Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  pátek 19.4.2024, svátek má Rostislav 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Kouřila jsem tři krabičky denně

30.10.2005   Renata Šindelářová   Společnost   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Kouřila jsem tři krabičky denně&Sárka je svobodná třicátnice a několik let byla velmi silný kuřák. V poslední štaci "vytáhla" až tři krabičky cigaret denně. Jednoho dne se sama sebe zeptala, proč vlastně kouří - a rozhodla se přestat. Dnes můžeme &Sárce blahopřát, je nekuřák. Zajímalo mne, jak &Sárčin boj s cigaretou (nebo spíš proti cigaretě) probíhal.

Kdy jsi začala kouřit? K jaké příležitosti? Chtěla jsi to zkusit, nebo tě někdo takříkajíc svedl na cestu pokušení?

Mé první seznámení s cigaretou bylo asi stejné jako u každého, kdo to chtěl vyzkoušet. Příležitostně na diskotéce, ale nijak mě tato bílá milenka nezlákala. Kouřit jsem začala, až když mi bylo asi 20 let. A musím přiznat, že to byla opravdu vášnivá láska.

 

Kolik let jsi kouřila a kolik cigaret denně jsi stihla? Kouřila jsi nebo naopak jsi omezovala svou závislost na nějakém místě (doma, v práci)?

Ze začátku mi stačila krabička na týden. Neměla jsem potřebu kouřit doma ani v práci, pouze pokud jsme šli někam za zábavou. Postupně má vášeň nabývala na síle, touha po nádherné vůni a modrém kouři mi nebránila zapálit si cigaretu kdekoliv. Svou závislost jsem si začala uvědomovat, až když mi nestačily tři krabičky denně.

 

Měla jsi nebo máš nějaké zdravotní problémy související s kouřením? Nebo měl někdo takové problémy, které by mohly podvědomě tlačit na tvou psychiku, ve tvém okolí?

Nejsem si vědoma nějakých svých zdravotních problémů, souvisejících s kouřením – a to během svého aktivního kouření, ani následně po ukončení. Kouřila jsem, i když jsem měla skoro zápal plic.Děs! V naší rodině se nikdy nekouřilo, takže jsem si ani nějaká rizika nepřipouštěla.

 

Tvé rozhodnutí "přestat" se zrodilo ze dne na den, nebo jsi o tom přemýšlela dlouho?

Zkoušela jsem přestat kouřit x-krát. Snažila jsem sama sebe přesvědčit, že to není zdravé, naopak je to finančně náročné a podobně, ale má „novodobá forma lásky“ byla natolik silná, že jsem nedokázala přestat. Až po změně pracovního místa, které bylo psychicky dost náročné, jsem zjistila, že potřeba kouřit tolik cigaret už není tak silná. Postupně jsem snižovala příjem, až jsem přestala úplně. Pokud to mohu shrnout časově, tak mi ukončení trvalo půl roku.

 

To je docela zvláštní, že jsi s kouřením skončila právě tímhle způsobem. Odborníci naopak tvrdí, že to je nejtěžší. Jak se prý snižuje v krvi hladina nikotinu, tělo si ho žádá stále víc. Možná ti ale pomohla ta změna zaměstnání, se kterým jsi měla kouření spojené. Myslíš, že by podobně mohl jiným kuřákům pomoci současný trend, v němž se omezuje kouření na pracovišti?

Já osobně bych kouření na pracovišti zakázala. Z vlastní zkušenosti vím,že spousta kuřáků pokud má tento zákaz, potřebu kouřit nemají - a tím si vlastně snižují svou závislost. Navíc je dnes již známo, že ničí zdraví i svým spolupracovníkům, v té chvíli pasivním kuřákům.

 

Jak dlouho nekouříš a myslíš, že máš v sobě sílu, vydržet to do konce života?

Nekouřím už asi 5 let, nevím přesně. Nemám potřebu kouřit, stresové situace tím také neřeším, takže si myslím, že to mohu vydržet až do konce života. Co je také pro mě velmi důležité, že jsem přišla na to, že mi to nechutná. I to byl jeden z důvodů, kvůli kterému jsem chtěla přestat.

 

Myslíš, že odnaučený kuřák je v podstatně jako alkoholik odkázaný na celoživotní odříkání? Neboli myslíš, že jedna cigaretka za čas neuškodí, nebo myslíš, že by jedna povolená cigareta spustila závislost znovu?

Nemohu mluvit za ostatní, dle mého názoru to tak není. Během svého nekouření jsem si také zkusila zapálit cigaretu, ale ten nádherný pocit, ta stejná láska a chuť se už neobjevila. Pokud má ale někdo problémy a řeší to pitím kávy a cigaretou, tak musí být odkázaný na celoživotní odříkání a jedna cigareta závislost opět spustí. Pokud však kuřák tvrdí, že přestat kouřit nejde, znamená to, že je to pro něj jen jednodušší. Také mi to „nešlo“, ale vlastně jen proto, že jsem nechtěla.

 

Když už nekouříš, považuješ ostatní kuřáky za bezohledné, nebo jsi vůči nim tolerantní? co si myslíš o tom, že by se v restauracích mělo přestat kouřit?

Já asi tolerantní jsem, nebo jsou spíše kuřáci tolerantní vůči mně. Žádnou návštěvu, která vstoupila do mé domácnosti, nenapadlo se zeptat, jestli si může zapálit. Tolerovali, že vstoupili do nekuřáckého prostředí. Na druhou stranu se já většinou stýkám s lidmi, kteří kouří, takže pochybuji, že se budeme scházet v restauraci, kde se nekouří. Myslím si, že by určitě mělo být více restaurací, kde se nekouří, nebo by měl existovat nějaký kompromis pro obě skupiny lidí.

 

Domníváš se, že může podvědomě kuřáka ovlivnit nápis na cigaretách, že KOUŘENÍ &SKODÍ ZDRAVÍ? Uvědomuje si hrozbu rakoviny, má z ní strach, nebo ji ignoruje?

Pochybuji, že tyto nápisy kuřáka odradí. Pokud se zeptáš kuřáka, jestli si to uvědomuje, tak se ti dostane jedna odpověď: „Na něco umřít musím.“ A nebo otočí krabičku na druhou stranu, kde nápis není. Hrozbu rakoviny si každý uvědomí až v momentě, kdy se ho to týká.

 

Myslím, že už ze tvé odpovědi kuřáci poznali, že už vážně nekouříš. Dnešní krabičky obsahují takřka gigantické nápisy na obou stranách. Už několikrát jsem viděla kuřáky, že ty nápisy všemožně strhávají, přelepují a vůbec odmítají se na ně dívat – což kompenzuje s tím, co jsi říkala ty. Já si myslím, že to dokazuje, že nějaký vliv přeci jen ty nápisy mají, byť třeba jen podvědomý. Ty jsi někdy přemýšlela nad tím, že máš z případných následků strach?

Nevím, jak působí tyto gigantické nápisy na ostatní, ale já jsem strach neměla. (V tu dobu ani nebyly tak velké). Nepřemýšlela jsem, když jsem si zapalovala cigaretu nad tím, že mohu mít rakovinu nebo cokoliv jiného. Prostě jsem na ni měla chuť, a tak jsem si ji také vychutnala.

 

Nyní otázka z druhé strany. Jaký je tvůj názor na reklamu na cigarety? Může nepříznivě ovlivnit děti, nebo na to nemá žádný vliv?

Když si prohlížím časopis nebo sleduji televizi, jedny z nejhezčích reklam jsou právě na cigarety, ale ne vše, co nám naše společnost nabízí, je lákavé. Každý člověk je osobnost, která si za svůj život zodpovídá a záleží na něm, čím se nechá zlákat. Nemyslím si, že reklama na cigarety může nepříznivě ovlivnit děti, ale to je jen můj názor.

 

Děkuji za rozhovor a přeji ti, abys ve svém rozhodnutí "nekouřit" vydržela.



Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0306 s