Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Kulturní akce . RSS . Tiráž ...  Dnes je pátek 28.7.2017, svátek má Viktor 

Hledej na Rozhledně

Webmagazín na FB



Statistika Rozhledny

Počet autorů: 498
Registrovaní čtenáři: 1755
Publikovaných článků: 12179
Komentářů: 10725


Měření



Co se skrývá pod pokličkou

07.11.2005   Jindřiška Kodíčková   Literatura   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

„ Do třiceti jíme, abychom žili, a od třiceti žijeme, abychom jedli.“

Tento výstižný slogan je mottem populárního pořadu České televize o zdravé výživě a zároveň i nové publikace, jež vznikla na jeho motivy.

Kniha Pod pokličkou se zabývá exkurzem mezi některé potraviny typické zejména pro středoevropskou a českou kuchyni a sleduje jejich vhodnost či škodlivost pro lidský organismus.

Knížka se rozděluje do kapitol věnujících se jednotlivým složkám potravy. Platonické milovníky jídla určitě potěší kapitolka o historii a cestě, jak se potravina dostala až na náš stůl. Pro propagátory zdravé výživy budou cenné údaje o nutričním obsahu a prospěšnosti pro lidský organismus, ryzí praktici ocení informace o správném výběru, nákupu, skladování a třešničku na dortu představuje recept na co nejkvalitnější a nejchutnější zpracování suroviny. Zkrátka nepřijdou ani maminky, mající zájem živit své děti co nejzdravěji.

Ti, kteří milují zpětnou vazbu, mohou nabyté znalosti zhodnotit v kvízech, jimiž jsou kapitoly proloženy. Dětem se knížka také zalíbí, krásné fotografie i komiksové obrázky je nejen zaujmou, ale nenásilnou formou přivedou k zájmu o zdravý životní styl. Jinými slovy, kniha je určena nejširší veřejnosti, každý má možnost vybrat si právě to, co ho oslovuje. K univerzálnosti přispívá absolutní srozumitelnost textu a krásně výrazné grafické řešení.

Trochu neuceleně však působí výběr jednotlivých potravin. Jsou uspořádány náhodně, bez logického zařazení do skupin, seřazeny pouze abecedně. Tak vedle sebe stojí samostatně poživatiny i pochutiny, zelenina nikoli jako celek, pouze výběr, ovoce naopak jen tropické a tuzemské chybí, maso rozděleno dle druhů...

I přes tuto výtku můžeme spolu s autorkou říci: „ Na to, že naši knihu je dobré mít v ruce při nákupu, vaření i konzumaci, jistě přijdete brzy sami.“

K vydání připravila Hana Porebská za odborné spolupráce Jany Strýčkové a Kamily Teslíkové.

Vydal Petr Tychtl – NAKLADATELSTVÍ XYZ
V Praze roku 2005



Zdroj fotografie: www.xyz-knihy.cz


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Kulturní akce . RSS . Tiráž

Copyright © 2001 - 2017 Rozhledna.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.2277 s