávno však neovládají toto vzrušující umění jen ženy Egypta či Orientu, již na přelomu 19. -20. století se orientální tanec začal vyučovat i v Evropě. V současné době roste jeho obliba, a tak vzniká stále více škol a kurzů, a to i u nás, v České republice. Stydlivější samouci mají možnost zakoupit si videokazetu s výukou, podle které se mohou naučit alespoň základům orientálního tance.
Svým způsobem není složité se břišnímu tanci naučit, ačkoliv jedna z nejslavnějších břišních tanečnic Zahra bent Ammar by vám zajisté pověděla, že velice záleží na propracované technice, že každý sebemenší pohyb ruky či zadečku má svůj význam a opodstatnění. Ano, přesto v sobě každá žena nemá tolik ambicí, aby toužila po profesionální dráze. Většině amatérských tanečnic zřejmě břišní tanec poskytne především radost z pohybu, formu relaxace a seberealizace, přinese dávku romantiky a sebedůvěry a nakonec samozřejmě i související atraktivitu.
Současné ženy přitahuje orientální tanec především svou dostupností, mohou se mu učit ženy každého věku (a každých tvarů), neboť se nejedná o fyzicky namáhavou disciplínu. A nakonec zajímavost: velkou výhodou orientálního tance jsou příznivé účinky na organismus, např. uvolnění napětí svalů, zvýšení kloubní pohyblivosti či zmírnění menstruačních potíží. Africké ženy si jím prý pomáhaly od porodních bolestí a šušká se, že tanec napomáhá oplodnění a zvýšení kvality sexuálního života, zřejmě proto, že při něm dochází k prokrvení pánevní oblasti.




Zdroj fotografií s laskavým svolením profesionální tanečnice Layly: http://www.layla-abdel.cz/


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0388 s